Duyusal Aktivitelerin Kullanımı

Duyusal Aktivitelerin Kullanımı

Bebeklik döneminden itibaren, bakıma ihtiyacı olan çocuklar, etrafındaki dünyayla ilgili bilgilerini bilimsel keşifler yoluyla geliştirirler. “Merak, soruşturma ve keşif” küçük çocuklarda bilimi tanımlayan üç kelimedir. Ebeveynler bilginin gelişimini birçok basit yolla teşvik edebilir ve çocuklarına yardımcı olabilirler.
 

Çocuklarda duyusal farkındalığı artırmak için ebeveynlerin, dünyayı deneyimleme ve dünya hakkında düşünme eğilimine odaklanmayı teşvik etmeleri gerekebilir. Çocukların seviyesine inmek zorundayız ve her yağmur damlasının, her yaprağının, her kelebeğin doğasını birlikte yeniden keşfetmeliyiz.

 

 

Duyusal Deneyimi Vurgulayın

Çocukları görmeye, bir şeylerin tadına bakmaya, koklamaya, duymaya ve hissetmeye teşvik edin. Onlar duyusal keşifler yaparken, sorular ile dikkatlerini dağıtmaktan kaçının. Konuşmaya başlarlarsa, dikkatlerini gördükleri, tadına baktıkları, kokladıkları, duydukları veya hissettiği şeylere yöneltmeye çalışın. Bazı şeyleri koklamanın veya onların tadına bakmanın tehlikeli olduğunu da açıklamayı unutmayın.

Keşiflerinin ardından, çocukları keşfettiği şeyler hakkında düşünmeye ve konuşmaya teşvik edin. Deneyimlerini tanımlamak için zengin, açıklayıcı kelimeler kullanın. Duyusal olarak deneyimledikleri şeyleri tanımlamaları için kullanabilecekleri kelimeleri onlara açıklayın.

Öğretilebilir Anlar Aracılığı İle Dünyayı Keşfedin

Çocukları duyusal keşiflere dâhil etmek için planlanmamış deneyimlerden yararlanın. Yürüyüşe çıktığınızda, çocuklarınızı güvenli ve makul sınırlar içinde çevrelerini keşfetmeye teşvik edin. Yakındaki kayanın altında ne var? Yapraklar nasıl kokar? Farklı ağaçların kabuğu nasıldır? Bir dakika duralım ve dinleyelim. Rüzgârda sallanan yaprakları, tepedeki kuşları ve uzaktaki sesleri duyabiliyorlar mı?

Çocuklara çevreyi değiştirmeden veya tahrip etmeden, nasıl oyun oynayabileceklerini öğretin. Ağacın kabuğunu soymayın, çiçekleri koparmayın veya kayaları kaldırmayın.

Duyusal keşif ebeveynlerin çocukların deneyimlerine önce tamamen dâhil olmalarını, ardından deneyimin faydasının artması için yavaşça geri çekilmelerini içerir. Çocuklar çevrelerindeki dünyayı keşfetmeye bayılırlar. Ebeveynler kendi duyularından yola çıkarak öğrenmeye teşvik edici uygulamalı etkinlikler aracılığıyla çocuklarına yardımcı olabilirler.

 

 

 

Kaynakça
https://learningchildblog.com/2015/07/24/using-sensory-activities-to-teach-wonder-investigation-discovery/