Duyusal Diyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Duyusal Diyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Diyet” olarak adlandırdığımız, gıda diyeti değildir, Duyu diyeti, bir çocuğun daha dengeli, odaklanabilen ve uyum sağlayabilen hale gelmesi için uyarma, organize etme ve sakinleştirme içerikli duyu aktivitelerinin planlanmasıdır. Burada tutarlılık anahtardır ve çocuğunuz için uygun bir program bulmak önemlidir.
 

Duyu diyetinin en iyi işe yaradığı zaman dilimi geliştirmek için ergoterapistiniz ve öğretmeninizle birlikte çalışın. Diyet sürdürülebilir görünmüyorsa, aşırıya kaçmayın.

Mümkün olduğunca duyusal diyet etkinlikleri her gün aynı saatlerde takip edilmelidir.
 

Birçok duyusal diyet aktivitesi -evde, okulda ve seyahat ederken- tutarlılığı arttırmak için birçok ortamda kullanılmak üzere uyarlanabilir.
 

Uygun olduğunuzda, diğer kardeşleri ve aile üyelerini de aktiviteye dâhil edin.
 

Çocuğunuzun duyusal diyet etkinliklerinden öncesinde, etkinlik sırasında ve sonrasında verdiği yanıtları kaydedin ve terapistinizle birlikte gördüğünüz anormal değişikliklere değindiğinizden emin olun.
 

En iyi duyusal diyet dokunsal, propriyoseptif (özduyum) ve denge bazlı aktiviteleri birleştirir.
 

Tıpkı duyusal işleme güçlüğü çeken iki çocuğun da aynı olamayacağı gibi, hiçbir duyusal diyet aynı olmayacaktır.
 

Çocuğunuzun beyni gelişmeye devam ettikçe, duyusal diyetin muhtemelen etkinlik türlerinde veya sıklığında güncellemeler gerekecektir.
 

Her duyu sistemi için duyusal diyet etkinliklerine örnekler:
 

Propriyoseptif: Yastıkların üzerinde zıplama, ağır bir çamaşır sepetini itme ya da çöpleri atmaya yardımcı olma gibi ağır iş aktiviteleri, el arabası sürme ya da hayvan gibi yürüme (ayı gibi gezinme, yengeç yürüyüşü), eklem baskıları.
 

Denge: Bir kanepenin kenarı üzerinde durma ve baş hareketleri, yoga hareketleri.
 

Dokunsal: Dağınık oyun (tıraş kremi, su, parmakla boyama oyunları), duyusal kutular (pirinç veya makarna erişte, kinetik kumun bulunduğu torbalarla), yeni malzemelere ve dokulara maruz kalma (kadife kumaş, zımpara kâğıdı, kum, ipek).
 

İşitsel: Terapistinizin rehberliğinde terapötik dinleme programına katılmak, sakinleştirici müzikler dinlemek, çeşitli enstrümanlar veya ses çıkaran oyuncaklar / kitaplar ile keşif yapmak.
 

Sözel: Kabarcık çıkarma, kamış kullanımı, çiğneme tüpleri, gıda dokusu araştırması (kuru, ıslak, tüylü vb.).
 

Görsel: Casusluk oyunları gibi aktiviteler, farklı resim oyunları ve kelime arama, ev ortamını karmaşıklaştırma, oral motor egzersizler.
 

Kaynakça
: https://nspt4kids.com/health-topics-and-concerns/sensory-processing-disorder/need-know-sensory-diets/

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94