Disleksi Hakkında Çocuğunuza Söylememeniz Gereken 5 Şey

Disleksi Hakkında Çocuğunuza Söylememeniz Gereken 5 Şey

En iyi niyetli yorumlar bile disleksi olan bir çocuğun cesaretini kırmasına ve yetersiz hissetmesine neden olabilir.

Ben Foss , (Disleksi Güçlendirme Planı’nın yazarı ) Kelimelerin incitebileceği ve bunun yerine ne söylenebileceği i hakkında ipuçları paylaştı.

1. “Daha çok denersen daha iyi okuyacaksın.”

Tekerlekli sandalye kullanan bir öğrenciden yardım almadan merdivenlerden kalkmasını istediğinizi düşünün. Merdiveni çıkıyor, ancak doğal olarak bu süre sınıf arkadaşlarından daha uzun sürüyor. Bu durumda çok uğraşmadığını düşünür müsünüz? Tabii ki hayır. Disleksi olan çocuklar zaten okuma konusunda temel almak için akranlarından daha çok çaba sarf ederler. Çocuğunuz mücadele ediyorsa, “Okumada her zaman çok çalışmak zorunda olmanın zor olduğunu biliyorum. Şu anı senin için daha az sinir bozucu hale getirmek için ne yapabiliriz? ” gibi fikir arayışına girmelisiniz.

2. “Diğer çocukların dişleksin hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmez.”

Disleksi çocuğunuzun kimliğinin önemli bir yönüdür. Tıpkı mizah anlayışı ve saçlarının rengi gibi onun bir özelliğidir. Disleksi tanısını diğer çocuklardan saklamaya teşvik etmek, bunun utanması gereken bir şey olduğunu sanmasına sebep olur. Bunun yerine, “Arkadaşların o kadar çok şeyde ne kadar yaratıcı ve iyi olduğunu görebilir. Onlara disleksi hakkında bilgi vermek, onlara kim olduğunla ilgili daha kapsamlı bir resim sunmaya yardımcı olabilir. ” diyebilirsiniz.

3. “Belki de okumanın çok önemli olmadığı kolej alternatiflerini düşünmeliyiz.”

İnsanlar genellikle öğrenme ve düşünme farklılıkları olan öğrenciler için beklentilerini azaltırlar. Ama eğer disleksi (ve diğer konular) ile çocukları büyük işler başarmaları için onları destekler ve oyunlarda ki güçlü yönlerini ortaya çıkartmalısınız. Örneğin şunu deneyin: “İnanıyorum ki her şeyi başarabilirsin. Üniversiteye gitmek istiyorsan, hedeflerine ulaşmana yardımcı olacak desteği ve fırsatları sağlayan bir kolej bulalım. ” diyebilirsiniz.

4. “Okumayı öğrenmezsen asla başarılı olamazsın.”

Disleksi olan her çocuk, gözleri ile nasıl okunacağını öğrenme fırsatına sahip olmalıdır. Ancak öğrenemiyorsa diğer yöntemlere bakmanın zamanı gelmiş olabilir. Paylaşabileceğiniz mesaj: “Okumanın birçok farklı yolu var. Bazı insanlar gözleriyle okurlar. Birçok görme engelli insan Braille’i kullanır ve kelimeleri parmaklarıyla okur. Örneğin sesli kitapları dinleyerek kulaklarınızla okumak isteyebilirsin. Senin güçlü yönlerinize uygun bir okuma yolu bulacağız. ” diyebilirsiniz.

5. “Bir yazım denetleyicisi kullanmak kopya çekmeye girer .”

Tekerlekli sandalyedeki bir kişiye rampa kullanmanın kopyaya girdiğini söyler misiniz? Hayır! Bu karşılaştırmada kilit nokta, hem merdivenlerin hem de yazma ödevlerinin belirli insanlar için genellikle kötü tasarlandıklarıdır. Yardımcı teknoloji insanların potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olabilir. “Birçok insan teknolojiyi daha iyi öğrenenler olmak için kullanır. Bazı insanlar gözlük kullanır. Bazıları işitme cihazları kullanır. Bazıları bilgisayar kullanır. Sana daha bağımsız olman için gereken her şeyi öğreteceğiz diyebilirsiniz.

Kaynakça: https://www.understood.org/en/learning-thinking-differences/understanding-childs-challenges/talking-with-your-child/things-not-to-say-to-your-child-about-dyslexia