Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi Hakkında Sormanız Gereken 6 Soru

Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi Hakkında Sormanız Gereken 6 Soru

Çocuğunuz gelişimsel bozukluk veya çocukluk apraksi olarak da bilinen Konuşma Apraksisi ile ilişkili belirtilerden herhangi birini sergiliyorsa, bir dil ve konuşma terapisti ile görüşmeniz gerekebilir. Konuşma Apraksisi bir iletişim bozukluğu olduğu için çocuğunuzun teşhis ve tedavisine yardımcı olacak en nitelikli kişi profesyonel bir dil ve konuşma terapistidir. Çocuk doktorunuz konuşma apraksi ile ilgili diğer tıbbi konularda yardımcı olabilirken, dil ve konuşma terapistleri konuşma bozukluklarını doğru bir şekilde değerlendirmek ve tedavi etmek için kapsamlı bir çalışma yapabilecek düzeyde eğitim almışlardır.

 

Çocukluk Çağı Apraksisi: Dil ve Konuşma Terapistiyle Tanışma

Dil konuşma terapisti ile görüşme planladığınızda, tam olarak hazırlandığınızdan emin olmanız gerekir. Önceden bir soru listesi hazırlamak, zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Dil konuşma terapistinden, çocuğunuzun gelişimi ile ilgili, herhangi bir tıbbi konu da dahil olmak üzere, ayrıntılı bir öykü almasını bekleyebilirsiniz. Çocuklarda konuşma Apraksisi’ni teşhis etmek için kullanılabilecek tek bir test olmadığı için, dil ve konuşma terapisti çocuğunuzun tıbbi geçmişi ve konuşma gelişimini hakkında sorular soracaktır. Genellikle, çocuğunuzun yalnızca bir terapide değil, belli bir süre boyunca gözlemlenmesi gerekebilir.

Çocukluk çağı konuşma apraksi için, dil ve konuşma terapistine aşağıdaki soruları sorduğunuzdan emin olun:

  1. Çocuğumun çocukluk çağı Konuşma Apraksisi veya başka bir dil ve konuşma sorunu var mı?
  2. Çocukluk çağı Konuşma Apraksisinin diğer konuşma bozuklukları türlerinden farkı nedir?
  3. Çocuğumun durumu düzelecek mi?
  4. Hangi tedaviler mevcuttur ve hangilerini tavsiye edersiniz?
  5. Çocuğuma yardım etmek için evde ne yapabilirim?
  6. Eve götürebileceğim herhangi bir broşür veya basılı materyal var mı? Hangi web sitelerini öneriyorsunuz?

Dil ve konuşma terapistine sormaya hazır olduğunuz sorulara ek olarak, anlamadığınız bir şey varsa, terapi sonunda soru sormakta tereddüt etmeyin. Araştırmalar, sık ve tutarlı konuşma terapisi alan çocukların daha fazla fayda aldığını ve etkili iletişim için daha hızlı ilerleme kaydettiklerini göstermiştir.

Kaynak: https://www.speechbuddy.com/blog/speech-therapy-techniques/apraxia-of-speech-in-children-2/