Ergoterapi ve Öğrenme Güçlüğü

Ergoterapi ve Öğrenme Güçlüğü

Öğrenme güçlüğü çeken, farklılıkları ve zorlukları olan kişilerle kullanılan terapi türlerinden biri ergoterapidir. Ergoterapi, öğrenme sorunlarının giderilmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir dizi yoğun kişiselleştirilmiş terapi programını içerir.
 

Ergoterapi, öğrencilerin öğrenme yeteneklerini güçlendirmelerini sağlar. Öğrencilere sadece akademik açıdan değil aynı zamanda işleme, odaklanma ve hafıza becerilerine de yardımcı olacak etkinlikler verilir.

 

Ergoterapi, akademik bilginin yanı sıra işlem bilgisiyle de ilgilenir, özel dersler ise özellikle akademik bilgiye odaklanır. Bir ergoterapist, öğrencinin akademik başarıya ulaşmasına yardımcı olmak için tasarlanmış çeşitli yöntemler ve öğretim materyalleri kullanır.

Ergoterapi, öğrencilerin akademik performansını etkileyen altta yatan öğrenme becerilerine yöneliktir. Bu beceriler, görsel ve işitsel işlem, dikkat, odak ve hafıza becerilerini içerebilir.

Öğrenme Sürecine Katılan Duyular
İşleme, öğrencilerin nasıl düşündükleri ve öğrendikleridir. Her öğrenci farklı öğrenir ve bilgiyi benzersiz bir şekilde işler. Bilgi, beş duyu aracılığıyla toplanır; Görme, koku alma, işitme, tat ve dokunma. Görsel öğrenenler izleyerek daha iyi öğrenirler, işitsel öğrenenler işiterek daha iyi öğrenirler ve kinestetik öğrenciler de yaparak daha iyi öğrenirler. Öğrenmenin daha kolay ve verimli hale gelmesi için öğrencilerin en zayıf öğrenme yönlerini güçlendirmelidirler. Elbette odaklanma problemi olan öğrenciler de var. Dikkat eksikliği olan öğrenciler, sunulan bilgilere katılmakta zorluk çekmekte, bu nedenle öğrenmeleri zorlaşmaktadır.

Geleneksel olarak bu öğrencilere ilaç verilir, ancak ergoterapist bu öğrencilerle çalışır ve onlara nasıl odaklanacaklarını ve dikkat vermelerini öğretir. Hafıza becerileri, başka herhangi bir beceri gibi, güçlendirilebilir. Daha keskin bir hafıza, öğrencilerin akademik performanslarını olumlu yönde etkileyebilecek çok miktarda bilgi edinmelerine yardımcı olacaktır. Ergoterapi, öğrencilerin öğrenme problemleriyle başa çıkmada daha iyi bir donanıma sahip olmalarını sağlar, böylece öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin en yüksek potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olur.

Öğrenme Güçlüğünde Ergoterapi
Ergoterapi öğrenme güçlüğü çeken bireylere uygulanabilir. Bu bireyler bilgiyi farklı işlerler. Düşünme sürecini geliştirmeye odaklanırken, öğrenme güçlüğü çeken bireylerin öğrenmeyi en üst düzeye çıkarmaları için gereken tek bir “terapi” yöntemi yoktur. Asıl mesele, bireyin potansiyelini ortaya çıkarmak için farklı teknikleri kullanmak, temel akademik becerileri geliştirmek ve aynı zamanda temel düşünme süreçlerini geliştirmektir. Dikkat güçlüğü çeken ve disleksi gibi öğrenme güçlüğü çeken bireyler ergoterapi desteği ile başarılı öğrenciler olabilir.

Terapi Ne Kadar Sürer?
Ergoterapi hızlı bir çözüm değildir ama sonsuza dek sürmez. Amaç, öğrencilerin rahat ve bağımsız öğrenmelerini sağlamaktır. Bunu başarmak için, öğrenciler “otomatik” çalışma becerilerinin gelişebileceği kadar sık ve uzun terapi görmelidirler. Terapi süresi genellikle ele alınacak konuların ciddiyetine bağlıdır.

Özel Ders ve Ergoterapi Arasındaki Fark
Özel ders temel akademik becerilere, belirli konu alanlarına, çalışma becerilerine ve test hazırlığına odaklanır. Belirli konularda yardıma ihtiyacı olan veya ileri düzey çalışmalar yapmak isteyenler veya fazladan yardıma ihtiyaç duyan öğrenciler için faydalıdır.

Ergoterapist, temel becerilerin ve düşünme sürecinin geliştirilmesine odaklanır. Bunlara hafıza, dikkat, işitsel işlem, dil anlama, görsel motor algısı vb. dahildir. Bu alanlar geliştirildikçe bireylere matematik, okuma, yazma, anlama, konuşma ve çalışma becerileri gibi temel beceriler öğretilebilir.

Kaynakça
https://www.shengchifoundation.org/ld/occupational-therapy?gclid=EAIaIQobChMI8-T_2Ma65AIVD9myCh1K-Ar9EAAYASAAEgLT_fD_BwE

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                                 +90 (533) 165 60 94