Down Sendromlu Çocuklarda Dil Gelişimi
Down Sendromlu Çocuklarda Dil Gelişimi
Down Sendromu tanısı alan çocuklar için dil gelişimi zor ve kafa karıştırıcı olabilir. Bilişsel ve motor gecikmeler, işitme kaybı ve görsel problemler gibi faktörler dil edinimini engelleyebilir. Ebeveynlerin, dil gelişimini artırmak için çocuklarına çeşitli fırsatlar sağlamaları önemlidir.
Birçok normal günlük aktiviteyi kullanmak çocuğun dilini geliştirebilir ve onları yeni bağlamlara maruz bırakabilir. Çocuğunuza öğrettiğiniz dil, onlara yeni bilgileri öğrenme ve genelleştirmede yardımcı olacaktır.
Aşağıdakiler, Down Sendromlu çocukların gelişimine ve dil anlayışlarını geliştirmelerine yardımcı olmak için kullanılabilecek erken müdahale stratejileridir:
Günlük rutinler sırasında dil olanaklarından yararlanın.
Banyo yapmak, yemek yapmak, market alışverişi yapmak, bebek bezini değiştirmek veya araba kullanmak gibi aktiviteler öğrenmek için harika bir zamandır. Ebeveynler, kelime edinimini ve genel dil gelişimini kolaylaştırmak için eylemleri sürekli olarak belirleyebilir, nesneleri adlandırabilir ve çocuklarının söylemlerini genişletebilirler. Çocukların kelimeleri uygun bir şekilde öğrenmeleri ve kullanmaya başlamaları çok fazla tekrar ile olur. Tüm duyuları içeren çeşitli kelimeleri kullanın.
Okuyun.
Okumanın çocuklar için ne kadar önemli olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bir kitap okurken, sayfadaki kelimeleri okumak değil, sayfadakilerin ve karakterlerin neler yaptıkları veya nasıl hissedebilecekleri hakkında konuşmak önemlidir. Kitap okumayı etkileşimli bir deneyim haline getirin.
Oyun zamanlarına diğer çocukları da dâhil edin.
Çocuklar sadece akranlarıyla ilgilendikleri ve motive oldukları şeyler konusunda etkileşime girerek çok şey öğrenebilirler. Birbirlerinin eylemlerini taklit ederler ve öğrenirler. Diğer çocuklarla birlikte geçirilen oyun zamanı, sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Paylaşma, sıra alma, oyun oynama, yaratma vb. gibi kavramların tümü arttırılabilir.
Onlarla oynayın.
Çocuklar oyuncaklarla ve oyunlarla kendi başlarına nasıl oynayacaklarını bilmiyorlar ve bizim de onlara göstermemiz gerekiyor. Yere yatın ve legolarla, toplarla, baloncuklarla oynayın, bir şarkı söyleyin. Bu süre zarfında kendinizin ve çocuğunuzun ne yaptığından bahsedin ve onların ifadelerini genişletin. Oyun zamanı, çocukların odaklanma ve bir göreve katılma yeteneklerini geliştirmeleri için kritik öneme sahiptir. Bir göreve birlikte başladığınızda, çocuğunuzla özel bir bağ kuruyorsunuz ve bu sayede onlar yeni şeyler öğreniyorlar.
Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94