Ebeveyn-Bebek Arasında Kurulan Bağ
Bakım konusu, bebekle bağlantı kurma süreci dediğimiz şeyin önemli bir bölümünü oluşturur. Bağlanma, bebeğin kendilerine en yakın olan insanlardan birine veya ikisine – genellikle ebeveynlerine – bağ kurma yeteneğidir. Bebekle kurulan bağın nasıl olduğu hakkında daha fazla şey öğrenerek, bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz.
Bebeğinizin hayatındaki en önemli kişi sizsiniz ve bu bebek-ebeveyn ilişkisinin de temelidir. Bu birçok yönden önemlidir. Çok küçük bir bebek için, anne ya da babanın yüzüne bakmaktan daha zevkli bir şey yoktur.
Bebeğiniz uzun süre boyunca sadece gözlerinizi ve ağzınızı izleyerek zamanını geçirebilir. Bebekler bu işi doğdukları andan itibaren heyecan verici bulurlar.
Araştırmacılar, iki saatlik bebeklerin anne veya babanın yüz ifadelerini ve jestlerini yoğun bir şekilde inceleyerek ve ses tonlarını dinleyerek ilk iletişim kurma girişimlerini yaptıklarını biliyorlar. İşte bebeğinizin dil gelişimine fayda sağlayan 7 faktör.
İlk Günden Bebeğinizle Bağlantı Kurma
Bebeğiniz de doğal olarak, dünyanın tehlikelerine karşı korunmasını sağlayacak bir ebeveyn-bebek bağı kurma yeteneği vardır. Aksi takdirde, bebeğin tek başına hayatta kalma şansı olmazdı.
Bağlanma sürecinin yoğunluğu, bebeğinizin ilk yaşam yılında en yüksek seviyededir ve ilk günden itibaren, tercihen cilt cilde olmaktan ve sesinizi dinlemekten zevk alırlar.
Ve siz ve bebeğiniz arasındaki bağ kurma işlemi, bebeğinizin hayatının ilk saatlerinde başlar ve ilk yaşam yılı boyunca devam eder. Bu süre zarfında çocuğunuzla aranızdaki ilişki en yoğun şekilde gelişir.
Basitçe söylemek gerekirse, çocuğunuzun kendisine en yakın bir veya iki kişiye güvenmeyi öğrenmesi, anne veya babanın her zaman rahatlık, beslenme veya kucaklama sağlamaları için orada olduğunu fark etmesiyle ilgilidir.
İyi bir ebeveyn-bebek bağı önemlidir ve çocuğunuzun yaşamı boyunca özgüvenini güçlendirir. Çocuğunuz hayatında destekleyici birisinin olduğunu bilir.
{!GALLERY}
Kurulan Bağın Yaşam Boyu Bir Etkisi Var
Dr. Amanda Weiss Kelly, “Siz ve bebeğinizin birbiriyle bağ kurması hayati önem taşıyor. Bebeğinizi etrafta dolaştırın ve küçük konuşmalarla ağlamalarına yanıt verin.” diyor.
Bebeğinizin bir şeyin yanlış olduğunu belirtmek için bir işaret olarak ağladığını düşünün. Bu, bebeğinizin bir konuda yardımınıza ihtiyaçları olduğunu size bildirmeye çalışmanın bir yoludur. Ağlamalarına cevap vererek, bebeğinize varlığınızı kanıtlıyorsunuz ve yardım etmeye istekli olduğunuzu gösteriyorsunuz.
Bebekler ayrıca ebeveynlerinin kalp atışı ve nefeslerinin sesini dinleyerek sakinleşmeye meyillidirler. Bunlar bebeğinizin rahim içinde geçirdiği zamanlardan bildiği küçük günlük seslerdir.
Bebeğiniz ağladığında ve geldiğinizi öğrendiğinde ve siz de bebeğinizin ilgi alanlarını teşvik ederek ve onu umursadığınızı göstererek, aradaki ebeveyn-bebek bağını güçlendirirsiniz.
Dr. Kelly, “Bebekler genellikle yüzünüze bakarak temas kurmaktan hoşlanırlar, bu nedenle elbette bebeğinizi zaman zaman size bakabilmeleri için taşırsınız.” diyor. “Bebeğinizin geliştirdiği bağlanma tipleri gelecekteki tüm ilişkilerine yansıyacaktır.”
Bebeğinizle bağ kurma fırsatları yaratarak, çocuğunuzun diğer insanlara ve kendi yeteneklerine güvenmesini, yaşam boyu ilişkilerinde dengeli olmalarını teşvik edebilirsiniz. Bu yüzden bebeğinizle kurduğunuz bağ düşündüğünüzden daha önemlidir.
Kaynakça
https://www.babybjorn.com/baby-development/infant-attachment/
Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94