Filipinli Dil ve Konuşma Terapistlerinin Entübe COVİD-19 Hastaları İçin Geliştirdikleri İletişim Kiti

Filipinli Dil ve Konuşma Terapistlerinin Entübe COVİD-19 Hastaları İçin Geliştirdikleri İletişim Kiti

Filipinli Dil ve Konuşma Terapistlerinin Entübe COVİD-19 Hastaları İçin Geliştirdikleri İletişim Kiti

Bir grup Filipinli dil ve konuşma terapisti, sağlık çalışanlarının entübasyon veya diğer artan solunum desteği nedeniyle konuşamayan koronavirüs hastalarıyla iletişim kurmalarına yardımcı olmak için bir "iletişim panosu" geliştirdiler.

Filipin Dil ve Konuşma Terapistleri Derneği (PASP) yaptığı açıklamada, "İletişim kuramayan hastalar tıbbi karar alma süreçlerine etkin bir şekilde katılamayabilir ve ihtiyaçlarını ve semptomlarını etkili bir şekilde iletemeyebilirler. Bu durum da bakım sürecini büyük ölçüde etkileyebilir." dedi.

İletişim kiti dernekteki Alternatif ve Destekleyici İletişim Özel İlgi Grubu tarafından geliştirilmiştir.

Konuşma patolojisi, artikülasyon, işitme, ses, akıcılık, yutma güçlüğü ve dil bozuklukları olan kişilerle ilgili bir rehabilitasyon dalıdır.

Kitin İçinde Neler Var?

""

""

""

Kitte 9 görsel materyal bulunmaktadır, bunların arasında genel ihtiyaçlar, tıbbi ihtiyaçlar ve kişisel ihtiyaçlar hakkında soruların olduğu ağrı ölçekleri ve tablolar vardır.

Hem İngilizce hem de Filipince dillerinde mevcut olan iletişim kitine PASP tarafından yönetilen bir Google sürücü içinde ücretsiz olarak erişilebilir.

Sağlık hizmeti verenler ve özellikle COVID-19 hastaları iletişim cihazını kullanmaya teşvik edilir.

PASP, Filipinler’deki bazı hastanelerin akut bakım ortamlarında bu iletişim engellerini hafifleten başka araçlara sahip olduklarını, ancak birçok hastanenin böyle imkânlara sahip olamadığını belirtmiştir.

ÇOK KULLANIŞLI

Capitol Tıp Merkezi’nden anestezi uzmanı Nylene Arizala’ya göre PASP tarafından geliştirilen görsel materyaller çok fayda sağlıyor.

Arizala, "Bir hasta solunum cihazına bağlandığında, sözlü iletişimi neredeyse sıfıra iner. Yapabileceği şey bir parça kağıda veya tahtaya yazmaktır. Bu, yapamayan hastalara çok yardımcı olan bu kitin amacı da sözelleştirmektir." diyor.

Arizala, bir zamanlar COVID-19 için tedavi gören bir hastayla bu kitin kullanıldığını ve sonunda patojen için olumlu bir etki sağladığını belirtti.

Bununla birlikte, anestezist, entübasyon prosedürünün az ya da çok hastaların sakinleştirilmesini gerektirdiğinden, bu tür görsel yardımların sınırlamaları konusunda da diğer uzmanları uyardı.

Kaynakça: https://news-abs–cbn-com.cdn.ampproject.org/c/s/news.abs-cbn.com/amp/spotlight/03/29/20/pinoy-speech-pathologists-develop-communication-boards-for-intubated-covid-19-patients