Duyusal İşlemleme Nedir?

Duyusal İşlemleme Nedir?

Duyusal işlemleme veya duyu bütünleme, sinir sisteminin çevremizdeki tüm bilgileri duyularımız (hareket, dokunma, koku, tat, görme ve işitme) yoluyla algılama ve bu bilgileri anlamlandırabilmemiz için işlemleme anlamına gelmektedir. Duyusal işlemleme öğrenmenin temelini oluşturmaktadır.  Çevremizdeki dış dünyada neler olup bittiği hakkında bir fikir edinmemizi sağlayan sistemdir. Yeni bilgileri aldığımızda öğrenir, önceki benzer deneyimlerle karşılaştırırız ve mevcut bilgi kümemize göre nasıl ilerlememiz gerektiğine dair bir değerlendirme yaparız.

Örneğin, bir köpeğin havladığını duyduğunuzda kulaklarınız bilgiyi alır ve beyniniz sesin sahibini kedi değil de köpek olarak tanımlamak, size ne kadar yakın olduğunu belirlemek ve sesin duyulup duyulmadığına karar vermek gibi anlamlar yükler (büyük bir köpek ya da küçük bir köpek gibi). Daha sonra beyin bu bilgiyi hafızada depolanmış geçmiş deneyimlerle eşleştirir.  Daha önce bir köpek tarafından ısırıldıysanız, havlamayı duyduğunuzda kaçmak için koşabilirsiniz.  Öte yandan, köpeklerle büyüdüyseniz, bu ses sizi çocukluk evinizi hatırlamaya teşvik edebilir. 

Duyusal sistemlerin gelişimi anne karnında başlar ve hayatımız boyunca devam etmektedir.  Erken çocukluk döneminde, sinir sistemi en yoğun gelişim dönemi içindedir ve tipik çocukluk aktiviteleri yoluyla duyusal gelişim desteklenmektedir.  Bu nedenle, çocukluğun ilk birkaç yılı duyusal-motor dönem olarak ve sinir sistemimizin temellerini atmak için çok önemli bir süreç olarak değerlendirilmektedir.

DUYUSAL İŞLEMLEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Duyusal İşlemleme Bozukluğu bazı bireylerin sinir sistemlerinin duyusal bilgileri algılama ve bütünleştirmede yaşadığı zorluğu tanımlamaktadır.  DİB, altta yatan başka bir durum olmadığında veya diğer nörolojik ve psikiyatrik tanılarla birlikte mevcut olabilmektedir.

DUYUSAL İŞLEMLEME BOZUKLUĞUNA NE SEBEP OLUR?

Duyusal İşlemleme Bozukluğu, sinir sistemi işleyişini birkaç farklı şekilde etkileyen nörolojik işlemleme farklılıklarının bir sonucudur.  Beyin duyuları algılayamayabilir, alınan mesajlar tutarsız veya duyusal bilgiler tutarlı ancak diğer ilgili duyu sistemlerinden gelen duyusal mesajlarla düzgün şekilde bütünleşememektedir.

DUYUSAL İŞLEMLEME BOZUKLUĞUNUN GENEL BELİRTİLERİNDEN BAZILARI NELERDİR?

Duyusal İşlemleme Bozukluğuna işaret edebilecek semptomların bir listesi aşağıdaki gibidir:

 • Dokunma, hareket, görüntü veya seslere karşı aşırı hassasiyet

 • Dokunma, hareket, görüntü veya seslere karşı tepkisiz

 • Kolayca dikkat dağılması

 • Sosyal ve/veya duygusal sorunlar

 • Alışılmadık derecede yüksek veya alışılmadık derecede düşük aktivite seviyesi

 • Fiziksel sakarlık veya dikkatsizlik

 • Dürtüsel, öz farkındalık eksikliği

 • Bir durumdan diğerine geçişte zorlanma

 • Gevşeme veya kendini sakinleştirememe

 • Zayıf benlik farkındalığı

 • Konuşma, dil veya motor becerilerde gecikmeler 

 • Akademik becerilerde gecikmeler

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Orijinal metne buradan ulaşabilirsiniz.