Dil Öğrenirken Beyin Gelişimi

Yeni bir dil öğrenmenin tonlarca faydası vardır. Diller farklı kültürlere açık kapılardır ve dünyanın her yerinden farklı insanlarla bağlantı kurmamıza izin verir. Ancak yeni bir dil öğrenmek, sadece basit bir konuşma yapmaktan veya farklı kelime ve kavramlara aşina olmaktan çok daha fazlasıdır.

Araştırmalar, bir çocuğun ikinci bir dili öğrendiği yaşın yetişkin beyninin yapısı üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini öne sürüyor. Çocuklarla çalışan veya kendi çocuğu olan herkesin bildiği gibi, bir çocuğun belirli yaşlarda beklenen becerileri kazandığını gösteren bazı gelişimsel kilometre taşları vardır. Tipik olarak birincisi, yaşamın ilk yılında ortaya çıkan motor becerilerdir, ardından ikinci yılda dil gelişimi gelir.

Dil öğrenimi içgüdüsel bir süreçtir çünkü dil ve beyin çok sıkı bağlıdır. Konuşmak, birbirleriyle etkileşim kurmanın anahtarıdır ve çocuklar bu sürece doğal olarak başlarlar. Esasen, dil öğrenimi bebeklik yıllarında daha kolay bir süreçtir çünkü beyin hala gelişme aşamasındadır.

Bir Bebeğin Beyni Dil İçin Yapılandırılmıştır

Beyin, nöronlar olarak bilinen özelleşmiş sinir hücrelerinin ağlarını oluşturarak bilgiyi işler. Birbirleriyle elektriksel ve mekanik sinyaller kullanarak iletişim kurarlar ve bu mesajlar öğrenmenin ve hafızanın fiziksel temelidir. Nöron transfer mesajları, sinaps olarak bilinen bağlantılar olabilir.

Doğum ile üç yaş arasında, bir çocuğun beyni önemli miktarda değişim geçirir. Doğumda beyin, sahip olacağı tüm nöronlara zaten sahiptir. İlk yıl iki katına çıkar ve üç yaşına geldiğinde yetişkin hacminin % 80’ine ulaşır.

Daha da önemlisi, sinapslar bu yıllarda diğer zamanlara göre daha hızlı oluşur. Beyin ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlasını yaratır. Çocukluk ve ergenlik boyunca, fazla bağlantılar yavaş yavaş ortadan kalkar.

Bu nedenle bir bebek dil gelişimine çok daha duyarlıdır. Sinaps fazlalığı beyni özellikle dış çıktıya duyarlı hale getirir.

Dil Gelişimi Erken Başlar

Dil gelişimi, ilk kelimeler söylenmeden çok önce başlar. İki dilin konuşulduğu evlerde büyüyen bebekler, neredeyse hiç çaba harcamadan iki dilli hale geliyor. Doğumda bebeğin beyninin alışılmadık bir yeteneği vardır; 800 sesin tümü arasındaki farkı anlayabilir. Bu aşamada beyin, maruz kaldığı herhangi bir dili öğrenebilir. Sonunda bebekler en çok hangi sesleri duyduklarını anlarlar ve bu dil onların ana dili olur.

İki dilli evlerde, bebekler tek bir dil yerine iki dilin sesini işlemek için uzmanlaşmıştır. Bir bebeğin doğumdan itibaren duyduğu dil veya diller, bilinçsiz beynin yıllar sonra koruyabildiği nötr kalıplar yaratır. Esasen, beyin ilk yıllarda duyduğu dil veya dillere göre ayarlanır.

Beslenme ve Beyin Gelişiminin Rolü

İyi beslenme ve sağlıklı bir yaşam tarzı, beynin gelişim süreci için çok önemlidir. Yediklerimizin beynin nasıl çalıştığı ve geliştiği üzerinde doğrudan etkisi vardır. Doğru besinleri almak her yaşta beyin için önemliyken, özellikle beyinlerini oluşturan bebekler için özellikle önemlidir.

Ebeveynler Dil Öğrenme Süreci İçin Çok Önemlidir

Yetişkinler küçük çocuklarla konuştuklarında, belirli bir konuşma türü üretirler. Abartılı tonlama, sıcak duygu ve basitleştirilmiş dilbilgisi ile karakterizedir. Bu, ebeveynlerin çocuklarıyla iletişim kurmak ve onlara bir dil öğrenmeleri için gereken sesleri ve kelimeleri sağlamak için kullandıkları güçlü bir araçtır.

Ebeveynler İçin Destek

Elbette, ebeveynlerin çocuklarının büyüyen dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilecek çeşitli programlar var. Bazı aileler ayrıca farklı bir dil konuşan bir dadı tutmayı tercih eder – böylece çocukları iki dilli olacak şekilde büyür. Unutmayın, yalnız değilsiniz ve çocuğunuza dil gelişimi konusunda yardımcı olacak başka kaynaklar arıyorsanız, orada pek çok seçenek var.

Örneğin Sözcük Oyunu oynayarak sözcük kartları kullanarak ve eşleştirmeler yaparak çocuğunuzun hem dil gelişimini destekler hem de onunla keyifli vakit geçirebilirsiniz.

 

İçerisinde Şehir ve Park temaları bulunan Çılgın Resmin İçindeki Resimleri Bul oyununda eğlenceli resimli kartlar çekip çocuğunuzla birbirinize sorular sorabilirsiniz: “Canlı mıdır?”, “Yüzebilir mi?”, “Uçabilir mi?”, “Yenir mi?” Çocuğunuz eğlenirken hem soru sorup sorgulamayı öğrenir  hem de birçok alanda kelime bilgisi kazanır.

 

Oyun Evi’ndeyse çocuğunuzda birlikte bodrum kattan çatı katına kadar eğlenceli bir resim avına çıkabilirsiniz. Çocuğunuza aile kavramı ve günlük rutinleri öğretip dil gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Kaynakça: https://www.comligo.com/brain-development-while-language-learning.htm