Ebeveynlerin Çocuklarla İlişkilerini Geliştirmesinin 8 Yolu
Mükemmel aile diye bir şey yoktur. Ebeveynler genellikle çocuklarını sevdikleri için çocukları için en iyisini yaptıklarını düşünebilirler ancak bu eylemler her zaman mutlaka sağlıklı olmayabilir. Çocuklar büyüyüp ergenlik yıllarına ulaştıkça, bu genellikle işlerin en kötüye gittiği zamanlar olur. Tartışmalar sık olabilir, yanlış anlaşılma artabilir ve ebeveynler eskiden oynadıkları tatlı çocuklarına ne olduğunu merak etmeye başlar. Bu, yaygın olarak yaşanan bir sorundur ve çözümün bir parçası olmaya yardımcı olmak istiyoruz. İşte ebeveyn-genç ilişkilerini güçlendirebilecek sekiz etkili yol.
İlişkilerinizi Güçlendirmenizin 8 Yolu
Her Gün Birbirinize Sarılın: Psikolog Dr Janice Kiecolt-Glaser, yaşlandıkça fiziksel olarak daha kırılgan olduğunuzu belirtiyor. Dolayısıyla, sağlık için temas giderek daha önemli hale geliyor. Gençlik yıllarınıza girdiğinizde, anne babanıza sarılmaya isteksiz olabilirsiniz. Çünkü artık havalı sayılmıyor. Daha bağımsız olmayı öğrendikçe, fiziksel sevgiyi minimumda tutabilirsiniz. Bununla birlikte, sarılma sağlığınız için iyidir ve doğal bir stres giderici görevi görür. Yetişkinliğe yaklaşmak korkutucu ve zorlayıcı olabilir. Ebeveyninize günlük olarak sarıldığınızda, bu yalnız olmadığınızın fiziksel bir hatırlatıcısı olacak şekilde etki edecektir. Genel olarak ilişkileri güçlendirmek için çalışırken fiziksel ve duygusal destekler aynı derecede önemlidir.
Etkileşimler Sırasında Teknoloji Cihazlarını Kapatın: Sürekli olarak teknolojiye bağlıyken ondan uzaklaşmanız zor olabilir. Ailenizleilişkinizi kurtarmakiçin bir mağarada yaşamak istemezsiniz ancak telefonunuzu sessize almak size zarar vermez. Ailenizle arabadayken müziği kapatmak da iyi bir uygulamadır, bu size konuşma fırsatı verir. Birbirinden kaçmanın bir yolu olarak teknolojiyi kullanmaktan kaçınmak iyidir.
Değişimlerden ve Büyük Kararlardan Önce Bağlantı Kurun: Değişim yapmak, özellikle ergenlik çağındaki çocuğunuzda zor olabilir. Bu, çocuğunuzun kim olduğunu ve ne tür bir hayat yaşamak istediğini anlamaya başladığı zamandır. Pek çok karar alma süreci gerçekleşir. Hangi yöne gidecekleri konusunda kararsız oldukları günler olacaktır. Onlara tavsiye verin ve onlara yardımcı olacağını düşündüğünüz her türlü anlayışı gösterin ancak onlara ne yapacaklarını doğrudan söylemeyin. Ne yapmak istediklerini bulmalarına izin verin ve bu durum için cömert bir tutum benimseyin.
Kaliteli Birebir Zaman Geçirin: Ebeveynlerinizle kaliteli bire bir zaman geçirmek için zaman ayırmayı unutmayın. Bir süreliğine yalnız kalmak ya da çevrenizdeki yeni yüzlerle etkileşim kurmak için yalnız kalmak istediğinizde planları ertelemek son derece cazip gelebilir ancak ebeveynlik ilişkileri bu şekilde zayıflar. Mesafe koyulur ve çaba sarf etme minimum olur bunun yerine anlamlı sohbetler yapmak için her gün 15 dakikanızı ayırabilir veya hafta sonları bir saatinizi ayırıp birlikte akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.
Duyguları Yok Saymak Yerine Cesaretlendirin: Duygular dağınıktır ancak birbirinizin duygularına karşı dikkatli olmak önemlidir. Özellikle tartışmalar sırasında onları hemen göz ardı etmeyin. Bir durumdan şiddetle etkilendiğinizde duygularınızı düzenlemek zor olabilir. Duygularımızı iletme yöntemlerimiz üzerine güçlü bir ilişki kurulduğunu unutmayın.
Küçük Sevinçlerine Bir Göz Atın: Küçük şeyler daha iyi bir hayata yol açar. Bir yetişkin olarak muhtemelen çocuğunuzun her alışkanlığını biliyorsunuzdur. Bazı benzersiz hediye fikirleri toplamaya başlayın ve sevdikleriniz için bir sürpriz planlayın.
Tepki Verme Niyetiyle Değil, Anlamak İçin Dinleyin: Hızlı tepki vermek yerine, çocuğunuzun nereden geldiğini dinlemek ve anlamak için zaman ayırın. Eylemlerine gönülden katılmasanız bile, onlara bağırmayı seçerseniz, bu ikisi arasında daha fazla kızgınlığa neden olabilir. Sonuç olarak, çocuğunuz geri çekilip sizinle konuşmayı reddedebileceği için iletişim zarar görebilir. Bakış açınızı genişleterek ve ikinizin de yararlanabileceği bir çözüm bularak farkınızı ortaya çıkarmayı öğrenin.
Sınırlara Saygı Duyun: Çocuğunuzla iyi bir ilişki kurmak istiyorsanız, sınırlarına saygı duyarak sağlıklı davranışlar sergileyin. Çocuğunuz daha fazla mahremiyet ve özgürlük istemeye başladıkça, bu sizin için zor olabilir. Ancak iyi ebeveynlik, hata yapma ve onlardan ders alma fırsatları sağlamayı içerir.