Erken dil gelişimi, çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyebilirsiniz?

Erken dil gelişimi, çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyebilirsiniz?

Okuryazarlık (okuma) becerileri, bir çocuğun erken dil gelişimi, sosyal iletişimi ve akademik başarısı için önemlidir. Bir çocuk bir kitabı alıp bir sayfadaki kelimeleri anlamlı bir şeye dönüştürmeden önce, yazılı dilin ne olduğu ve çevrelerinde nasıl kullanıldığına dair bir anlayış geliştirmelidir. Logolar, işaretler ve etiketler çocuğunuza siz farkında bile olmadan okumayı öğretiyor olabilir. Okul öncesi çocuklar ayrıca bakıcılarının yazılı dil ile etkileşimini izleyerek erken okuryazarlık kavramlarını öğrenirler. Okumayı öğrenmenin bu ilk adımlarına, gelişmekte olan okuryazarlık becerileri denir. Bu becerileri günlük yaşamınızda zaten öğretiyor olsanız da, işte okuryazarlığı destekleyebileceğimiz başka yollar.

Erken dil gelişimi okuryazarlığı için önemli bir beceri, fonolojik farkındalık olarak bilinen, kelimelere dönüşmek için seslerin manipüle edilebileceğini anlamaktır. Ortak okuma etkinlikleri sırasında farklı konuşma sesleri hakkında konuşarak ve öğreterek okul öncesi çocuğunuzun fonolojik farkındalığını destekleyebilirsiniz.

Okumayı desteklemeye yardımcı olan bir başka beceri de sembol farkındalığıdır. Çocuklar çevrelerindeki logoların, işaretlerin ve etiketlerin anlamı olduğunu anladıklarını gösterdiklerinde, sembol farkındalığına sahip olduklarını gösterirler. Sembol farkındalığı aynı zamanda bir kitabı dik tutmayı ve sayfadaki kelimelerin bir hikaye anlattığını bilmeyi de içerir. Daha kelimeleri okuyamadan, çocuğunuzu kelimeleri okurken parmağıyla soldan sağa takip etmeye teşvik etmek yazı farkındalığını destekleyecektir. Ayrıca kitabın fiziki kısımlarını, yazarın ve ressamın kim olduğunu tartışmakta fayda var.

Alfabe bilgisi ya da harflerin sesleri temsil ettiği anlayışı ve harflerin kelime haline gelmek için gruplanabileceği anlayışı, birlikte okurken öğretebileceğimiz başka bir beceridir. Alfabe hakkında birçok çocuk kitabı vardır, ancak her yerde tek tek harfleri tanımlayabilir ve çıkardığı ses hakkında konuşabilirsiniz.

Son olarak, erken dil gelişimi ve okuduğunu anlama için sözlü dil becerilerine ihtiyaç vardır. Küçüklerinizle her sohbet ettiğinizde, sözlü dil becerilerini modelliyorsunuz. Yeni kelime dağarcığını geliştirmek sözlü dil ve erken okuma için çok önemlidir çünkü okuma kelime dağarcığını öğretirken, okuryazarlığın ilk aşamalarında biraz kelime bilgisine ihtiyaç vardır.

Okumak, bir çocuğun yaşamı boyunca sahip olması gereken, çocukları akademik, sosyal ve yaratıcı yönden cesaretlendiren değerli bir beceridir. Okumayı erken öğrenen çocuklar genellikle akranlarından daha başarılıdır ve okumak da bir bilgi kaynağıdır. Okuma ayrıca çocukları yeni kelimelere ve dil kullanımlarına maruz bırakır. Kitaplar çocuklara duyguları ve bireysel bakış açılarını öğretir. Başkalarının düşüncelerini ve duygularını takdir etmek, çocukların akranlarıyla iletişim kurmalarına ve ilişkiler kurmalarına yardımcı olacaktır. Elbette okumak da keyiflidir ve yaratıcılığı güçlendirir.

Kaynakça: https://www.speechbuddy.com/blog/language-development/early-language-development/