Dil Müdahalesinde Ebeveynlerin Rolü

Dil Müdahalesinde Ebeveynlerin Rolü

Dil Müdahalesi

 Çocuğunuz bir dil gecikmesi nedeniyle konuşma terapisi için sevk edilmişse, kendinize şu soruyu soruyor olabilirsiniz: “Çocuğumun terapisindeki rolüm nedir?” Terapi sürecine katılımınızdan emin değilseniz, yalnız değilsiniz…

Yeni bir çalışma, çocukları için dil müdahalesine başlarken ebeveynlerin beklentilerini inceledi. Şunları buldular:

Birçok ebeveyn, terapiyi doğrudan çocuğuyla yapan kişinin konuşma dili patoloğu olmasını bekliyordu.

Ebeveynler terapiye dahil olmaya istekliyken, onlardan ne bekleneceği konusunda belirsizdiler. Bazı ebeveynler katılımları konusunda endişeli hissettiler.

Ebeveynler, müdahaleyi evde kendileri yapma yeteneklerinden emin değildi.

Müdahale sürecine başlarken kendinizi huzursuz hissetmeniz gayet normaldir. Ve çocuğunuzun terapinin odak noktası olacağını öğrenmek daha da sinir bozucu olabilir!

Olağanüstü dürüst bir baba bir keresinde bu süreçle ilgili tereddütünü şöyle özetledi;

“Dil gecikmesi konusunda uzman değilim.Bunu bir konuşma dili patoloğu kadar iyi nasıl yapabilirim?!”

  Konuşma terapisi son yıllarda değişti. Ebeveynler, konuşma dili patoloğunun çocuklarına terapi sağladığını izlerken, günümüzde küçük çocuklar için dil müdahalesi, ebeveynlere, çocuklarının gelişmiş dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan günlük durumlarda çocuklarıyla birlikte kullanmaları için stratejiler öğretmeye odaklanmaktadır. Çocuğunuza yardım etmek için konuşma terapisi derecesine ihtiyacınız yoktur. Konuşma dili patoloğu, bilmeniz gerekenleri öğrenmenize yardımcı olabilir. Çocuğunuza yardım edebilecek niteliktesiniz çünkü:

  • Siz çocuğunuzun ilk ve en iyi öğretmenisiniz.
  • Çocuğunuzun günlük yaşamında sabitsiniz.
  • Çocuğunuzla konuşmak ve onunla etkileşimde bulunmak için bir konuşma dili uzmanının yapabileceğinden daha fazla zaman harcıyorsunuz.
  • Çocuğunuz sizinle iletişim kurmak ve etkileşimde bulunmak için en rahat olanıdır.
  • Çocuğunuzu en iyi siz tanıyorsunuz ve onu “tık” yapan şeyin ne olduğunu biliyorsunuz.

“Günümüzde küçük çocuklar için dil müdahalesi genellikle ebeveynlere ,günlük durumlarda çocuklarıyla birlikte kullanmaları için stratejiler öğretmeye odaklanmaktadır. ”

  Çoğu çocuk için, haftada bir kez bir konuşma dili patoloğu görmek, gelişmiş dil becerilerini geliştirmek için yeterli zaman değildir. Aslında, haftada sadece bir saat uygulanırsa yeni bir beceri öğrenmek zordur. Ancak çocuğunuzun konuşma dili patoloğu ile birlikte çalışırsanız, onunla iletişim kurmanın yollarını öğrenecek ve çocuğunuzun dil öğreniminde büyük fark yaratacak hedefler ve etkinlikler ortaya koyacaksınız. Bunu düşündüğünüzde, günlük rutinlerinizden geçerken her gün, günde birçok kez dil müdahalesi sağlamak için en iyi konumdasınız. Banyo zamanı, yemek yeme, arabada gezintiye çıkma veya diğer günlük aktiviteler çocuğunuzun iletişim ve dil becerilerini geliştirmek için harika fırsatlardır.

“Herhangi bir günlük aktivite, çocuğunuzun iletişim ve dil becerilerini geliştirmek için harika bir fırsattır. ”

Ebeveynlerin Dil Müdahalesine Dahil Olma Yolları

Çocuğunuzun dil müdahalesinde aktif rol oynayabileceğiniz birçok yol vardır. Örneğin:

  • Konuşma dili patoloğu ile çocuğunuz için hedefler belirlemenize yardımcı olmak.
  • Günlük aktivitelerinizi ve rutinlerinizi tanımlamak.
  • Çocuğunuzun iletişim becerilerini geliştirecek evde kullanabileceğiniz öğrenme stratejileri.
  • Çocuğunuzda gördüğünüz değişiklikleri ve ilerlemeyi bildirme.
  • Konuşma dili patoloğu ile sonraki adımların belirlemek.

  Çocuğunuzun konuşma dili patoloğu ile birlikte çalışarak, terapiyi yapan birincil kişi siz olursunuz ve konuşma dili patoloğunun rolü, koçunuz ve danışmanınız olmaktır. Birlikte çalışmanın bu yoluna “ebeveyn tarafından uygulanan müdahale” denir.

Şu anda bunu düşünüyor olabilirsin:

“Müdahaleyi ebeveynin sağlaması gerçekten etkili midir?”

Hanen SLP & Klinik Yazarı  Lauren Lowry tarafından yazılmıştır.

Dil gelişimi ve bozuklukları için kullanabileceğiniz alternatif materyaller aramakta iseniz, DİLGEM olarak satış yapmakta olduğumuz Dil ve Konuşma Terapisi Materyallerini buradan inceleyebilirsiniz.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Makalenin orijinalini buradan bulabilirsiniz.

KAYNAK

  1. Davies, K. E., Marshall, J., Brown, L. J. E. & Goldbart, J. (2017). Co-working: Parents’ conception of roles in supporting their children’s speech and language development. Child Language Teaching and Therapy, 33(2), 171-185.