Dil ve Konuşma Terapistleri için Telepraktis (Teleterapi) Temelleri
Telepraktis (teleterapi) nedir?
Telepraktis, dil ve konuşma terapisi alanına giren ve son üç yılda popülerlik kazanmış bir yeniliktir. Konuşma terapisinin bazen bir seçenek olmadığı uzak veya kırsal alanlarda bireylere ulaşmaya yardımcı olan heyecan verici ve yenilikçi bir hizmet sunumudur.
Telepraktis, 2005 yılında Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği (ASHA) tarafından uygun bir hizmet sunumu yöntemi olarak onaylanmıştır. ASHA’nın yaklaşımı şu şekildedir, “telepraktis, dil ve konuşma terapisi ve odyoloji meslekleri için uygun bir hizmet sunumu modelidir”. Telepraktis, uzak mesafelerde, uzmanların veya alt uzmanların bulunmadığı durumlarda ve hareketliliğin neden olduğu hizmetlere erişim engellerinin üstesinden gelmek için kullanılabilir” (ASHA, Telepraktis ile Klinik Hizmet Veren Dil ve Konuşma Terapistleri: Pozisyon Beyanı [Pozisyon Bildirimi], 2005).
ASHA, telepraktisi, “değerlendirme, müdahale ve / veya konsültasyon için klinisyeni vakaya veya klinisyeni klinisyene bağlayarak uzaktan iletişimin profesyonel hizmet ile uygulanması.” olarak tanımlamaktadır. Telepraktis genellikle gerçek zamanlı olarak gerçekleşir ve terapi çevrimiçi video konferans yoluyla bir klinisyenle "yüz yüze" olur.
Telepraktis veya çevrimiçi konuşma terapisi hizmetlerini kimler sağlayabilir?
Dil ve konuşma terapistleri:
- Kırsal okullara dil ve konuşma terapisi hizmetleri sunmak.
- Hastanelerde, özel muayenehanelerde, kliniklerde bulunan veya yetersiz hizmet alan veya uzak bölgelerdeki kişilere ses, afazi veya bilişsel terapi sağlamak.
- Uzak mesafede bulunan sağlık kurumlarına konuşma, dil veya bilişsel hizmetler sunmak.
- İletişim koçluğu, arttırıcı ve alternatif iletişim sistemleri (AAC) ve erken çocukluk ebeveyn eğitimi gibi konularda bireylere veya ailelere danışmanlık yapmak ve onları eğitmek.
Odyologlar:
- İşitme taraması sağlamak,
- Bebeklerde işitme taraması yapmak
- İşitme cihazı eğitimi sağlamak
Telepraktis veya online konuşma terapisi yapmak için temel ekipmanlar
Donanım:
- Bilgisayar
- 15 FPS (saniyedeki kare) çekim hızına (yerleşik veya ayrı) sahip web kamerası
- Mikrofonu olan bir kulaklık (analog veya USB)
- Yüksek hızlı internet bağlantısı (minimum 150 kbps)
Telepraktis veya online dil ve konuşma terapisi için video konferans yazılımı
Yukarıdaki temel ekipmanlara ek olarak, teleterapistler bir video konferans aracı seçmelidir. Bazı teleterapistler, çevrimiçi dil ve konuşma terapisini sağlamak için genel halk tarafından kullanılan Skype veya diğer video konferans yazılımlarını kullanırlar. Bununla birlikte uygulayıcılar, Skype ve diğer ücretsiz video konferans yazılımlarının HIPPA ile uyumlu olmadığını ve kullanımlarının müşterilerinin gizlilik ihlallerine karşı risk altına soktuklarının farkında olmalıdırlar.
Skype gibi birçok video konferans yazılımı temel video ve ses işlevselliği, sohbet ve ekran paylaşımı sağlar, ancak teleterapist ve vaka aynı anda değiştirilen materyalleri kontrol edemez. Bu, terapi için belirli sınırlamalar yaratabilir.
Dil ve konuşma terapistlerini düşünerek kurulan ve bir dil ve konuşma terapisi tarafından geliştirilen TheraPlatform video konferans platformunu düşünebilirsiniz. TheraPlatform HIPPA uyumludur ve TheraPlatform kullanan terapistlere yazılı bir iş ortağı sözleşmesi sağlanır. TheraPlatform, hem web hem de mobil cihazlarda çevrimiçi konuşma terapisi için kullanılmaya hazır yerleşik uygulamalara sahip piyasadaki tek telepraktis video konferans platformudur. TheraPlatform’a dahil edilen tüm uygulamalar hem vaka hem de terapist tarafından tamamen etkileşimlidir ve takip edilmesi kolaydır. TheraPlatform’un içerdiği uygulamalara ek olarak, teleterapistler kartlar, çalışma sayfaları ve Powerpoint sunumları gibi kendi materyallerini kullanabilir ve paylaşabilirler.
Vaka seçimi
Bazı vakalar, telepraktisten faydalanmalarını önleyen fiziksel veya bilişsel zorluklarla karşılaşabilirler. Dikkatini makul bir süre boyunca sürdürmek, basit komutları takip etmek ve bir bilgisayar faresini kontrol etmek, teleterapiye katılmanın temel fiziksel ve bilişsel gereksinimlerinden bazılarıdır. Teleterapistler, telepraktis için uygun vakaları belirlemek adına kendi protokollerini geliştirmelidirler.
Telepraktis oturumunun çevresi
Yüksek kaliteli telepraktis sağlamak için terapist, hem vakanın hem de kendi çevresini ve ortamını dikkate almalıdır. Oturum başlamadan önce ışık, dikkat dağıtıcı şeyler, gürültü seviyesi, konfor ve güvenlik gerektiği şekilde değerlendirilmeli ve değiştirilmelidir.
Yardımcı kullanımı
Evden çalışan küçük çocukların, özellikle programın başlangıcında, ebeveynlerinin gözetimine ihtiyacı olabilir. Ebeveynin çocuğa telepraktis için gerekli temel bilgisayar becerilerini öğretmesi ve çocuğun seanslarına hazırlanmasına yardımcı olması gerekebilir. Okullarından telepraktis hizmeti alan çocukların da denetime ihtiyacı olacaktır. Yardımcılar, bir öğretmen yardımcısı veya sitedeki diğer destek personelinden biri olabilir.
Yardımcı:
- Çocuklara terapi seansları öncesinde ve sonrasında eşlik etmek,
- Seanslar için ekipman kurulumuna yardım etmek,
- Gerektiği zamanlarda sorunları gidermek,
- Çocuğun davranışını gerektiği gibi kontrol etmek
- Zamanlama ve değişiklikler hakkında öğretmenler ve personel ile iletişim kurmak.
Ek Belgeler
ASHA, teleterapistlere, çevrimiçi dil ve konuşma terapisi yapmadan önce vakalarına bilgilendirilmiş bir onay formu vermeleri gerektiğini tavsiye eder. Vakalara ayrıca;
- Telepraktis ve geleneksel terapi arasındaki farkların,
- Potansiyel gizlilik sorunlarının ve
- İlgili ekipmanların açıklamalarını yapmalıdırlar.
Kaynakça: https://www.theraplatform.com/blog/241/telepractice-teletherapy-basics-for-speech-and-language-pathologists