Dil ve Konuşma için Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar

Dil ve Konuşma için Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar

 

Bir dil ve konuşma terapisti olarak, ebeveynleri ve öğretmenleri dil ve konuşma gelişimini kolaylaştırmak ve teşvik etmek ve etkili yollar konusunda eğitmek için çok çalışıyorum.

 

Çocuğunuzun dil ve konuşma gelişiminde aktif rol oynamanızı teşvik etmek için her birinden üçer tane olmak üzere yapılacaklar ve yapılmayacaklar üzerine bir liste hazırladım.

 

Yapılacaklar

 

  • Konuşun – Ebeveynlerin söylenenleri anlayana kadar bebekleriyle konuşmalarının gereksiz olduğunu söyleyen çılgınca bir efsane var. Ancak bebeğiniz doğduğu andan itibaren, onunla konuşmalısınız. Bu ilk başta doğal görünmeyebilir, ancak ne kadar çok yaparsanız, gelişim o kadar kolay olacaktır. Ne gördüğünüzü, nereye gittiğinizi ve ne yaptığınızı konuşun. Çevrenizdeki dünyayı anlatın. Bebeğiniz dile ne kadar çok maruz kalırsa, o kadar iyidir.
  • Model ve Taklit – Taklit becerileri, dil ve konuşma gelişiminin harika bir göstergesidir. Bebekler altı ay gibi kısa bir sürede babıldamaya başlarlar ve siz de onu taklit etmeye teşvik ederek daha da geliştirebilirsiniz. “ma ma ma” veya “ba ba ba” gibi basit heceleri tekrarlamak harika bir başlangıçtır.
  • Çocuğunuzun söylemlerini genişletin – Bunu yapmanın en kolay yolu çocuğunuzun ifadelerini ona tekrar etmektir, ancak daha fazla kelime eklemeyi unutmayın Örneğin, çocuğunuz “Araba!” diyorsa, “Evet, bu büyük, kırmızı bir araba!” diyerek tekrarlayabilirsiniz. Çocuğunuzun söylemlerini genişleterek, dil gelişimin hızlandırabilir, kelime dağarcığını artırabilirsiniz.

 

Yapılmayacaklar

  • Yanlış konuşmayı / dili modellemek – Ebeveynler bazen çocuklarına “bebek konuşması” yapabilirler. Bu sadece çocuğunuzun dil gelişimini engellemekle kalmaz, aynı zamanda onlara kötü alışkanlıklar da öğretir. 18 aylık çocuğunuz için “bum” diyerek (su) istemek tamamen kabul edilebilir, ancak üç yaşında hala suyu “bum” olarak adlandırıyorsa, ona doğru kelimeyi öğretmek sizin işinizdir. Çocuğunuz “bum” dediğinde, “Suyunu mu istiyorsun?” veya “Ah, su istiyorsun!” diyerek doğru sözcüğü modelleyin. Benzer şekilde, çocuğunuz yanlış bir şekilde belirli bir konuşma sesi çıkardıysa, siz de o sesleri aynı şekilde tekrar etmeyin. Çocuğunuzu bu şekilde sevimli bulsanız da, ileride bu sorununu düzeltmesi zorlaşabilir.
  • İletişim girişimlerini görmezden gelmek – İki iletişim şekli vardır: Sözel ve sözel olmayan iletişim. Sözlü iletişim sözlü konuşmayı, sözsüz iletişim ise yüz ifadesi, beden dili ve jestler gibi başka herhangi bir şeyin kullanımını ifade eder. Yetişkinler, sözlü ve sözsüz iletişimi dış dünya ile etkileşimde kullanmak için kullanırlar. Aynı şekilde, çocuklar her iki iletişim biçimini de kullanmayı öğrenirler, ancak sözel olmayan iletişim bazen fark edilmeyebilir. Özellikle çocuğunuzun gelişimsel veya dil ve konuşma bozukluğu varsa, herhangi bir iletişim girişiminde bulunduğunu görmeniz çok önemlidir. Örneğin, çocuğunuz siz bir şeyle meşgulken bacağınıza dokunabilir. Onu görmezden gelmek yerine, “Bana bir şey göstermeye çalıştığını biliyorum. Ben bitirene kadar bir dakika bekle, ”diyebilirsiniz. Sizinle iletişim kurma girişiminin fark edildiğini ve etraflarındaki dünya ile etkileşime geçmelerinin teşvik edildiğinin bilmelerini sağlayın.
  • Beklemek – Çocuğunuzun dil ve konuşma gecikmesi olabileceğinden şüpheleniyorsanız, büyüyeceklerini ve sorunun ortadan kendi kendine kaybolacağını görmek için beklemeyin. Bir ebeveynin sezgisi güçlüdür ve siz de çocuğunuzun beklendiği gibi gelişmeyebileceğini düşünerek, endişelerinizi çocuk doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Çocuk doktorunuz, çocuğunuzun bir dil ve konuşma terapisti tarafından değerlendirilmesi gerekip gerekmediğini belirleyebilir. Ancak aklınızda bulundurun, tüm çocuklar farklı zamanlarda ve hızlarda gelişir, bu nedenle kardeşler ve akranlar arasında karşılaştırma yapmaktan kaçının ve her zaman, daima, şüpheleriniz varsa çocuk doktorunuzla konuşun.

 

Kaynakça
https://www.macygilson.com/blog/speech-language-development/dos-and-donts

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94