Ebeveynler Dikkat: Son Sinirbilim Çalışmaları Çocuğunuzun Hala Size İhtiyacı Olduğunu Söylüyor

Ebeveynler Dikkat: Son Sinirbilim Çalışmaları Çocuğunuzun Hala Size İhtiyacı Olduğunu Söylüyor

UC Berkeley İnsani Gelişme Enstitüsü’nün yayınlanan bir dergi makalesinde, sağlıklı bir ebeveyn-çocuk ilişkisini sürdürme ile ilişkili nörobilim bulguları yer alıyor.
 

Ergen beyin gelişimini inceleyen sinirbilimciler, ergenliğe geçişte nöroplastisitenin (esnek ve çevresel deneyimlerden etkilenen değişime elverişli olan sinirsel bağlantılar) psikososyal gelişim ile ilgili sinir ağlarının şekillendirilmesinde önemli bir fırsat penceresi sunduğunu söylüyorlar.

Yazarlar, daha yüksek bir ebeveyn / çocuk ilişkisinin kalitesinin, daha olumlu bir kişisel imaj, duygusal istikrar ve başkalarıyla daha derin ve daha anlamlı ilişkiler dahil olmak üzere birçok olumlu sonuca yol açtığını belirtmektedir. Ayrıca, ebeveynleri ile pozitif bir ilişki içinde olan gençlerin depresyon yaşamaları veya madde bağımlılığı, dikkatsiz sürüş, erken ve güvenli olmayan cinsel aktivite gibi riskli davranışlarda bulunma eğilimlerinin daha düşük olduğu görülmüştür.
 

Yetkili Ebeveynlik Stili adı verilen şeyle yüksek kaliteli bir ebeveyn / çocuk ilişkisi geliştirilir. Bu tarz rehberlik ve makul beklentilerle birlikte sıcak, olumlu bir ilişki sürdürülür. Çocuk gelişimi uzmanları, yeni becerilerin geliştirilmesini desteklemek ve gerekli yapıyı sağlamak için iskele sağlama da denilen denetim ve limit ayarını ifade ediyorlar.

Gençlerle düzenli ve tutarlı bir şekilde zaman geçirerek, iletişim kanalları açık kalır, bu da ebeveynlerin gençlik gelişimi ve genel olarak yaşamla ilgili açık tartışmalar için fırsatların yanı sıra destek ve olumlu doğrulamalar yapmalarını sağlar. Aşağıda, ebeveynler için gençlerle nasıl ilgilenecekleri ve onlarla bağlantıda kalabilecekleri konusunda bazı öneriler bulunmaktadır.
 

  • Olumlu bir atmosfer yaratın ve açık iletişimi teşvik eden etkinliklere katılın. Bu, aslında tüm aile üyeleri için ekran süresini azaltmayı içerir. Akşam yemeğini olabildiğince sık şekilde birlikte yemek, tüm aile üyelerinin yaptıkları şeyler hakkında iletişimde kalmalarının yanı sıra ortak ilgi alanlarındaki sorunları ve konuları tartışmaları için de fırsat sağlar. Yemek sırasında ve diğer zamanlarda, birliktesiniz, “gençliğin dünyasına adım atma” fırsatını yakalayın. İlgi alanlarını, mevcut yaşam felsefelerini, gelecekleri için planlarını ve paylaşmak isteyebilecekleri kişisel kaygılarını öğrenin.
  • Evden çıkmak ve yürüyüşe çıkmak veya araç kullanmak, daha açık konuşmalar için atmosferin doğru değişimini sağlayabilir. Her iki aktivite de, rahat bir bölge oluşturabilecek doğrudan göz teması gerektirmez. Bir başka artısı da, çocuk sessizlik dönemlerindeyken bu ayarlardan herhangi birinde kendini rahat hisseder.
  • Çocuğunuzla bağlantı kurmanın bir başka yolu da birlikte bir topluluk faaliyetlerine katılmaktır. Bu faaliyetler yaşadığınız yere bağlı olarak, park, parkur veya plaj temizliği veya diğer çevresel koruma aktiviteleri olabilir.
  • Çocuğunuzu okumaya teşvik edin. Belki aynı kitabı okuyabilir ve notlarınızı karşılaştırabilir ya da sadece çocuğunuzun okudukları bir kitap hakkında size bir şeyler söylemelerini ve neleri sevdiğinizi sormalarını sağlayabilirsiniz.
  • Başlangıcı biraz zor olsa da aile gecelerine ev sahipliği yapmak tüm aile üyeleri arasında bağ kurulmasını teşvik eder. Kart oyunları, masa oyunları veya çok oyunculu video oyunları eğlenceli olabilir. Birlikte bir film izlemek, dans etmek veya karaoke yapmak aile için eğlenceli aktivitelerdir.

Düzenli olarak destek sağlamak ve teşvik etmek, gençleri desteklemede kilit bir unsurdur. Övgü verebileceğiniz hem kişisel nitelikleri hem de başarıları arayın. Çocuğunuza onları sevdiğinizi ve onlarla gurur duyduğunuzu söyleyin.
 

Kaynakça
: https://childdevelopmentinfo.com/child-health-news/attention-parents-recent-neuroscience-says-your-teen-still-needs-you/#gs.gcxuzd

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94