Duygu ve Düşünce Kartları ile Becerilerin Öğretilmesi

Duygu ve Düşünce Kartları ile Becerilerin Öğretilmesi

Çocuğunuza kendi hislerini ya da başkaları hakkında nasıl hissettiğini sorun; bahse girerim şu üç cevaptan birini alacaksınız: Mutlu, üzgün ya da kızgın. Tamamen altı çizilmemiş olsalar bile, bu duygular çocuklarımıza şartlanıyor. Ama onları anlamıyorlar. Çocuklar ne hissettiklerini bile bilmiyorlarsa, sosyal beceriler dersini nasıl işleyebilirsiniz? Görseller! Görseller! Görseller! Bu, çocuklarla çalışırken her zaman kullanılan tek kelimedir. Öyleyse, düşünceleri ve duyguları temsil eden görselleriniz var mı? Otizm veya Sosyal İletişim Bozukluğu tanısı alan öğrencilerimizi zihin kuramını kullanarak sosyal ve pragmatik olarak düşünmeye zorluyorum.
 

Bu yüzden, temel duygulara odaklanan hedefli kartlar hazırladım: Hayal kırıklığına uğramış, aptalca, üzgün, kızgın, şaşkın, endişeli, iyi, heyecanlı, mutlu ve gururlu kartların simgelediği duygulardı. Kartların hem erkek hem de kadın setlerinin olması da gerçekten önemliydi. Kadın kartlarını düşüncelerimi ve hislerimi öğretmek için kullanıyorum ve erkek kartlarını, çoğu erkek olan çocuklarımla çalışmak için ve düşüncelerini ve duygularını yansıtmak için kullanıyorum. Kartlar ayrıca öğretmenleri, ebeveynleri, akranları veya sosyal durumdaki herhangi birini temsil etmek için de kullanılabilir.

 

2 farklı tip kart vardır (toplamda 48) ve bunun nedeni bir düşünce veya hissi tanımlamanızın gerçekten yardımcı olabileceğini düşündüğümden, eşit derecede önemli olduğunu düşünüyorum Çocuk düşüncelerini ve duygularını kendi dilini kullanarak adlandırır. Seti zihin kuramı için görsel bir temsil olarak kullanmayı seviyorum.

Terapi Fikirleri:

 

  • Online videoları izliyoruz ve çocuktan bana bu video ile ilgili bir düşünce veya duyguyu söylemesini istiyorum.
  • Okulda başları belaya girerse, kartları nasıl hissettiklerini ve belki de başkalarının ne tür duyguları hissettiğini yansıtmak için kullanabilirim.
  • Davranışı şekillendirmeye yardımcı olmak için, hayal kırıklığına uğradığını gösteren kartı çocuğa gösterebilirim ve ona bu kartın ne düşündürdüğünü sorarım ve düşüncelerini daha mutlu olması için değiştirebilmesini sağlarım. Bu teknik harika çalışıyor ve gerçekten olumsuz tonları / dili kullanma ihtiyacımı ortadan kaldırıyor.
  • Eğer kartlarla oyun oynuyorsak, birini seçip bir duyguyu harekete geçirebilirim (üzgün ya da heyecanlı) ve çocuktan hislerini belirtmesini, ne düşündüğünü söylemesini ya da ne düşündüğümü tahmin etmesini isteyebilirim.

Kaynakça
https://deputyprimeminister.gov.mt/en/sls/Pages/Literacy-Difficulties.aspx

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94