Gecikmiş Konuşma Erkeklerde Kızlardan Daha mı Yaygındır?
Ahh, haftalık oyun grubu! Odadaki her yürümeye başlayan çocuğunun oğlunuz dışında net cümlelerle konuşuyor gibi göründüğünü fark ettiğiniz başka bir durum daha mı? Elbette beyninizin akıl yürütme tarafı, çocuğunuzu başkalarıyla karşılaştırmamanızı söylüyor, ancak duygusal taraf size, karşılaştırmamanın zor olduğunu söylüyor. Oğlumun gecikmeli konuşması normal mi diye mi düşünüyorsunuz? Çocuk gelişimi ile ilgili her şey gibi, çocuklar da farklı zamanlarda konuşmayı öğrenirler. Çocuğunuz çok iyi futbol oynuyor olabilir ya da trambolin üzerinde üçlü atış yapabilir, ancak yine de tam ve net cümlelerle konuşamaz. Sorun değil. Pek çok erkeğin kızlardan daha sonra konuşmaya başladığını gösteren gerçek bir araştırma var.
Andrew J. O. Whitehouse’un yaptığı araştırmaya göre; (Batı Avustralya Üniversitesi Çocuk Sağlığı Araştırma Enstitüsü’nde doçent.) “Gecikmeli konuşma çocukların yaklaşık yüzde 12’sinde gerçekleşiyor ve bunların çoğunluğu erkektir. Yıllar boyunca olası nedenler bir gizem olmuştur. Whitehouse WebMD’ye verdiği röportajda, “Bulduğumuz şey, özellikle erkeklerde, artan testosteron seviyelerine maruz kalmanın dil gecikmesinin sebeplerinden biri olabileceğini” söylemiştir. “Gerçekten bu durum, dil gecikmesi için bir tür biyolojik bulgu, bir tür biyolojik risk faktörü olmaktadır.”
Erkeklerin genellikle ilk kelimelerini ve cümlelerini kızlardan sonra ürettikleri doğru olsa da, farklılıklar sadece aylar bazındadır. Özel konuşma ve dil becerileri, kesin bir tarihe göre değil, bir aralıkta gelişiyor gibi düşünülmelidir. Hevesli ebeveynler için, çok daha uzun süre bekliyorlar gibi görünebilir, ancak erkekler normal bir aralığın daha ilerisindedir, kızlar ise daha erken dönemde konuşurlar. Genellikle kızlar, güle güle demek için el sallama gibi hareketleri kullanmaya erken bir aşamada başlarlar. Kızınız ayrıca, ona ne söylediğinizi oğlunuzun anlayabileceğinden daha önce anlayabilir. Bu erken yapı taşları kızlarda dilin daha erken konuşulmasına neden oldu.
Oğlunuzun gecikmeli konuşmasının, kız kardeşinin yaptıklarından birkaç ay geride kalmasından daha fazla endişe duyuyorsanız, dil ve konuşma terapisinin uygun olabileceğini gösteren bazı durumlar vardır. Bilmek istediğiniz, “normal” kurallara uymayan davranışlar, yaşa göre aşağıda listelenmiştir.
Konuşma Dönüm Noktaları
12-24 Ay arası:
- Güle güle işaret etmek veya el hareketi gibi hareketleri 12 ay boyunca kullanmamak
- 18 ayda iletişim kurabilmek için seslendirme hareketlerini tercih etmek
- Sesleri 18 ay taklit etme sorunu
- Basit sözlü istekleri anlamada zorluk
2 yaş üstü:
- Yalnızca konuşmaları veya eylemleri taklit edebilir ve kendiliğinden kelime veya kelime öbekleri üretmez
- Tekrar tekrar yalnızca belirli sesler veya kelimeler üretir ve sözlü dili kendi acil ihtiyaçları dışında daha fazla iletişim kurmak için kullanamaz.
- Basit talimatları izleyemez
- Alışılmadık bir ses tonuna sahiptir (mırıldanma veya nazal bir sesi gibi)
- Yaşı için beklenenden daha az anlaşılır.
Oğlunuz yukarıdaki davranışlardan herhangi birini sergiliyorsa, bir dil ve konuşma terapisti (DKT) tarafından gözlemlenmesi gerekebilir. DKT, profesyonel bir değerlendirme süreci ile çocuğunuzun dil seviyesinin belirlenmesinde yardımcı olacaktır. Oğlunuz, kızınıza veya bir komşunuzun çocuğuna kıyasla konuşma becerilerinde biraz geride kaldıysa rahat olun, dil ve konuşma terapisti gereken terapi programını hazırlayacak ve çocuğunuz akranlarına yakın bir konuşmaya sahip olacaktır.
Kaynakça: https://www.speechbuddy.com/blog/speech-disorders/delayed-speech-in-boys/