Erteleme Alışkanlığını Kırmak İçin 13 İpucu

Erteleme Alışkanlığını Kırmak İçin 13 İpucu

Birçok ebeveyn, çocuklarını ödev yapmak, okula hazırlanmak veya evdeki işlerini tamamlamak için yetiştirmekten yorulurlar. Ama bu böyle olmak zorunda değil. Erteleyen çocuklar, ebeveynleri onlara görevleri başlatmak ve tamamlamak için gerekli becerileri ve öz disiplini öğretirse bu alışkanlığı kırabilirler. İşte size yardımcı olacak 13 ipucu.

1. Kaynağı düşünün. Çocuğunuzun bir şeyleri neden ertelediğini düşünün: Motivasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı, düzensizlik, bunalmış hissetme veya mükemmeliyetçi eğilimlerin neden olduğu başarısızlık korkusu. Bu neden belirlendikten sonra, alışkanlığı kırmalarına yardımcı olabilirsiniz.

2. Kendi yaklaşımınızı oluşturun.  Çocuğunuzun yapmasını istediğiniz bir görev seçin. Büyük, ezici bir işse, daha küçük, yönetilebilir görevlere bölün. Çocuğunuzun gelişim düzeyine uygun bir zamanlayıcı ayarlayın – yalı küçükse 5 veya 10 dakika, daha büyükse daha uzun süre. Zamanlayıcı çalışırken diğer her şeyi yok sayın. Odaklanmalarına ve dikkatlerini toplamalarına yardımcı olun. İlki bitene kadar başka bir görev başlatmalarına izin vermeyin. Zamanlayıcı bitene kadar mola vermeyin. Zamanlayıcı bittiğinde onlara bir ödül verin. Bu bir atıştırmalık, dışarıda oynamak veya anne – baba ile bir kitap okumak için özel bir zaman olabilir.

3. Kuralları koruyun. Evdeki kuralları belirleyin ve kurallar çiğnendiğinde sonuçlarını çocuğunuza gösterin. Çocuğunuz temiz bir odanın değerini hiç anlamasa bile, bunun bir kural olduğunu bilmesi gerekir.

4. Öğretme tekniği. Çocuğunuzun bir şeyi nasıl yapacağını bildiğini varsaymayın. Bir dolabın nasıl düzenleneceği, oyuncak kutusunun nasıl temizleneceği veya uzun bir ödevle nasıl mücadele edileceği öğretilmelidir. Görevi çocuğunuzla tartışın ve başarıyla tamamlanması için onu yönlendirin. Ne durumda olduğunu görmek için zaman zaman onu kontrol edin.

5. Olumlu davranışı güçlendirin. Çocuğunuzun ne zaman sorumlu ve proaktif olmaya yönelik adımlar attığını anlayın. İlerlemesini sürekli övün.

6. Günlük rutinleri koruyun. Bu özellikle küçük çocuklar için geçerlidir. Rutinlere aşinaysalar, erteleme olasılıkları daha düşük olacaktır.

7. Bir liste yapın. Bazı çocuklar bir liste yaptıklarında ve bu listedeki görevleri tamamladıklarında bir başarı hissi yaşarlar ve motive olurlar.

8. Öğretilebilir zamanları düşünün. Yaşı büyük olan çocuğunuz ertelemenin doğal sonuçlarını hissedene kadar (okula geç kalmak, bir etkinliği kaçırmak veya zayıf bir sınav puanı almak) bekleyin. Daha sonra onları azarlamak yerine erteleme alışkanlığını kırmak için taktik kullanımını önerin ve teşvik edin.

9. Takım halinde çalışmak. Sürekli erteleyen biriyseniz, ekip oluşturmayı ve alışkanlığı birlikte kırmayı önerin. Yolculuktaki başarıları ve hataları birbirinizle paylaşın.

10. Çeşitlilik ve seçenekler ekleyin. Çocuğunuza ayıracağınız zaman ev işleri nedeniyle erteleniyorsa, çocuklara biraz esneklik ve seçenekler sunmak için işleri haftanın farklı günlerinde veya farklı aile üyeleriyle birlikte tamamlayın.

11. Uzun vadeli düşünün. Ertelemenin çocuğunuzun benlik saygısı ve güveni üzerindeki uzun vadeli etkisini fark edin. Gençler kimliklerini deneyimlere ve inançlara dayanarak oluştururlar. Eğer sürekli olarak başarısız notlar alırlarsa, cezalandırılır ya da erteledikleri için azarlanırlarsa, benlik saygısının çürüyeceği bir kısır döngüye girerler.

12. Denemeye ve hataya izin verin. Çocukları erteleme alışkanlığını kırmaya motive etmek söz konusu olduğunda her yaklaşımın tek bedene uyan bir teknik olmadığını unutmayın. Çocuğunuzla en iyi hangi yöntemin işe yaradığını tartışın ve bir rutine alışana kadar denemeye ve hata yapmasına izin verin.

13. Yavaş yavaş kontrolünüzü çekin. Erteleme alışkanlığını kırmak zaman içinde ortaya çıkan aşamalı bir süreçtir ve birçok çocuğa bunun nasıl yapılacağı öğretilmelidir. Çocuk görevleri nasıl parçalayacağını ya da bilgiyi nasıl organize edeceğini öğrendikten sonra, kademeli olarak beklenti seviyesini artırın ve rehberlik sağlamaya devam ederken çocuğunuzun daha bağımsız hale gelmesine izin verin.

En önemlisi, erteleme alışkanlığını kırmak için ne kadar yatırım yaparsanız yapın, şimdi ve gelecekte çocuğunuzun hayatının her alanını olumlu yönde etkileyeceğini unutmayın!

Kaynakça: https://www.parentmap.com/article/procrastination-tips-homework-chore