Dil ve Konuşma Bozukluğu Öğretmene Nasıl Açıklanır

Dil ve Konuşma Bozukluğu Öğretmene Nasıl Açıklanır

Engelli bireylerde eğitim yasası kapsamındaki tüm kategoriler arasında dil bozuklukları genellikle anlaşılması en zor olanlardan biridir. Bir dil bozukluğunun ne olduğunu ve çocuğunuzu bir öğretmene nasıl anlatacağınız zor olabilir. İşte bazı ipuçları:

  • Dil bozuklukları çok çeşitli durumlarda ortaya çıkar. Her çocuk farklı becerilere sahip olacak ve bir savunucu olarak, çocuğunuzun ihtiyaçlarını özel olarak tanımlamak için elinizden geleni yapmanız gerekir. Dil bozuklukları, çocuğun kendilerini etkili ve uygun dilbilgisi ile sözlü olarak ifade etme yeteneğini etkileyebilir. Cümleleri anlamada, yönergelere uymada, soru sorma / cevaplamada veya diğer bazı bozukluklarda zorluklarla sonuçlanabilir.
  • Okuldaki Dil ve Konuşma Uzmanına başvurun. Bozukluğu öğretmene açıklama konusunda yardım ve fikir isteyin. Çocuğunuz için görsel bir program, yönlerin tekrarlanması veya kavrayışı sağlamak için ayarlamaları ve destek seçeneklerini tartışın. Birçok okul, daha iyi sınıf öğrenimi sağlamak için öğretmenlere yardımcı olacak materyaller ve kaynaklara sahiptir. Öğretmene çocuğunuzun sosyal olarak nasıl etkileşimde bulunduğunu fark etmesini hatırlatın. Öğretmenler, kendileriyle iletişim kurmakta güçlük çeken ve bu yüzden akranlarından farklı olan bir çocuğu tanımlayabilecektir.
  • Dinleme, anlama ve katılım arasındaki farkı tartışın. Öğretmenlerin en büyük şikayetlerinden biri “Beni dinlemiyor!” olacaktır. Sıklıkla, çocuğunuz verilen yönergeyi anlamıyor ve sadece bunun için gereken şeyleri bilmediği için uymuyor. Etkili iletişim kurmakta zorluk çekmek çok sinir bozucu olabilir ve sabır çok yol almanızı sağlayacaktır. Çocuğunuzun varsa Bireyselleştirilmiş Eğitim Planını öğrenin ve bu planı öğretmeniyle konuşun. Alacağı hizmet türleri ve sınıfta nasıl görünecekleri konusunda net olun. Unutmayın, proaktif olun ve potansiyel zorluklardan kaçınmak için çocuğunuz ve tanısı hakkında çok fazla bilgi verin.

Dil Bozukluğu Olan Öğrenciler Nasıl Desteklenir?

Bir öğrencinin dil ve konuşma bozukluğu var ise bu öğrenciyi sınıfta desteklemek için o öğrenci için öğretmenle ortak çalışarak bir Bireyselleştirilmiş Eğitim Planını hazırlanmalıdır. Gereken desteği almak için öğretmenin öğrencinin rahatsızlık türünü ve benzersiz ihtiyaçlarını anlaması anahtardır. Dil bozukluğunu öğretmenle konuşurken öğrencinin akademik başarısı için aşağıdaki gibi methodlar kullanılması ayarlanabilir.
  • Öğrencinin İhtiyaçlarını Belirlemek İçin Değerlendirme: Bir öğrencinin bir dil bozukluğu belirtileri gösterdiğini fark ettiğinizde, bu öğrenciyi okulunuzun konuşma ve dil patoloğu (SLP) tarafından değerlendirilmesi için yönlendirmek önemli bir başlangıç ​​adımıdır. Yolun her adımında öğrencinin ebeveynini bu sürece dahil etmek önemlidir. Değerlendirme, öğrencinin konuşma / dil bozukluğu kategorisi altında özel eğitim hizmetlerine hak kazanıp kazanmadığını belirlemek için SLP tarafından uygulanacak bir dizi test olacaktır. Öğrenci yeterlilik kazanırsa, bir SLP’den doğrudan destek alabilir ve belgelenmiş sınıf ve test düzenlemeleri ve değişiklikleri alabilir.
  • Kaçırılan Ders Süresi için Plan Yapılması: Bir öğrenci değerlendirilirken ve bir SLP’den doğrudan destek alırken, öğrenci ders saatini kaçırmak zorunda kalacaktır. Bu kaçınılmazdır ve öğrencinin ihtiyaç duyduğu desteği almasını sağlamak için gereklidir. Proaktif olun ve öğrencinin yeterli eğitimi alabilmesi ve yapılmamış ödevleri telafi edebilmesi için bir sisteme sahip olun.
  • Alternatif Anlatım Biçimleri: Dil bozukluğu olan öğrenciler genellikle konuşmayı ve yazmayı zor bulurlar. Bu ifade biçimlerini ortadan kaldırmak mümkün veya tavsiye edilmezken, alternatif öğrenci ifade biçimleri sunmak, güven oluşturmaya ve öğrencinin yeteneğinin doğru bir resmini sağlamaya yardımcı olabilir. Öğrencilere hikaye yazmak yerine çizgi roman çizmeleri için görevlendirmek iyi bir örnektir.
  • Konuşma Hızı: Konuşma bozukluğu olan öğrencilerin genellikle konuşmayı anlamakta güçlük çektiğini bildiğinizden, ne kadar hızlı konuştuğunuzun farkında olun. Örneğin, sınıfa talimatlar sunarken, öğretmen öğrencilerin takip etmesi ve anlaması kolay bir hızda konuşabilir. Konuşma hızınızı izlerken, lütfen küçümseyici olmayan bir üslup göstermemeye dikkat edin.
  • Net ve Ayrıntılı Açıklamalar: Talimatlar her zaman sözlü ve yazılı olarak verilmelidir. Öğrenciler herhangi bir görev boyunca sık sık yönergelere başvurabilmelidir. Ayrıca, yönlendirmeleri yönetilebilir adımlara ayırın ve her adımın açıkça ifade edildiğinden emin olun. Mümkün olduğunda, yol tariflerine resimlerin dahil edilmesi özellikle genç öğrenciler için yararlıdır.
  • Görsel Yardımlar: Resimlerden bahsetmişken, görsel yardımlar, dil bozukluğu olan öğrencilerin anlamaları için çok önemlidir. Bağlantı çizelgeleri, videolar, diyagramlar vb. Hepsi harika kaynaklardır. Bu şekilde, öğrencilerin bilgileri anlamak için yalnızca kelimelere güvenmeleri gerekmez.

 

Kaynakça

Bu makalenin yazımında kullanılan kaynaklar Kate Cannolly  ve Whitney P. Gordon tarafından yazılmıştır.