Dramatik Oyun Okul Öncesi Dönemde Çocukların Becerilerini Geliştiriyor

Dramatik Oyun Okul Öncesi Dönemde Çocukların Becerilerini Geliştiriyor

Drama pratiklerinin, insanların yaşamın zorlukları sırasında ihtiyaç duyacakları duyguları uygulamalarına olanak sağladığı söyleniyor. Hiç şüphe yok ki çocuklar dramatik oyunu seviyor.

 

Anaokullarındaki Dramatik Oyun Stratejileri

 

Ulusal Küçük Çocukların Eğitimi Derneği’nin Erken Okuryazarlık Öğretiminin Temelleri adlı yayınında, dramatik oyunun anaokullarının izlemesi gereken öğretim stratejileri arasında önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir. Biz terapistler de çocukların rol yapma yoluyla öğrenmelerini pekiştirmelerine ve yorumlamalarına yardımcı oluruz. Neredeyse tüm çocuklar, sözlü dili keşfetmelerini, duygularını ve durumlarını anlamalarını ve okuryazarlık becerilerini geliştirmelerini sağlayan dramatik oyunları oynamaya meyillidirler.

 

Okuryazarlık ve Drama

 

Dramatik oyun, okuryazarlığa o kadar bağlı ki Scholastic Books kitabının tamamı bu konuya ayrılmıştır. Bu iki kavram arasında 4 bağlantı tanımlanmaktadır:

 

  • Çocuklar okuryazarlık uygulamalarını denerler – Dramatik oyunda, çocuklar menüleri, gazeteleri ve dergileri sahne olarak kullanacaklar. Bakkalcılık oynayabilirler ve oyunun bir parçası olarak kuponlar, yiyecek etiketlerini kullanabilirler.
  • Çocuklar, farklı metinlerin farklı görevlerle nasıl hizalandığını bilirler – İtfaiyecilik oyununda veya turistlere rehberlik etme oyununda haritaları kullanırlar, lokantacılık oyununda da menülere ihtiyaç duyarlar.
  • Çocuklar çok çeşitli metinlerle oynarlar – Okul öncesi eğitmenler oyunun oynayacak olan öğrencilerine işlevsel metinler (trafik işaretleri, yiyecek etiketleri, kartpostallar) ve diğer formatları (yetişkinlere bağlı kitaplar, dergiler, resimli kitaplar) sağlarlar.
  • Çocuklar tanıdık hikayelerle, anlama becerisini kazanırlar – Okunan dramatik kitap genellikle çocukların ne kadar dikkatle dinlediklerini ve kişisel derslerinde ne kadar yaratıcı olabileceklerini gösterir.

 

Uzmanlar, dramatik oyunun okul öncesi çocuklarda geliştirdiği 6 beceriye dikkat çekmektedir:

 

  1. Rol Yapma — Kendisinin ötesinde düşünmeyi öğrenme, başkalarını gözlemlemeyi öğrenme sağlanır.
  2. Motor Beceriler — İnce ve kaba motor becerileriler artırılır.
  3. Hayal gücü – Çocuklar hayal dünyalarını zenginleştirmek için yetişkin eylemlerini ve dil kullanımını taklit ederler.
  4. Dikkat süresi — Zengin bir iç monologla çarpıcı bir rol yapmak, çocukların metne odaklanma yeteneklerini artırmalarına yardımcı olur.
  5. Sosyal beceriler — Birçok çocuk diğer okul öncesi çocuklarla diyalog kurar ve paylaşır.
  6. İletişim — Dramatik oyun konuşma ve pragmatik (dinleme, sohbet kuralları vb.) becerileri geliştirir.

 

 

Kaynakça: https://www.kids-konnect.com/blog/how-dramatic-play-helps-improve-preschool-literacy

 

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için:

 

+90 (216) 456 42 42

+90 (533) 165 60 94