Geçişleri İyileştirmek İçin İpuçları

Geçişleri İyileştirmek İçin İpuçları

“Hayatta tek sabit olan şey değişimdir.” – Herakles 

Çocuğunuz faaliyetleri sonlandırmak, yeni şeyler denemek veya tercih edilmeyen görevleri / talepleri yapmak konusunda zorluklar mı yaşıyor? Geçişler, özellikle çocuk, değişikliği beklemiyorsa zor olabilir. Gelişmiş hazırlıklar, algılanan sonuçların bilgisi ve dengeli düşünme, daha yumuşak geçişlere ve direktiflere verilecek tepkiler konusunda yardımcı olabilir.

Önceden Plan Yapmak

Çocuğunuzun yeni bir sınıfa geçmesi ya da telefon için yalnızca 20 dakika süre belirlenmesi, çocuğunuza net beklentilerin sunulması, geçişlere yardımcı olacaktır. Yeni sınıfla ilgili endişeleri veya korkuları tanımlamak ve pozitif şeyleri görmek için çocuğunuzla birkaç hafta önceden sohbet etmek, çocuğun kendini daha kontrol altında hissetmesine ve çok yeni görünmeyen bir şeye hazır olmasına yardımcı olabilir. Alanı önceden ziyaret etmek, personelle tanışmak ve sevimli şeyler satın almak olumsuz düşüncelere meydan okuyabilir ve çocuğun bu yeni görevi olumlu ve tanıdık olarak görmesine yardımcı olabilir. Bir aktiviteden diğerine geçiş yapılması durumunda, görsel bir saat veya mutfak sayacı ve periyodik hatırlatıcılar kullanmak, çocuğunuzun telefonu zamanında bırakmasına yardımcı olabilir.

Söylemesi Yapmaktan Kolay…

Bilişsel esneklik becerileri stratejilere ekleyerek çocuğunuzun daha dengeli bir düşünce yapısına sahip olmasına yardımcı olun, böylece tercih ettikleri eşyayı götürdüğünüzde dünyaları yıkılmış gibi hissetmezler.

Problem Çözme: Çocuğunuzun Soruna Başka Alternatif Çözümler Bulmasına Yardımcı Olun.

“Telefonla zaman geçirme bittiğinde, bugünkü ya da yarınki 1 saatinde ne yapacağını konuşabiliriz ya da (yani okuma, TV, boyama) yapabileceğimiz eğlenceli bir şey daha belirleyebiliriz.” ifadesi bu strateji için bir örnektir.

Bundan Sonra Ne Olacağına Dair Pozitifleri Belirleyin

 “Akşam yemeği çok güzeldi, doydum ve şimdi mutluyum”, “Diş doktoruma gidiyorum, böylece dişlerim temiz ve sağlıklı kalıyor.” gibi ifadelerle pozitif şeyleri modelleyebilirsiniz.

Sorunun Boyutunu ve Şiddetini Belirleyin

“Telefonu bırakmak, hastalanmak ve doğum günü partisini kaçırmak ya da merakla beklenen bir konseri kaçırmak ile karşılaştırıldığında küçük bir sorundur.” gibi ifadelerle sorunun şiddetini tanımlayın.

Çocuğunuzun Eylemlerinin Potansiyel Sonuçlarını Değerlendirmesini Sağlayın

“İstediğimde oradan inmezsen ne olacak…”

“Tatlı hakkını kaybedeceksin, haftanın geri kalanında telefonla vakit geçiremeyeceksin”

Çocuğunuzu eylemlerinden önce seçimlerinin sonuçlarını değerlendirmeye ve bilişsel esneklik becerilerini kullanmaya teşvik etmek çocuğunuzun daha yumuşak geçişler yapmasına yardımcı olabilir.

Kaynakça: https://www.nspt4kids.com/parenting/tips-improve-transitions/