Ev Ödevlerinde Zaman Kazandıracak 5 İpucu
Çocuklarının ev ödevlerine yardımcı olurken ebeveynlere değerli zamanlarını ne kazandırabilir?
Online ve yüz yüze görüştüğüm ebeveynler sıklıkla ev ödevleri için nasıl zaman yaratabilecekleri konusunda yollar önermemi istiyorlar. Bu bahsettiğim ipuçları ebeveynlere dil ve konuşma terapisindeki hedefleri genellemek için ihtiyaçları olan zamanı kazanmaları açısından büyük fayda sağlamaktadır. Verdiğim başlıkların hepsini veya belli parçalarını kullanabilir ve ebeveynlere evde uygulamaları için önerebilirsiniz.
Sevgili Ebeveynler,
Aileniz terapi randevuları, ev ödevleri, günlük rutinler, egzersizler ve çok daha fazlasıyla tamamen dolup taşarken, kim fazladan ev ödevleri için her gün zaman yaratabilir?
Yine de, sizin de iyi bildiğiniz gibi çocuğunuzun terapi programı seanslarda uygulananlar haricinde evde de uygulanıp tekrar edildiğinde en iyi sonucu vermektedir. Aşağıda bu durumu kolaylaştıracak etkili yöntem ve ipuçlarını listeledik.
Ev ödevleri için zaman kazandıracak 5 yöntem:
Egzersizlere Öncelik Verin
- Çocuğunuzun dil ve konuşma hedeflerini bir kağıda yazın ve buzdolabınızın üzerine ya da aile panonuza asın. Hedeflerinizi her defasında 3 hedef ile sınırlamaya özen gösterin.
- Ayrıca her aile üyesi veya egzersiz yardımcısına yönelik yardımcı stratejileri de buralara asabilirsiniz.
Günlük 10 – 15 Dakikalık Egzersiz Zamanları Planlayın
Bu planı buzdolabınıza veya aile panonuza asın.
- Dil ve konuşma eğitim süreci günde üç ila beş dakikadan üç defa uygulandığında en iyi sonucu vermektedir. Çocuğunuzun günlük rutinleriniz içerisinde en az beş dakika pratik yapabileceği bir ortam hazırlayın. Örnek olarak hikâye anlatma, yemek saatleri, sebze kesme, çamaşır katlama vb. etkinlikler sayılabilir. Ayrıca markette sıra bekleme, otobüs bekleme, terapi seansını bekleme, restoranda yemek bekleme, masa oyunları oynama, aynanın karşısında zaman geçirme, film veya kitapları tekrar anlatma, toplu taşımada yolculuk yapma veya ziyaretçilerinize yapabildiklerini gösterme gibi aktiviteleri de unutmayınız.
Konuşma Egzersizi Takımı’ndan (Bu verebileceğim en iyi ipucu)
- Sadece anne değil, çocuğunuzun konuşma egzersizi takımını 3 ila 5 kişiden oluşturun.
- Takım arkadaşlarınız; eşiniz, büyük kardeşler, bakıcı, akrabalar, komşular, büyükanne/büyükbaba, okul gönüllüleri veya çocuklarla tecrübe sahibi olmak isteyen lise/üniversite öğrencilerinden oluşabilir.
- Takım arkadaşlarınız ve çocuğunuz arasında Skype, face-time gibi görüntülü konuşma zamanları ayarlayın (Ekstra olarak, çocuğunuz bu aramalar sırasında meşgul olacağı için diğer ev işlerini yapabilir ya da diğer çocukları doyurabilirsiniz).
Haftanın Sözcüğü
- Çocuğunuzun dil ve konuşma hedeflerini içeren ve çocuğunuzun sıkça kullandığı 5 işlevsel sözcük veya cümle belirleyin.
- En sevdiği oyuncakların, atıştırmalıkların, aktivitelerin, televizyon programlarının, bilgisayar oyunlarının, yakın arkadaşlarının, aile üyelerinin, evcil hayvanların, hatta halk dilinden tabirleri kullanın. Bu sözcük ve cümlelerle eğlenceli zamanlar yaratmaya çalışın ki, çocuğunuz bunları gerçekten öğrenmek istesin.
Dil ve Konuşma Başarılarını Övün
- Günde birkaç defa çocuğunuzun dil ve konuşma hedeflerini kullandığını veya net bir şekilde söylediğini duyduğunuzda "Bu gerçekten çok netti", "Çok dikkatli bir şekilde söyledin…", "Seni anladım!" veya "Bak, nasıl da kendini geliştiriyorsun!" şeklinde gerçek ve içten övgüler söyleyin.
- Çocuğunuzun hatalarını düzeltme dürtüsüne direnin. Araştırmalar çocukların hatalarını düzeltmenin işe yaramadığını ve doğru bir yaklaşım olmadığını göstermektedir.
KAYNAKÇA: https://blog.asha.org/2015/11/17/5-timesaving-solutions-for-home-practice/