Duyusal İşleme Nedir?

Duyusal İşleme Nedir?

Vücudun beş duyusuyla aldığımız ve çevremizdeki çevreden edindiğimiz bilgileri yorumlama şeklimize duyusal işleme denir. Vücudumuzun duyuları tek başına çalışmaz. Dünyanın nasıl olduğunu ve ona nasıl uyduğumuzu resmetmek için duyularımız birlikte çalışır. Duyusal işleme sayesinde, kim olduğunuzu, nerede olduğunuzu ve çevrenizde neler olup bittiğini anlayabilirsiniz.
 

Anlam, manzaralar, kokular, sesler, dokular ve zevklerin kombinasyonuna dayanan duyusal deneyimlerle algılanır. Duyulardan edinilen bilgilere dayanarak, çeşitli duyusal deneyimlere nasıl uygun şekilde yanıt vereceğinizi öğrenirsiniz.

Bir alışveriş merkezindeyken, havadaki koku nedeniyle bir bakım merkezinin yakınında olduğunuzu hemen anlayabilirsiniz. Bir dahaki sefere tekrar karşılaşacağınız bu alandan kaçınmak için biraz daha hızlı yürümeye başlarsınız. Bir elmanın elinizde nasıl durduğuna bağlı olarak, onu ısırdığınızda ne kadar taze olduğu hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Sonunda marketten seçilebilecek en iyi elmaları bulabilirsiniz. Bunlar duyusal deneyimlere nasıl bir şeyler öğrendiğimize ve anlam verdiğimize dair birkaç örnektir.
 

Duyusal işleme söz konusu olduğunda, çeşitli işleyiş düzeyleri vardır. Günlük aktiviteleri tamamlamada büyük zorluklara neden olabilecek duyusal işlem bozukluğu denilen bir durum vardır. Düzenli duyusal işleme işlevini, duyusal işleme bozukluğu olanların yaşadığı güçlüklerle karşılaştırarak anlayabiliriz.

Duyusal İşleme İşlevsellik Düzeyleri

Düzenli işleyiş herhangi bir düşünce olmadan gerçekleşir. Sabahları iş için ütü yaparken, iş arkadaşınızla konuşurken ve sizi yemek için tasmasıyla sürükleyen köpeğinize yönelirken kendinizi bulabilirsiniz. Birlikte çalışan tüm duyularla, tüm bu görevleri uyarlanabilir hafızanız nedeniyle düşünmeden bile tamamlayabilirsiniz. Biriyle konuşurken veya dikkat dağılırken bir gömleği yakmadan ütüleyebilmek düzenli işleyişe bir örnektir.

Bir işlev bozukluğu olduğunda, insanlar içlerinde ve çevresinde olup bitenleri yorumlamakta zorlanırlar. Yukarıda verilen örnekte, duyusal işleme bozukluğu olan birinin, devam eden başka bir şeye dikkatini dağıtmaması için ütüye çok fazla odaklanması gerekir. Başka bir işlev bozukluğu örneği de, birinin duyusal deneyime uygunsuz bir cevap vermesidir. Duyusal işleme bozukluğu olan bir kişi, ütü yapmaktan kaçınabilir çünkü makinanın ürettiği buharı sevmezler. Düzenli işleve sahip biri kokuyu rahatsız edici bulabilir ve gömleği yine de ütüleyebilse de, duyusal işleme bozukluğu olan kişi, tüm kıyafetlerinin kırışık olacağın bilse bile etkinlikten kaçınmayı tercih eder.

Sonuç

Çoğumuz için, duyusal işleme becerileri çocukluk döneminde doğal olarak gelişir. Aynı şekilde, duyusal işleme bozukluğu semptomları da çocukluk döneminde görülür. Bir çocuğa duyusal sorunları konusunda yardım etme yolunda atılacak ilk adım, dünyayı nasıl deneyimledikleri ile ilgili olarak empati kurmak ve onları duyusal gelişimsel açısından desteklemektir.

Kaynakça
: https://profectum.org/what-is-sensory-integration/

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94