Duyusal İşleme Bozukluğu: Görme Sistemi
Görme sistemi bilgiyi gözlerimiz aracılığıyla tespit etmek için ışığı kullanır ve beyinde bu bilgiyi yorumlar ya da anlamlandırır. Bizi diğer nesnelere göre bulunduğumuz yere yönlendirerek çevremizi güvenli bir şekilde yönlendirmemize yardımcı olmak için vestibüler ve işitsel sistemlerimizle birlikte çalışır. Normal çalışan bir görme sisteminin birçok bileşeni vardır. Bu, oküler motor kontrolünde veya görsel işlemede eksiklikler varsa, çok iyi görüşü olanlar için bile bir topu görme, yakalama veya vurma, bir nesneyi bulma veya yön verme gibi etkinliklerin zor olabileceği anlamına gelir.
Gözlerimizin görüntüleri ne kadar net bir şekilde kaydettiğine ek olarak, göz kaslarımız hareketlere uyum sağlama, odaklar arasında geçiş yapma ve her iki gözümüzü birlikte nasıl kullandığımızı kontrol etmede iyi olmamız konusunda önemli bir rol oynar. Yeterli oküler motor kontrol olmadan, çocuğun okul hayatı, denge, derinlik algısı ve el-göz koordinasyonu etkilenecektir. Çocuğun görsel bilgi ile ilgili zorluk yaşayabileceği bir başka seviye de gördüklerinin işlenmesidir. Gözümüzden aldığımız bilgileri bilişsel olarak işleme yeteneği görsel algısal beceriler olarak çeşitli kategorilere ayrılabilir. Görsel algının bir alanında sorun yaşayanlar, başka bir alanda güçlü becerilere sahip olabilirler, görsel bilgilerin işlenmesindeki açıklar birçok şekilde görülebilir.
Görsel işleme veya oküler motor kontrolü ile ilgili zorlukları gösterebilecek belirtiler:
- Işığa karşı artan hassasiyet
- Görsel uyaranlara veya bir etkinliğe olan görsel dikkati sürdürmede zorluk
- Okuma, telefon/tablet /bilgisayar kullanma veya televizyon izleme gibi görsel olarak zorlu görevlerden sonra sık sık gözlerini kısma, gözlerin ovalanması veya baş ağrısı çekme
- Tam önlerinde olan şeyleri bile bulmakta sorun
- Göz temasını başlatma veya sürdürme zorluğu
- Karanlıkta olma korkusu veya arzusu
- Benzer şekiller, harfler veya resimler arasında ayrım yapmada zorluk
- Harfleri ters çevirme, boyutlandırma, aralık veya harflerin hizalanması gibi el yazısı ile ilgili zorluklar
- Okuma sırasında sık sık yeri kaybetme
- Genellikle bir şeylere çarpma
- Merdivenlerde yavaş veya tereddütlü hareket etme
- Görsel olarak uyarıcı aktivitelerle ilgili zorluklar, yani bulmacalar, resimlerdeki nesneleri bulma, labirentleri tamamlama, kelime aramaları vb.
Görsel becerileri geliştirme faaliyetleri:
- Vücut hareket ederken hareketli nesnelerle veya sabit nesnelerle etkileşime geçerek görsel izleme becerileri üzerinde çalışın. Bu, ayakta dururken, yürürken veya sallanırken atılan veya sıçrayan bir topu yakalamak olabilir.
- Emekleme ve yuvarlanma aktiviteleri göz kontrolünün geliştirilmesi için mükemmeldir.
- Farkı bulma veya gizli nesneyi bulma etkinlikler yapın.
- Bulmacalar ve kelime aramaları gibi etkinlikler yapın.
- Tetris veya hafıza oyunu gibi oyunlar oynayın.
- Konuşurken daima göz temasını teşvik edin.
- Bir balon şişirin ve çocuğunuzun yere değmeden kaç kez dokunabileceğini görün.
- Loş veya karanlık bir odada ışığı izlemek için el feneriyle oyunlar oynayın.
- Nesneleri eşleme veya sıralama aktiviteleri yapın.