Dil ve Konuşma Taramaları Neden Önemlidir?

Dil ve Konuşma Taramaları Neden Önemlidir?

Dil ve Konuşma Taramaları Neden Önemlidir?

Dil ve konuşma taramaları, bir dil ve konuşma terapistinin çocuğun dili anlama ve kullanma becerilerinin, konuşma seslerinin üretiminin, ses ve artikülasyon kalitesinin ve sosyal dil becerilerinin gözlemlemesini sağlar. Tarama tipik olarak, bir dil ve konuşma terapistinin yaklaşık 15-20 dakika içinde uyguladığı bir kontrol listesinden oluşur.

Bir çocuk taramadan geçemediyse, kapsamlı bir dil ve konuşma değerlendirmesi önerilir. Bu süreci takiben gerekirse müdahale planı oluşturulur ve aileye önerilir.

Bir işitme taraması anaokuluna başlarken son derecede önemlidir ve önerilir. Tarama tipik olarak, bir odyologun yaklaşık 10 dakikada uyguladığı ve ellerin kullanıldığı bir oyundur diyebiliriz. Çocuk taramayı geçemezse, kapsamlı bir tam işitme testi genellikle önerilir. Normal dil gelişimi için çocuklarda normal duyma önemlidir. Bir çocuğun işitme problemleri varsa, dil öğrenme, konuşma veya anlama yeteneklerinde problemler oluşabilir.

Dil ve konuşma becerileri, öğrenmenin ve okuldaki diğer çocuklarla iletişimin her bölümünde kullanılır. Anaokulunda ve oyun sırasında, çocuklar tipik bir okul gününün rutinini ve yapısını öğrenmeli ve yönergeleri izleyebilmeli, sınıfta öğrenilen fikirleri anlayabilmeli, akranları ve öğretmenleriyle iyi iletişim kurabilmeli, erken okuryazarlık becerilerini uygulayabilmeli ve sınıf içinde uygun sosyal becerileri kullanabilmelidir.

Taramalar, bir çocuğun tam bir dil ve konuşma mı yoksa işitme değerlendirmesi mi istediğini belirlemek için harika bir araç olabilir. Tek başına bir tarama tanı için güvenilir değildir ve yalnızca bir değerlendirmenin gerekli olup olmadığına karar vermek için bir araç olarak kullanılmalıdır.

Dil ve İletişim Becerilerinin Desteklenmesi

Konuşma, iletişim kurma yöntemlerimizden yalnızca birisidir. Çocuk ebeveynlerinin ve bakıcılarının seslerini tanıdığı için iletişim ve dil gelişimi doğumdan itibaren başlar. İlk iletişim ve dil belirtileri, bir çocuğun ihtiyaçları için sesleri kullandığı, genellikle yaklaşık 3. ayda görülür.

Aşağıdakiler aktivitelerle bir çocuğun iletişim ve dil becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilirsiniz:

Okuma: Okuma, dil gelişimini teşvik etmenin en iyi yollarından biridir. Bebekler için uygun olan basit kitapları okuyarak başlayın. Kelimeleri ve resimlerini görmek, bebeklerin ikisinin birbirine bağlı olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Çocuk büyüdükçe, sayfadaki farklı nesneleri göstermesini isteyin veya en sevdiğiniz kitaplarda neler olacağını söyleyin.

Şan: Şan, dil gelişimini teşvik etmenin kolay ve eğlenceli bir yoludur. Bebeğinize şarkı söyleyin, ev işlerini yaparken şarkı söyleyin ve okul öncesi dönemdeyken çocuklarınıza şarkı öğretin ve birlikte şarkı söyleyin. Çocukların kelimeler ve eylemler arasında bağlantılar kurması ve aktif olarak dâhil olmaları için hareket gerektiren şarkıları kullanın.

Kafiye: Kafiye ve kelime oyunları dil becerilerinin yanı sıra düşünme becerilerini de geliştirir. Tekerlemeler söyleyin veya çocuğa kafiyeli sözler söyleyerek sırayla devam ettirin. Kafiyeli bir şeyler söyleyin, sonra çocuktan bir tane de kendisinin söylemesini isteyin. İlk zamanlarda kelimelerin anlamlı olması gerekmez, önemli olan kafiyeye uymaktır.

Konuşma: Bir çocukla konuşmak, iletişim becerilerini her gün geliştirmesine yardımcı olabilir. Bebeğinize neler yaptığınızı anlatın ve sakin, yumuşak bir sesle konuşun. Bebekler tepki vermeye başladıkça seslerine cevap verin. Küçük çocuklar baba ve güle güle gibi basit sözler söylemeye başladıkça, kelimeleri tekrarlayın ve konuşmaya teşvik edin. Kelime haznesi geliştikçe tekrarlama faydalıdır, bu nedenle insanları, yerleri ve düzenli olarak gördüğünüz şeyleri adlandırın. Çocuk büyüdükçe, size bir hikâye anlatmasını ve sorular sormasını isteyin.

 

Kaynakça:

https://nspt4kids.com/specialties-and-services/speech-language-pathology/school-speech-language-screens-important/

 https://newhorizonacademy.net/building-communication-language-skills/

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94