Ergoterapide El ve El Bileği Rehabilitasyonu

Ergoterapide El ve El Bileği Rehabilitasyonu

Sabahtan akşama kadar yaptığımız hemen hemen her şey için ellerimizi kullanıyoruz. Sürekli kullanımları nedeniyle, eller ve bilekler sıklıkla yaralanır. Eldeki herhangi bir doğrudan travma veya yırtılma, bir veya daha fazla doku hasar görürse ciddi sonuçlara neden olabilir. Bölgenin yaralanması, bir kişinin basit ve karmaşık görevleri yerine getirme yeteneğini etkileyecektir. El ve bilek yaralanmalarında uygun tanı, değerlendirme ve rehabilitasyonun sağlanması, uzun süreli olumsuz etkilerin ve olası sakatlıkların önlenmesi için gereklidir.

El terapisi, bir meslek ergoterapist tarafından ellerini ve üst ekstremitelerini etkileyen bir durumdan muzdarip hastalar için sağlanan bir rehabilitasyon türüdür. Ergoterapi, hastanın fonksiyonel kapasitesini düzeltmeyi ve arttırmayı amaçlayan bir sağlık mesleğidir. Spesifik değerlendirme ve tedavi becerilerini kullanarak, el terapisinde uzmanlaşmış ergoterapistler, hastaların evde ve işte günlük görevlerini ve eğlence aktivitelerini sürdürmelerine yardımcı olmak için işlevi geri yüklemek, bir patolojinin ilerlemesini sınırlamak veya üst ekstremite disfonksiyonunu önlemek için terapötik yaklaşımlar sunar. En sık görülen el veya bilek yaralanmaları burkulma, tendinopati ve kırıklardır.
Burkulma ve kırıklar, düştüğümüzde, kaydığımızda, yuvarlandığında veya yolculuk yaptığımızda ellerimizi korumak için doğal eğilimlerimiz göz önüne alındığında çok yaygındır. Aşırı kullanım ve tekrarlayan hareketler, en yaygın olanı karpal tünel sendromu olan çeşitli el ve bilek yaralanmalarına bağlanmıştır. Bir tedavi seçeneği seçmeden önce el ve bilek için uygun olacak tedavinin doğru değerlendirilmesi gereklidir. Ergoterapistler, bir yaralanmanın kapsamını, sınırlamalarını ve şiddetini belirlemede çok önemli olan deformiteyi, şişmeyi, renkteki farklılığı, genel fonksiyondaki duyarlılığı ve değişimi, yani hareket, güç ve el becerisini değerlendirir.
Aşağıda el / bilek bölgesinin ameliyat öncesi veya sonrası durumlara birkaç örnek verilmiştir:
  • Kırıklar
  • Tendinit
  • Lakerasyonlar (lezyonlar) veya gözyaşı: cilt / sinir / tendon / kas / bağ
  • Burkulma / travmalar
  • Yaralar
  • Hiposensitivite veya aşırı duyarlılık
  • Karmaşık bölgesel ağrı sendromu (CRPS)
  • Amputasyon (parmak)
  • Artroz / artrit
El ve el bileği için ergoterapi tedavi seçenekleri şunları içerir:
  • Ortez üretimi
  • El yaralanmaları ile ilgili yara izlerini iyileştirmek için eğitim ve tedavi
  • Hareket aralığını arttırmak, el ve üst ekstremite kuvvetini iyileştirmek için egzersizler
  • Ağrı yönetimi
  • Ödem / kas masajı
  • Duyarlılık ve duyarsızlaştırma
  • Durum hakkında eğitim
  • Görev veya çevre
  • Motor görüntülerin rehabilitasyonu

Ortez Yapımı

Ortez üretimi, ergoterapistlerin beceri ve yaratıcılık sergilemelerini ve edindikleri bilgileri çeşitli alanlarda (örneğin anatomi, biyomekanik, teşhis ve iyileşme süreci) uygulamalarını gerektirir. Ergoterapistler, ortezin yararlı ömrünü ve konforunu optimize etmek için hangi ortezin üretileceğini, işlevini ve gerekli malzemeleri belirlemek için analiz becerilerini kullanırlar. Ortez üretimi aşağıdakileri dikkate alır.

1.Ana Ortez Türleri

Statik ortezler eklemleri kısmen veya tamamen hareketsiz hale getirmek için kullanılır. Kısmi immobilizasyon (hareketsiz hala getirme) durumunda, hasta bir yönde aktif hareketler gerçekleştirebilir, ancak ters yönde hareketi kısıtlanır. Yarı dinamik bir ortez, pasif hareket aralığını arttırmak için eklemleri hareketsizleştirir ve kuvvet uygular. Dinamik bir ortez, bir yönde pasif bir kuvvet uygularken, ters yönde aktif dirençli harekete izin verir.

2. Ortezlerin Birincil Fonksiyonları

Bir ortezin işlevlerinden biri, iyileşme sürecine müdahale eden ağrı, yaralanma, deformite veya stres kaynaklarından (örn. Karpal tünel sendromu veya kırığı) korunmaktır (immobilizasyon yoluyla). Ortezler deformiteyi düzeltmek için kullanılır (örn. Romatoid artrit, Dupuytren kırığı) veya eklem hareketliliğini artırmak için zayıf, felçli veya spastik kasları destekler. Hastanın amacına veya durumuna bağlı olarak, bir ortez kısa veya uzun süreli olarak veya belirli bir aktivite için kullanılabilir.

3. Kullanılan Malzemeler

Ergoterapistler çoğunlukla ılık suya daldırıldığında yumuşak hale gelen düşük sıcaklıklı termoplastik yapıda olanları kullanırlar. Sıcaklık hastayı rahatsız etmez, böylece plastik özel imalat için doğrudan hastanın cildine uygulanabilir. Bununla birlikte, bir dizi prefabrik ürün mevcuttur.Düşük sıcaklık termoplastikleri iki kategoriye ayrılır: sıcakken şeffaf ve opak olmak üzere. Her birinin değişen derecelerde uyumu vardır. Şeffaf plastik, belleğinin0’ünü tutar, yani yeniden ısıtıldığında orijinal şekline (boyut ve düzlük) dönecektir. Opak plastik farklı derecelerde (kısmi) belleğe sahiptir. Malzeme ne kadar esnek olursa, orijinal şeklini o kadar az korur.
Çalışma süresi, ergoterapistin malzemeyi sertleşmeden önce çalışabileceği dereceye kadar soğutma süresini ifade eder. Bu özellik, plastiğin kalınlığı ve delinme derecesinden büyük ölçüde etkilenir. Daha ince veya daha delikli plastik daha az çalışma süresi gerektirir. Örneğin, 1/8 inç (3,2 mm) kalınlığındaki bir plastiğin çalışma süresi yaklaşık 3 ila 5 dakika arasındadır. Kalınlık 1/32 inç (0.8 mm) ile 6/32 inç (4.8 mm) arasında değişir. Perforasyon ventilasyon sağlar, ağırlığı azaltır ve ortezin uyumunu ve esnekliğini arttırır, ancak perdahı (pürüzlü kenar) zorlaştırır.
Genel bir kural olarak, ortez üretmek için uygun destek ve yeterli çalışma süresi sağlayan en ince malzeme kullanılır. Genellikle küçük ortezler için daha ince plastikler kullanılır, ancak ergoterapistler bir hastanın kontrolleri sırasında komplikasyonlar veya sınırlamalar olup olmadığına karar verebilirler. Par Termoplastikler, hastanın günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmede bağımsızlığını arttırmak için kap tutamaklarının, kalemlerin veya araçların uzunluğunu uyarlamak gibi başka amaçlar için de kullanılabilir.
Kaynakça
Bu makalenin orjinali Marie-France St-Pierre,M.Sc. A. OT, and Shang Yuan (Lily) Teng, M.Sc., B.Sc. OT, tarafından yazılmıştır. Marie-France St-Pierre, M.Sc. A. OT ve Shang Yuan (Lily) Teng, M.Sc., B.Sc. OT, Forcemedic multidisipliner tıbbi ve rehabilitasyon kliniğinde ergoterapist olarak çalışmaktadır. Buradan okuyabilirsiniz.