Down Sendromlu Çocuklarda Dil ve Konuşma Terapisi

Down Sendromlu Çocuklarda Dil ve Konuşma Terapisi

Sue Buckley ve Patricia Le Prevost

Down sendromlu çocuklar için konuşma ve dil terapisi hizmetlerinin sağlanması tartışmalı bir konudur. Aileler, yaşadıkları yere, Down sendromlu çocukların özel ihtiyaçlarına yönelik yerel konuşma, dil terapistlerinin bilgi ve ilgilerine göre farklı hizmetler alırlar. Bu makale, şu anda mevcut olan çocukların konuşma ve dil ihtiyaçlarının en iyi kanıtlarına dayalı olarak konuşma ve dil terapistleri için kılavuzlar sağlamaya yönelik bir girişimdir. Bu, onların konuşma ve dil profilleri ve ihtiyaçlarıyla ilgili temel gerçeklerin bir özeti ve ardından hizmet sunumuna yönelik tavsiyelerdir.

Buckley, S ve Le Prèvost, P. (2002) Down sendromlu çocuklar için konuşma ve dil terapisi. Down Sendromu Haberleri ve Güncelleme, 2(2), 70-76. doi:10.3104/pratik.171

Dil, zihinsel ve sosyal gelişim için hayati öneme sahiptir.

Down sendromlu çocukların bilişsel (zihinsel) ve sosyal gelişimlerini desteklemek istiyorsak, konuşma ve dil terapisinin müdahale hizmetlerinin en önemli parçası olduğu söylenebilir.

Bilişsel Gelişim

Bize göre, konuşma ve dil gelişimi, tüm çocukların bilişsel gelişimi için kesinlikle çok önemlidir.Birincisi, kelimeler bilgiye eşittir ve bir çocuk kelimeleri ne kadar hızlı öğrenirse, dünya hakkında o kadar hızlı bilgi edinir. Bu nedenle kelime gelişimi çok önemlidir- bir çocuğun beş yaşında okula başladığında bildiği kelime sayısı ilerleme üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olacaktır. İkincisi; dil, düşünmeyi ve akıl yürütmeyi destekler. İnsan beyni, konuşulan dili inanılmaz bir kolaylıkla öğrenme ve ardından bu konuşulan dili zihinsel faaliyetler için kullanma konusunda olağanüstü bir yetenek geliştirir.

Örneğin düşünme, akıl yürütme ve hatırlama, genellikle ‘sessiz konuşma’ olarak zihinde gerçekleştirilir. Bu nedenle, dili edinmede önemli gecikme yaşayan herhangi bir çocuğun bu bilişsel süreçleri kullanma becerisinde gecikme olacağı sonucu çıkar. Gecikmiş olsa da Down sendromlu çocukların neredeyse tamamı konuşulan dili ana iletişim araçları olarak kullanacaklardır. Erken yaşlarda işaretlerin kullanılması onların ilerlemelerine yardımcı olacaktır, ancak çoğu çocuk için işaretler bir işaret dili öğretmek için değil, konuşmaya köprü olarak kullanılır.

Sosyal Gelişim

Dil, çocukların sosyal gelişimleri için eşit derecede önemlidir, çünkü onların sosyal dünyalarını fark etmelerini ve davranışlarını kontrol etmelerini sağlar. Örneğin, çocuklar dili öğrendikçe ne istediklerini sorabilir, nasıl hissettiklerini açıklayabilir, ne yaptıklarını anlatabilir ve düşüncelerini ve endişelerini arkadaşlarıyla paylaşabilirler. Çocuklar sessiz konuşmayı kendilerine talimat vermek ve eylemlerini planlamak için kullanarak davranışlarını kontrol etmeye başlayabilirler.

Down sendromlu çocukların konuşmayı öğrenmelerine yardımcı olmak için ne kadar çok şey yapabilirsek, bilişsel ve sosyal gelişimin tüm alanlarında o kadar hızlı ilerleyeceklerdir.

Down Sendromuyla İlişkili Konuşma ve Dil Profili

Spesifik konuşma ve dil zorlukları

Down sendromlu çocuklar genellikle eşit olmayan bir sosyal, bilişsel ve dil gelişimi profiline sahiptir- tüm alanlarda eşit gecikme profiline sahip değildirler, güçlü ve zayıf yönleri vardır. Örneğin, sosyal gelişim ve sosyal anlayış tipik olarak bir güçken, sözlü dil gelişimi bir zayıflıktır. Artık bu çocukların sözel olmayan zihinsel yaşlarına göre belirli bir konuşma ve dil gecikmesi profiline sahip olduklarına dair tutarlı kanıtlar var. İlerleme oranlarında önemli bireysel farklılıklar vardır, ancak genel spesifik profil genellikle Down sendromlu tüm çocuklar için belirgindir.

Dil alanları içindeki düzensiz alanlar

Down sendromlu çocukların konuşma ve dil becerileri sözel olmayan zihinsel yeteneklere göre gecikirken, konuşma, dil ve iletişim becerilerinin farklı yönleri eşit derecede gecikmez.

İletişim becerileri, sözel olmayan iletişim becerilerinin iyi anlaşılması ve kullanılması ve jestlerin iyi kullanılması ile göreceli bir güçtür.

Dilde, çocuklar bebeklik döneminde, anlama üretimden önce gelecek şekilde gecikmiş sözcük gelişimi gösterirler, ancak ergenlik yıllarında, sözcük dağarcığı, dilbilgisi “çağları”ndan önce sözcük “çağları” ile göreli bir güçtür. Dilbilgisinde hem anlamada hem de üretmede belirli zorlukların olduğuna dair kanıtlar vardır.

Konuşmada, planlamadan telaffuza ve fonolojiye kadar tüm seviyelerde önemli bir zorluk vardır. Çoğu gencin hala önemli anlaşılırlık sorunları vardır.

Tipik profilde bireysel farklılıklar görülür, örneğin bazı çocuklar dili kavramaya göre diğerlerinden daha fazla konuşma zorluğu yaşar ve bazı çocuklar anlama ve üretme arasında diğerlerinden daha büyük farklılıklara sahiptir. Bu nedenle, Down sendromlu her çocuk bireyselleştirilmiş bir terapi programı almalıdır, ancak bunun temel alınması gereken etkili uygulama ilkeleri, Down sendromlu tüm çocuklar için aynıdır.

Olası Birincil Nedenler

Araştırmalar, Down sendromuyla ilişkili konuşma ve dil profilinin altında yatan nedenler hakkında bazı yararlı bilgiler sağlamaya başlıyor.

Çalışan bellek

Down sendromlu çocukların sözel olmayan yeteneklerine göre işleyen belleğin fonolojik döngü bileşeninde belirli bir bozukluğu vardır ve bunun şimdi onların konuşma ve dil güçlüklerinin başlıca nedeni olduğu düşünülmektedir. Tüm çocuklar için, fonolojik döngünün konuşulan bir dili öğrenmede kritik bir rol oynadığı düşünülmektedir, çünkü çocuğun hem bunu anlamla ilişkilendirmesini hem de konuşulan kelimenin üretimini desteklemek için onu saklamasını sağlamak için kelimenin ses düzenini tutar. Fonolojik döngü zorlukları hem kelime öğrenmeyi hem de dil bilgisi öğrenmeyi etkileyecektir.

Görsel kısa süreli hafıza, sözel olmayan zihinsel yeteneklere göre bozulmaz ve göreceli bir güç olarak tanımlanır. Ayrıca araştırmalar, sözel bilgilerin görsel olarak kodlanmasının Down sendromlu çocuklar tarafından kısa süreli bellek görevlerinde kullanılabileceğini göstermiştir.

İşitme

Down sendromlu çocukların çoğu (en az %80-90) iletim tipi işitme kaybından ve fonolojik döngü zorluklarını artıracak işitsel ayırt etme güçlüklerinden muzdariptir. Ancak, fonolojik döngü güçlüklerinin herhangi bir işitme bozukluğundan bağımsız olarak var olduğu düşünülmektedir.

Motor konuşma güçlükleri

Konuşma sesi ve kelime üretme güçlüklerinin de fiziksel nedenleri vardır. Bunlar, Down sendromuyla ilişkili motor beceri güçlükleri ve yaşamın ilk yılından itibaren ortaya çıkan, beslenme ve çiğneme kalıplarını etkileyen oral-motor güçlüklerle bağlantılıdır. Tüm çocuklar için, ilk sözcükler, gevezelikte çıkarabildikleri konuşma seslerinden tahmin edilebilir- başka bir deyişle, erken dönemde konuşulan sözcük dağarcığı, tersi değil, mevcut artikülasyon ve fonolojik becerilerden etkilenir.

Olası İkincil Nedenler

Yavaş kelime edinimi

Erken dilbilgisinin gelişiminin, Down sendromlu çocukların yanı sıra tipik olarak gelişen çocuklar için toplam üretken kelime dağarcığıyla bağlantılı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle, Down sendromlu çocuklar için tipik olan üretken kelime gelişiminin çok yavaş hızı, dilbilgisi gelişiminin dilbilgisi kazanımı için en uygun dönemin (1-6 yıl) ötesinde ertelendiği anlamına gelebilir.

Motor konuşma etkileri

İlk kelimelerin gecikmeli çıkışı ve anlaşılmaz ifadeler, çocuklara dil girişini azaltabilir veya değiştirebilir. Konuşma üretimiyle ilgili zorluklar muhtemelen dilbilgisi öğrenme ve dilbilgisi üretme zorluklarını birleştirir.

Etkili müdahaleler için ilkeler

Uluslararası uzmanlar arasında, Down sendromlu çocuklar için konuşma ve dil terapisine rehberlik etmesi gereken ilkeler konusunda, onların zorluklarına ve etkili müdahalelere yönelik araştırmalara dayalı olarak önemli bir anlaşma vardır.

Dört alanın tümü için hedefler

Tüm uzmanlar, her çocuk için konuşma ve dil becerisinin dört bileşeni- iletişim, kelime bilgisi, dil bilgisi ve konuşma çalışması için ayrı hedeflere sahip olma ihtiyacını belirler.

Anlama ve üretim hedefleri

Ayrıca, kelime bilgisi ve dilbilgisi için anlama ve üretme için ayrı hedeflere ihtiyaç duyulacaktır. 

  • İşaret kullanımı

Hem anlama hem de üretim için faydaları olan konuşulan dili teşvik etmek için işaret sistemlerinin kullanımı konusunda anlaşma vardır.

  • Okuma kullanımı

Her yaştan kişiye konuşulan dili öğretmek için okuma etkinliklerinin kullanılmasının önemi konusunda fikir birliği vardır. Özellikle okul öncesi yıllarda erken okumanın açık bir dil öğretim etkinliği olarak kullanılmasının faydaları kabul edilmektedir.

Ebeveynler ana terapistlerdir.

Tüm uzmanlar, çocuklar, aileleri ve arkadaşları ile iletişim içinde olduklarından, dilin her gün öğrenildiğini ve bu nedenle etkili terapinin odak noktasının, çocuklarının en iyi terapisti olacakları için ebeveynlerle becerileri paylaşmak olmalıdır.

Kapsamlı Bir Terapi Programı İçin Çıkarımlar

Okul öncesi hizmetler

Down sendromlu çocuklarla çalışmak için uzman eğitimi yardımcı olacaktır ve araştırma literatürüne ilişkin güncel bilgiler esastır. Down sendromlu çocukların ihtiyaçları, öğrenme güçlüğü çeken diğer çocukların ihtiyaçlarından farklı olma eğilimindedir. İşitme, fonolojik döngü bozuklukları ve konuşma-motor güçlükleri onları farklı kılar ve terapistlerin işitsel ayırt etme, oral-motor işlev ve konuşma çalışmalarının yanı sıra dil çalışması konusunda da yetenekli olmaları gerekir.

Bilgi ve beceriler

  • Down sendromlu çocuklar için konuşma ve dil gelişimi, işleyen bellek ve etkili terapiler ile ilgili spesifik araştırma literatürü hakkında güncel bilgiye sahip olmak.
  • Down sendromuyla ilişkili konuşma ve dil profili için çalışma belleğinin fonolojik döngü bileşenindeki belirli bozulmanın önemini anlamak.
  • Görsel hafızadaki güçlü yönleri kullanarak kelime dağarcığı, dilbilgisi ve konuşma netliğinin gelişimini desteklemek için okuma çalışmasının önemini anlamak.
  • Konuşmanın yanı sıra çalışma belleği işlevini geliştirmek için konuşma sesleri, fonik etkinlikler, fonolojik farkındalık eğitimi ve konuşma çalışmaları için işitsel ayrımcılığın önemini anlamak.

Konuşma modelleri

  • Yaşamlarının ilk yılında aileler, doğumdan itibaren birkaç ay boyunca en az ayda bir evde (veya bebek hastaysa yoğun bakımda) hizmet almalıdır.
  • İkinci ile dördüncü yıllarda, ailelerin konuşma ve dil gelişimi hakkında bilgi sahibi olmalarını, kendileri ve bebekleri için bireysel hedeflerin belirlenebilmesini sağlamak için grup oturumları da dahil olmak üzere çeşitli modeller etkili olabilir.18 aylıktan itibaren bebeklerle grup aktivitelerine başlanabilir ve genellikle diğer çocuklardan kopyalama ve öğrenme fırsatı ile bu şekilde öğrenmekten zevk alırlar. Grup etkinlikleri ayrıca dikkati ve sıra alma yeteneğini geliştirebilir. Gruplarda, ebeveynin evde onları sürdürme konusundaki güvenini artırmak için terapist tarafından etkinlikler modellenebilir.Ebeveynler sıklıkla, çocuklarından aynı şeyleri evde yapmaları istendiğinde, gruplar halinde neler yapabileceklerini göstermeye daha istekli olduklarını bildirirler. Gruplar, çocuklar üzerindeki bireysel baskıyı azaltabilir, ancak bazen çocuklar gruplardan hoşlanmayabilir ve grup etkinliklerine karşı direnç gösterebilir. Gruplar, hizmet sunmanın ve ayrıca genel ebeveyn desteği sağlamanın uygun maliyetli bir yoludur. Ebeveynler genellikle birbirleriyle paylaşmak için etkili ipuçlarına sahiptir ve daha büyük çocukların gelişimi, daha küçük çocukların ebeveynleri için motive edicidir.
  • Bazı ebeveynler gruplara bireysel ev ziyaretlerini tercih edeceğinden, ebeveynler kendilerine uygun teslimat modellerini seçebilmelidir.
  • Kullanılan herhangi bir model, konuşma ve dil gelişimi için bu hayati dönem boyunca sürekli destek sağlamalı ve hiçbir aile bir terapistle aylıktan daha az görüşmemelidir.

Hayatın İlk Yılı

  1. Evde iyi bir iletişim ortamını teşvik edin ve ebeveynlerin çocuklarının konuşma ve dil ihtiyaçlarını ve konuşma ve dilin nasıl geliştiğini anlamalarını sağlayın.
  2. Oral-motor gelişim için beslenme ve aktiviteler için destek sağlayın.
  3. İlk yılın sonuna kadar tüm iletişim becerilerini, göz teması kurmayı, sıra almayı, işaret etmeyi ve ortak referans vermeyi teşvik edin.
  4. Fonolojik döngüde işitsel ayrımcılığı geliştirmek için konuşma sesleri için işitsel ayrımcılığı hedefleyin.
  5. Babıldama gelişimini desteklemek için konuşma sesleri için işitsel ayrımcılığı hedefleyin (tipik gelişen bebekler babıldamlarını 12 aylık olduklarında duydukları dile göre ayarlarlar – başka bir deyişle konuşma için konuşma-motor becerilerini kurarlar).
  6. Öncelikle anlamaya yardımcı olması için jest ve işaret kullanımını teşvik edin.

  İsveçli terapist Irene Johansson birkaç yıldır Down sendromlu bebekler için bu tür bir programı değerlendirdi ,teşvik etti ve diğerleri konuşmanın yanı sıra dil çalışmalarının erken başlaması gerektiğini vurguladılar.

İkinci Yıl

  1. Evde iyi bir iletişim ortamını teşvik edin ve ebeveynlerin çocuklarının konuşma ve dil ihtiyaçlarını ve konuşma ve dilin nasıl geliştiğini anlamalarını sağlayın.
  2. İşitme ve konuşma sesleri üretmeyi destekleyen hedefe yönelik çalışmaya devam edin- tek sesler ve tekrarlanan babıldama (konuşma ve işitsel hafıza gelişimi için). Konuşma sesi ilerlemesinin kaydını tutun.
  3. Çocuğun günlük dil maruziyetini desteklemek için nesneler, resimler ve eylemler kullanarak oyunlarla erken kelime dağarcığını anlamayı ve üretmeyi öğretin. Bu yaklaşım şu anda Hanen programı tarafından Down sendromlu çocuklar için tavsiye edilmektedir. Down sendromlu çocuklar için kaliteli dil daldırma yaklaşımının yeterli olduğuna inanmadıklarından, hedeflenen kelimelerin öğretilmesini ve uygulanmasını, ardından iki ve üç kelime yapılarını önerirler. Taklit için seçilen kelimelerin, çocuğun zaten yapabileceği ilk ünsüz seslerle seçilmesini tavsiye ederek, konuşma sesi üretme becerilerini kelime dağarcığı ve dil ilerlemesinden önce ele alma ihtiyacını vurgularlar. Anlaşılan kelimelerin ve imzalanan veya söylenen kelimelerin kaydını tutun.
  4. Oyun yoluyla iki ve üç kelimelik yapıları öğretin ve çocuğun taklit etmesini teşvik edin.
  5. Gerekirse iletişim becerilerini ele alın (%3-5’inde otistik spektrum güçlükleri var).

Üçüncü İle Beşinci Yıl

  1. Evde iyi bir iletişim ortamını teşvik edin ve ebeveynlerin çocuklarının konuşma ve dil ihtiyaçlarını ve konuşma ve dilin nasıl geliştiğini anlamalarını sağlayın.
  2. Konuşma seslerini duymayı ve üretmeyi destekleyen hedefe yönelik çalışmaya devam edin- tek sesler olarak ve tam kelimeler olarak (konuşma ve işitsel hafıza gelişimi için). Konuşma sesi ilerlemesinin kaydını tutun.
  3. Kelime öğretmeye ,erken dilbilgisi ve sözdizimi geliştirmeye devam edin. Bu, oyun yoluyla ve basılı olarak öğrenilecek dille kitaplar yaparak yapılabilir. Bu okuma etkinlikleri, kelime ve dilbilgisi öğretimi ve uygulamasını desteklemek için ebeveynlere yardımcı olacaktır, ancak aynı zamanda kelimeleri duymanın yanı sıra görmenin de Down sendromlu birçok çocuk için önemli bir yardım olduğuna dair artan kanıtlar vardır. Gerçekten de araştırma kanıtları, Down sendromlu çocuklar için konuşma, dil ve işleyen bellek gelişimi için en etkili müdahalelerin onları ana akım anaokullarına ve okullara yerleştirmek ve onlara okumayı öğretmek olduğunu göstermektedir. Bu, ergenlik yıllarına kadar ifade edici dil yapısında, konuşma anlaşılırlığında ve sözlü ve görsel kısa süreli bellekte çok önemli kazanımlara yol açar. 10 yaşına kadar önemli kazanımlar görülür.
    Okumanın faydaları, başlangıçta, tüm basılı kelime görüntüsünü sözlü biçimden daha doğru bir şekilde saklama yeteneğinden gelebilir – ve ilki daha sonra ikincisinin öğrenilmesini destekler. Harf sesleri öğrenildikçe, konuşma seslerini işitsel olarak ayırt etme ve ardından fonolojik farkındalık- sözcüklerdeki sesleri duyma yeteneği – gelişecektir. Boylamsal araştırmalar, Down sendromlu çocuklar için okumayı ve hecelemeyi öğrenirken bunun olduğunu göstermektedir. Tüm okuma etkinlikleri, çocukların okuduklarını anlamalarını veya anlamalarının öğretilmesini sağlamak için planlanmıştır, aksi takdirde dilin hiçbir faydası görülmez. Gözlemciler Down sendromlu çocukların okuduklarından ama okuduklarını anlamadıklarından şikâyet ederse, bu çocuğun değil öğretmenin suçudur.
  4. Kelime anlama ve üretme kayıtları tutulmalı ve terapistler, tipik olarak gelişmekte olan çocuklar ve Down sendromlu çocuklar için gösterilen, üretken kelime hazinesi ile üretimde dilbilgisinin gelişimi arasındaki önemli bağlantının farkında olmalıdır.Bu, Down sendromlu çocuklarda görülen dil bilgisi gecikmesinin en azından bir kısmının kelime öğrenmedeki gecikmenin sonucu olduğu anlamına gelir. Ayrıca, beynin maksimum düzeyde alıcı olduğu dilbilgisini öğrenmek için kritik bir dönemin (yaklaşık 6 yıla kadar) olduğuna dair kanıtlar vardır ve dilbilgisine hâkim olmanın çocuklarda fonolojik gelişimi önemli ölçüde etkilediğine dair kanıtlar vardır. Tüm bu bulguların, genellikle Down sendromlu çocuklarda görülen konuşma ve dil profilini anlamamız için önemli etkileri ve erken ve devam eden terapi için önemli etkileri vardır.
  5. Gerekirse iletişim becerilerini ele alın (%3-5’inde otistik spektrum güçlükleri var).

İlkokul Yılları

  1. İdeal olarak Down sendromlu tüm çocuklar okulda konuşma ve dil terapisi almalıdır, ancak bu hizmete erişim bir yerden bir yere önemli ölçüde değişiklik gösterecektir.
  2. Beş yıldaki ilerleme, çocuklar arasında büyük ölçüde değişecektir, bazıları oldukça net 3 veya 4 kelimelik cümleler üretmektedir, ancak gramer belirteçleri eksiktir, çoğunun üretimleri 2 veya 3 kelimeliktir, bunların çoğunun anlaşılması zordur ve bazılarının çok az kelime veya işareti vardır. Çoğu çocuğun anlaması, üretimlerinden daha iyidir.
  3. Okuma etkinlikleri, okul yılları boyunca konuşma ve dil gelişimine önemli bir destek olacaktır.
  4. Çocukların ilerleme aralığı hakkında ayrıntılı bilgi, Gelişim ve Eğitim üzerine DSii serisindeki kitaplarda bulunabilir.

Down Sendromlu 5-11 Yaş Arası Çocuklarla Çalışan Konuşma ve Dil Terapistleri İçin Hedefler

Bilgi ve Beceriler

  • Down sendromlu çocuklar için konuşma ve dil gelişimi, işleyen bellek ve etkili terapiler ile ilgili spesifik araştırma literatürü hakkında güncel bilgiye sahip olmak.
  • Down sendromuyla ilişkili konuşma ve dil profili için çalışma belleğinin fonolojik döngü bileşenindeki belirli bozulmanın önemini anlamak.
  • Görsel hafızadaki güçlü yönleri kullanarak kelime dağarcığı, dilbilgisi ve konuşma netliğinin gelişimini desteklemek için okuma çalışmasının önemini anlamak.
  • Konuşmanın yanı sıra çalışma belleği işlevini geliştirmek için konuşma sesleri, fonik etkinlikler, fonolojik farkındalık eğitimi ve konuşma çalışmaları için işitsel ayrımcılığın önemini anlamak.

Terapi planları

  1. 4 çalışma alanı; konuşma, kelime bilgisi, dil bilgisi ve iletişim becerileri için net hedeflere sahip olmak ve ilerlemenin ayrıntılı kayıtlarını tutmak
  2. Kelime bilgisi ve dilbilgisi için, anlama ve üretim için ayrı hedeflere sahip olmak, çünkü her iki alanda da anlama tipik olarak üretimden önemli ölçüde ileridedir.
  3. Konuşma çalışması için, artikülasyon, fonoloji ve anlaşılırlık (hız hızı, ses vb.) için ayrı hedefler gerekebilir.
  4. Öğretmenlere okumayı dil öğretmek için kullanmada ve konuşma ve dil hedeflerini okuryazarlık etkinliklerine dahil etmede yardımcı olmak.
  5. Oral motor fonksiyon, beslenme, çiğneme ve içme alışkanlıklarını gözden geçirmek ve buna göre tavsiyelerde bulunmak.
  6. Tüm hedefler ebeveynler, öğretmenler ve asistanlarla paylaşılmalıdır.
  7. Evde ve okulda iyi bir iletişim ortamını teşvik edin ve ebeveynlerin, öğretmenlerin ve öğrenme destek yardımcılarının, çocuklarının konuşma ve dil ihtiyaçlarını ve konuşma ve dilin nasıl geliştiğini anlamalarını sağlayın.
  8. Gerekirse iletişim becerilerini ele alın (%3-5’inde otistik spektrum güçlükleri var).

Konuşma Modelleri

  • Down sendromlu çocuklar en az ayda bir okulda görülmeli, hedefler gözden geçirilmeli ve ebeveynler, öğretmenler ve asistanların günlük rutinlerine dahil etmeleri için etkinlikler belirlenmelidir.
  • Bu etkinlikler konuşma ve dil terapisti tarafından çocukla modellenmelidir, böylece ebeveynler ve asistanlar çocuğun günlük pratik yapmasını güvenle sağlayabilir. Terapi seansları, günlük öğretim etkinliklerinde ve evde ve okulda uygun iletişim tarzlarında bir artışa yol açmadıkça, konuşma ve dil gelişimini değiştirmeyecektir.
  • Down sendromlu ilkokul çağındaki bazı çocukların, özellikle konuşma ve anlaşılırlık çalışmaları için, kendi zorluk profillerini ele alma konusunda uzman bilgi ve becerilere sahip bir terapistle haftalık bireysel veya grup konuşma ve dil terapisi seanslarına ihtiyacı olabilir.

Ortaokul Yılları

Konuşma ve dil terapisi, tüm gençler için, birincil yaş grubuyla aynı temel amaç ve hedefler listesiyle devam etmelidir, ancak yaşa uygun dil gereksinimlerine ve etkinliklerine odaklanacak şekilde uyarlanmalıdır.

Down sendromlu bazı gençler iyi bir ilerleme kaydedecek ve makul cümleler kuracak, bazıları ise hala oldukça sınırlı konuşma diline sahip olacak. Bireysel farklılıkların kapsamı çok geniştir. Down sendromlu birçok ortaokul öğrencisi, küçük üretken kelime dağarcığına (800 kelime veya daha az) ve sınırlı üretken dilbilgisine sahip olacaktır.

Okuma etkinlikleri, tüm gençlere yardım etmenin önemli bir yolu olmaya devam edecektir. Çoğu hala hedeflenmesi gereken fonolojik ve anlaşılırlık zorluklarına sahip olacak ve dilin sosyal kullanımı, özellikle konuşmaları başlatma ve sürdürme yeteneği, ele alınması gerekebilir.

Down Sendromlu 11-16 Yaşındakilerle Çalışan Konuşma ve Dil Terapistleri İçin Hedefler

Bilgi ve Beceriler

  • Down sendromlu çocuklar ve gençler için konuşma ve dil gelişimi, çalışma belleği ve etkili terapiler hakkında özel araştırma literatürü hakkında güncel bilgiye sahip olmak.
  • Down sendromuyla ilişkili konuşma ve dil profili için çalışma belleğinin fonolojik döngü bileşenindeki belirli bozulmanın önemini anlamak.
  • Görsel hafızadaki güçlü yönleri kullanarak kelime dağarcığı, dilbilgisi ve konuşma netliğinin gelişimini desteklemek için okuma çalışmasının önemini anlamak.
  • Konuşmanın yanı sıra çalışma belleği işlevini geliştirmek için konuşma sesleri, fonik etkinlikler, fonolojik farkındalık eğitimi ve konuşma çalışmaları için işitsel ayrımcılığın önemini anlamak.

Terapi planları

  1. 4 çalışma alanı, konuşma, kelime bilgisi, dil bilgisi ve iletişim becerileri için net hedeflere sahip olmak ve ilerlemenin ayrıntılı kayıtlarını tutmak.
  2. Kelime bilgisi ve dilbilgisi için, anlama ve üretim için ayrı hedeflere sahip olmak, çünkü her iki alanda da anlama tipik olarak üretimden önemli ölçüde ileridedir.
  3. Konuşma çalışması için, artikülasyon, fonoloji ve anlaşılırlık (hız hızı, ses vb.) için ayrı hedefler gerekebilir.
  4. Öğretmenlere okumayı dil öğretmek için kullanmada ve konuşma ve dil hedeflerini okuryazarlık etkinliklerine dahil etmede yardımcı olmak.
  5. Oral motor fonksiyon, beslenme, çiğneme ve içme alışkanlıklarını gözden geçirmek ve buna göre tavsiyelerde bulunmak.
  6. Tüm hedefler ebeveynler, öğretmenler ve asistanlarla paylaşılmalıdır.
  7. Evde ve okulda iyi bir iletişim ortamını teşvik edin ve ebeveynlerin, öğretmenlerin ve öğrenme destek yardımcılarının gençlerinin konuşma ve dil ihtiyaçlarını ve konuşma ve dilin nasıl geliştiğini anlamalarını sağlayın.
  8. Gerekirse iletişim becerilerini ele alın (%3-5’inde otistik spektrum güçlükleri var).

Konuşma Modelleri

  • Down sendromlu gençler en az ayda bir kez okulda görülmeli, hedefler gözden geçirilmeli ve ebeveynler, öğretmenler ve asistanların günlük rutinlerine dahil etmeleri için etkinlikler ayarlanmalıdır.
  • Bu etkinlikler konuşma ve dil terapisti tarafından gençle modellenmelidir, böylece ebeveynler ve asistanlar gencin günlük pratik yapmasını güvenle sağlayabilir. Terapi seansları, günlük öğretim etkinliklerinde ve evde ve okulda uygun iletişim tarzlarında bir artışa yol açmadıkça, konuşma ve dil gelişimini değiştirmeyecektir.
  • Ortaokul çağındaki Down sendromlu bazı gençlerin, özellikle konuşma ve anlaşılırlık çalışmaları için, zorluk profillerini ele alma konusunda uzman bilgi ve becerilere sahip bir terapistle haftalık bireysel veya grup konuşma ve dil terapisi seanslarına ihtiyacı olabilir.

Yetişkin Hayatı

Birleşik Krallık’ta ve ABD’de yakın zamanda yapılan bir araştırma, konuşma ve dil becerilerinin yetişkinlik yıllarında terapi ile geliştirilebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, yetişkinlere yönelik konuşma ve dil terapisi hizmetleri, çocuklara yönelik olanlardan bile daha azdır. Bu, daha fazla çalışma için bir alandır ve bu alanda bir uygulayıcı tarafından yazılan bu derginin gelecek yılki sayısında yetişkinlerle çalışma üzerine bir makale yayımlanacaktır.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.