Dil ve Konuşma Terapilerinde Geri Bildirim Sağlamak

Dil ve Konuşma Terapilerinde Geri Bildirim Sağlamak

Terapi seansları sırasında geri bildirimin önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu geri bildirimler, konuşma seslerini düzeltmek ve dilbilimsel becerileri ayarlamak için öğrencilerimize gerekli rehberliği sağlamamıza yardımcı olur.

Birkaç tür geri bildirim vardır: düzeltme, genişletme, belirtme hiyerarşisi ve yönlü geri bildirim.

Düzeltme, yanlış bir cümleyi düzeltilmiş haliyle tekrarladığınızda gerçekleşir. Öğrenci: “Dükkâna git.” Terapist: “Evet, dükkâna gitti.”

Genişletme, çocuğun üretimini, ifadenin içeriğine veya karmaşıklığına uygun eklemeler yaparak tekrarladığınızda gerçekleşir. Öğrenci: “Dükkâna gitti.” Terapist: “Evet, arabasıyla dükkâna gitti.”

Belirtme hiyerarşisi, çocuk hedefi doğru şekilde üretinceye kadar kademeli olarak destek seviyesinin yükseltilmesiyle olur. Öğrenci: ”Dükkâna gitti.” Terapist: “Ne? Dükkâna mı gitti? ”Öğrenci: “Evet.” Terapist: “Dükkâna gitti. Şimdi bana söyle. Nereye gitti? ”Öğrenci:” Dükkâna gitti. ”

Yönlü geri bildirim sadece burada kullandığım terimdir. Bu benim öğrencilerimle ifade edici dil becerilerini çalışırken kullandığım geleneksel geribildirimdir. Hedefi yanlış üretiyorlar ve doğru yapmaları için gerekli ayarlamaları yapıyoruz ve doğruya yönlendiriyoruz. “Hata yaptın. /g/ sesini dilini geriye atıp bir daha deneyelim.” Bu verilmesi en zor olduğunu düşündüğüm türden bir geri bildirimdir. Çocuğa yanlış yaptıklarını, kaçırdıklarını, doğru anlamadıklarını söylüyorsunuz.

Son zamanlarda, geribildirimde bir zihniyet değişikliği ve bazı yeni ifadeler ile tanıştım. Tüm “oops, neredeyse ve pek değil, ,tekrar denemeye ne dersin” gibi ifadelerle dilinizi negatif etkiye sahip kelimelerle değiştirmek herkes üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Size şunu söyleyebilirim, bu yeni geri bildirim ifadelerini benimsemiş olduğumdan beri, seanslar sırasında kendimi kötü biri gibi hissetmiyorum ve öğrencilerim kendilerini bu kadar başarısız hissetmiyorlar. Bu yeni ifadeleri kullanmanın aslında görüşlerimi daha anlamlı kıldığını ve öğrencilerime daha fazla doğru yol sağladığını hissediyorum.

Bu yüzden bir daha geri bildirimde bulunmaya başladığınızda, ‘yeni yolları’ deneyin.

Kaynakça: http://www.thespeechbubbleslp.com/2019/09/providing-feedback-in-speech-therapy.html

Benzer Makaleler

Sizin için seçilmiş güncel içerikler

Deneyimimizi geliştirmek için çerezler kullanıyoruz