Floortime

Floortime

Floortime Nedir?
Floortime, otizmli çocuklar için uygulanan ilişkiye dayalı bir terapi yöntemidir. Bu müdahaleye Floortime adının verilmektedir; çünkü ebeveyn, çocukla oyun oynamak ve kendi seviyelerinde etkileşimde bulunmak için çocukla yere iner.

Floortime, Uygulamalı Davranış Analizine (UDA) bir alternatiftir ve bazen UDA tedavileriyle birlikte kullanılır.

Amaç, yetişkinlerin çocuklarının “iletişim çevrelerini” genişletmelerine yardımcı olmasıdır. Böylece çocuklarla gelişim düzeylerinde tanışılır ve güçler geliştirilir.
Terapistler ve ebeveynler, her çocuğu zevk aldığı etkinliklerle meşgul ederler. Çocuğun oyunlarına katılırlar ve çocuğun liderliğini takip ederler.

 

Floortime’ın Altı Anahtar Dönüm Noktası
Floortime, çocuğun duygusal ve entelektüel gelişimine katkıda bulunan altı temel dönüm noktaya ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlar:

 

  • Kendini düzenleme ve dünyaya ilgi duyma
  • Samimiyet ya da ikili ilişkilere girme
  • İki yönlü iletişim
  • Karmaşık iletişim
  • Duygusal fikirler
  • Duygusal düşünme

Terapistler ebeveynlere çocuklarını daha karmaşık etkileşimlere nasıl yönlendireceklerini öğretir. “İletişim çevrelerini açma ve kapama” adı verilen bu süreç, Floortime yaklaşımının merkezinde yer almaktadır.

Floortime konuşmada, motor gelişimde veya bilişsel becerilerde izolasyon üzerinde çalışmaz. Bu alanlara, duygusal gelişimine odaklanarak hitap eder.

Genel olarak, bu yöntem otizmi olan çocukları, kendilerinin tam potansiyellerine itmeye teşvik eder. “Teşhislerin söylediklerini” değil, “kim olduklarını” geliştirir.

Floortime Nasıl Çalışır?
Floortime sakin bir ortamda gerçekleşir. Bu evde veya profesyonel bir ortamda olabilir.

Terapi seansları günde iki ila beş saat arasındadır. Ebeveynlere ve bakıcılara yönelik eğitimlerin yanı sıra çocukla etkileşimi de içerir.

Bir oturum sırasında ebeveyn çocuğun etkinliklerine katılır ve çocuğun liderliğini takip eder. Ebeveyn daha sonra çocuğu giderek daha karmaşık etkileşimlerle meşgul eder.

Floortime, okul öncesi bir ortamda kullanıldığında akranlara dahil olmayı teşvik eder.

Seanslar ileri geri oyuna vurgu yapar. Bu ortak ilgi, katılım ve problem çözme için temel oluşturur. Ebeveynler ve terapistler çocuğun etkileşimleri ve soyut, mantıksal düşünceyi netleştirme konusunda odaklanmasına yardımcı olur.

{!GALLERY}