Dil ve Konuşma Gelişiminin Takibi: 2 – 3 Yaş Arasında Beklentiler

Ebeveynler genellikle çocuklarının gelişimsel becerilerinin tipik olarak edinilip edinilmediğini merak ederler. Kaba motor beceriler, ince motor beceriler, dil ve konuşma becerileri, sosyal-duygusal işlevsellik ve genel büyüme becerilerinin hepsiyle birlikte, izlenecek çok fazla bilgi var! Aslında, bu becerilerin hepsini izlemek bunaltıcı gelebilir. Ebeveynlerin, her çocuğun kendi hızında geliştiğini hatırlaması önemlidir, bazı beceriler daha hızlı ortaya çıkar ve bazı becerilerin edinilmesi de daha fazla zaman alır. Çocuğunuzun gelişimini düşünürken, gelişimsel dönüm noktalarını gözden geçirmek mükemmel bir rehber olabilir.

Bu blog yazısının ilk ölümünde, bebeğinizin hayatının ilk yılında beklenen dil ve konuşma gelişimsel aşamalarını inceledik. Bölüm 2’de de, 1 – 2 yaşları arasında görmeyi umabileceğiniz iletişime dair gelişimsel kilometre taşlarını inceledik. Bu serinin 3. bölümü ise, çocuğunuzun 2 – 3 yaşları arasında iletişim gelişiminden neler bekleyebileceğini tartışacaktır. Çocuğunuzun dil ve konuşma alanındaki gelişimi hakkında endişeleriniz varsa, hemen bir dil ve konuşma terapistinden yardım isteyin. Eğitimli bir terapist size doğru bilgiler verecek, endişelerinizi hafifletecek ve çocuğunuza ihtiyaç duyabileceği her türlü yardımı sağlayacaktır.

Aşağıdaki Dil ve Konuşma Becerileri Genellikle 2 – 3 Yaş Arasında Ortaya Çıkmaktadır:

Çocuğunuzun söylediklerinin yaklaşık % 70-80’ini anlayabilirsiniz (3 yaşına kadar en az % 80).

Çocuğunuz daha uzun hikâyelere dikkatini verebilir (bir seferde yaklaşık 10-20 dakika).

Çocuğunuz, eylemleri (yemek, atlamak), konumları (içeri / dışarı / altına), cinsiyet (erkek / kız) ve boyut (büyük / küçük) dâhil olmak üzere yaklaşık 900 kelimeyi anlayabilir.

Çocuğunuz kim, ne ve nerede sorularına basit cevaplar verebilir (“Elmo nerede?” veya “Anne ne yapıyor?”).

Çocuğunuz 2-3 kelimeyi birleştirmeye başlayacaktır.

Çocuğunuz basit sorular sorabilir (“Elmo nerede?”).

Çocuğunuz zaman eklerini, iyelik eklerini (babanın ayakkabısı), çoğul ekleri (köpekler) ve geçmiş zaman fiilleri (pişmiş) kullanmaya başlayabilir.

Çocuğunuz, kendisine atıfta bulunmak için “ben” veya “benim” zamirlerini kullanabilir.

Çocuğunuz başkalarıyla kısa diyaloglar kurmaya başlayabilir.

Çocukluk çağında dil ve konuşma gelişimi hakkında daha fazla bilgi için Amerikan Dil-Konuşma ve İşitme Derneği sayfasındaki http://www.asha.org/public/speech/development/ adresini ziyaret edin. Çocuğunuzun dil ve konuşma gelişimi ile ilgili bir sorununuz varsa, bir dil ve konuşma terapisti ile iletişime geçin.

Kaynakça: https://www.nspt4kids.com/therapy/navigating-early-speech-language-milestones-what-to-expect-between-ages-2-and-3/