Dil ve Konuşma Gelişiminde Ayna Kullanımı

Dil ve Konuşma Gelişiminde Ayna Kullanımı

Yaklaşık 4 aylıkken, kızımı arabanın arka koltuğuna oturttuğumda sürekli gülümsediğini ve kıkırdadığını hatırlıyorum. Ve sonra dikiz aynasında kendini keşfettiğini fark ettim. Aynalar sadece harika bir eğlence kaynağı değil aynı zamanda dil ve konuşma gelişimini teşvik edebilen araçlardır. İşte aynanın karşısında bebeğinizle neler yapabileceğiniz hakkında birkaç ipucu ve fikir:

 

Erken Sesler

Bebekler, kelimeleri taklit etmeden önce sesleri taklit ederler. Bebeğinizle aynanın önünde oturun ve aşağıdaki aktiviteleri deneyin:

  • Üfleme – Bebekler yaklaşık 5 aylıkken üfleme hareketini yapmaya başlarlar. Bebeğiniz, siz aynaya üflerken sizi izlemekten zevk alacak ve zamanla sizi taklit etmeye başlayacak.
  • Babıldama – Babıldama tipik olarak bebeğiniz yaklaşık 6 aylıkken başlar. Ayna karşısında “babababa”, “mamama” ve “dadadada” diyerek bebeğinizi babıldamaya teşvik edebilirsiniz. Bebeğiniz, henüz sizi taklit etmese de, yüzünüzü merakla inceleyerek izleyecek ve her hareketinizi beyninde işleyecektir.

 

Eylemler

Bebekler ayrıca, genellikle kelimelerden önce eylemleri taklit ederler. İşte bebeğinizle birlikte denemeniz için bazı eylemler:

  • Merhaba & Görüşürüz – Aynaya her yaklaştığınızda bebeğinizin elini tutun ve ‘Merhaba!’ deyin. Ayna oyununun sonunda, “Güle güle!” yaparak el sallayın. Bebekler genellikle 7-10 ay arasında el sallamayı öğrenirler.
  • Alkış – Bu eylem, bebeklerin 7-10 ay arasında kazandığı bir başka beceridir. Bebeğinizle birlikte oturun ve aynanın önünde alkış yaparak şarkı söyleyin. Ne yapacaklarını öğrenmeleri için ellerini birleştirmesini gösterebilirsiniz.
  • Vurma – Önce aynaya vurun, sonra durun ve bekleyin. Bebeğinizin sizi geri taklit etmesi için ona zaman verin.

 

Yüz ifadeleri

Yüz ifadeleriyle yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. Bebekler eğlenceyi severler, bu yüzden farklı yüz ifadeleriyle onlara farklı deneyimler sağlayın. Örneğin, duyguları yüz ifadeleri üzerinden göstermeyi deneyebilirsiniz.

 

Hedef Sesler

Dil ve konuşma terapisti ile belirli bir konuşma sesi üzerinde çalışan daha büyük çocuklar için ayna, sesi doğru üretip üretmedikleri konusunda geri bildirim vermeye yarayabilir. Örneğin /t/ sesini hedef alın. Ayna, çocuğunuzun dilinin ucunun damağına değdiğini görmesine yardımcı olacaktır. Hedef sesi üretmenin doğru yolu için çocuğunuzun terapistiyle de bağlantı kurun.

 

Kaynakça: http://jumpstartspeechandlanguagetherapy.com/wp/2017/06/04/mirror-play/

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42

+90 (533) 165 60 94