Gençlerle İletişim

Gençlerle İletişim

 

Çocukların ergenlik yılları birçok aile için zor olabilir. Gençler, ebeveynlerininkinden farklı fikirler, değerler ve inançlar geliştirebilirler. Bu, bağımsızlığa doğru hareket etmenin normal sürecinin bir parçasıdır. Ebeveynler, çocuklarına farklı yaşlarda ve farklı koşullarda ne kadar bağımsızlık vermeleri gerektiği konusunda tereddütte kalabilirler. Bunun için bir reçete yoktur. Her genç, farklı bir bireydir ve farklı tavsiyelere ihtiyaç duyar. Gençlerle iletişim kurmak, küçük çocuklarla iletişim kurmaktan oldukça farklıdır, çatışma ve strese neden olabilir.

 

Bazı basit ipuçlarını izlemeniz, çocuğunuzla iletişiminizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte, aile ilişkilerinizle ilgili endişeleriniz varsa her zaman bir profesyonel tavsiyesi alabilirsiniz.

 

 

 

Gençlerle İletişimi Etkileyebilecek Konular

Ergenlik dönemi, yalnızca genç için değil, ebeveynler için de hızlı bir değişim zamanıdır. Bazen bazı şeyleri akışına bırakmak zor olabilir, ancak ebeveynlerin şu konuları kabullenmesi gerekir:

 

  • Bir çocuğun işi büyümek ve bağımsız bir yetişkin olmaktır. Bir ebeveyn olarak, gençlere bu süreçte yardım etmelisiniz.
  • Kararları artık birlikte alabilirsiniz. Sizin ve genç çocuğunuzun kabul edebileceği bir sonuca ulaşmak için sorunları tartışmaya çalışın.
  • Gençler sizinkinden farklı bakış açılarına sahip olabilir veya anlamadığınız aktiviteleri gerçekleştirebilir. Bunu iyi bir şey olarak görmeye çalışın. Kendileri olmayı öğreniyorlar.
  • Kaç yaşında olursanız olun, çocuğunuzun iyiliğinden ve güvenliğinden daima kendinizi sorumlu hissedeceksiniz. Çocuklar genç yaşlarına geldiklerinde kendi kararlarını vermeye başlarlar. Bazen yanlış olanları yaparlar. Destekleyici olmaya ve eleştirmemeye çalışın. Umalım ki hatalarından değerli dersler çıkarırlar.
  • Bu sürekli değişim döneminde, hem ebeveynlerin hem de gençlerin kendilerine bakmaları için zaman ayırmaları gerekir.
  • Çocuğunuza ve onların benzersizliğine değer verdiğinizi göstermeniz gerekmektedir. Onlara koşulsuz sevginizi gösterin.

 

 

 

Gençlerle Genel İletişim İpuçları

En önemli şey iletişim hatlarını açık tutmaktır. Öneriler şunları içerir:

 

Konuştuğunuzdan daha fazla dinleyin: Hepimize iki kulak ve bir ağız verildiğini unutmayın. Bu bize konuştuğumuzdan iki kat daha fazla zamanı dinlemeye harcamamızı hatırlatmak içindır. Bu özellikle, çocuklara fırsat verecek kadar uzun süre sessiz kalırsak bize daha fazlasını söyleyebilecekleri için önemlidir.

 

Birlikte vakit geçirmek için zaman ayırın: Gençler genellikle okul, arkadaşlar ve diğer ilgi alanlarıyla meşguldür, ancak kahvaltı ve akşam yemeği boyunca onlarla sohbet edebilirsiniz. Onları gittikleri yerden almayı teklif edin; Bu yeni konuşmalar için başka fırsatlar sağlayacaktır.

 

Onlara mahremiyet verin: Gençlerin kendi alanlarına ihtiyaçları vardır. Örneğin, odalarına girmeden önce kapıyı tıklayın.

 

İlgi alanlarına ayak uydurun: Dinledikleri müzikleri dinleyin, onlarla en sevdikleri televizyon programlarını izleyin ve spor uygulama oturumlarına katılın. Yaşamlarına aktif bir ilgi göstermeye devam edin.

 

Sevgi dolu bir ebeveyn olun: Ergenlik, gençlerin değişen kimlik duygusuyla sık sık mücadele ettikleri ve sevildiklerini hissetmeleri gereken bir zamandır. Onlara sık sık sevildiklerini söyleyin. Fiziksel temasları kullanarak sevginizi gösterin. Başarılarını kutlayın, hatalarını bağışlayın, bir sorun olduğunda onları dinleyin ve nasıl çözmeyi planladıklarına ilgi gösterin. Onları problem çözmelerinde destekleyin. Bir yere dahil olmak ve özel hissetmek her gencin olumlu benlik saygısı duygusu için hayati öneme sahiptir.

 

Onlarla eğlenin: Eğlence ve kahkaha için zaman ayırın. İyi duygular, iyi bir ilişki kurmaya yardımcı olur.

 

 

Gençlerle Olumsuz İletişim Kurmak

Farklı görüşlere sahip kişiler birlikte yaşadıklarında çatışma kaçınılmazdır, bu nedenle gençlerle ara sıra çatışmalar normaldir ve beklenir. Ancak devam eden çatışmalar, bir ebeveyn ile genç bir çocuğun arasındaki ilişkiyi zayıflatabilir.

Olumsuz iletişim, kronik çatışmaların ortak bir nedenidir. Olumsuz iletişim örnekleri arasında, sürekli kusur bulmak, sert eleştiriler veya bağırmak bulunur.

 

 

Negatifleri Pozitifleştirin

 

Olumsuz iletişimi, pozitif iletişim olarak değiştirebilirsiniz. Öneriler şunları içerir:

 

 

  • Birbirinizle nasıl iletişim kurduğunuz hakkında konuşun. İletişiminizi geliştirmek için stratejiler geliştirin. Beyin fırtınası çözümleri birlikte getirir.
  • Tartışılmasının önemli olduğunu düşündüğünüz konuları belirleyin. Temel bir madde olarak, alkollü bir sürücüyle arabaya binmemek gibi güvenlik sorunlarının her zaman savaşmaya değer olmasıdır. Dağınık yatak odasını temizlemek gibi diğer şeyler göz ardı etmek en iyisi olabilir.
  • Yapıcı eleştiriler sunun. Başarılarını onaylayın ve kutlayın. Yanlış yaptıklarında kendileri bunu anlayacak ve sizin tarafınızdan hatırlatılması gerekmeyecektir.
  • Hatalı olduğunuz zaman özür dileyerek iyi bir örnek oluşturun.

 

 

Hak ve Özgürlükleri Hakkındaki Görüşünüzü Güncelleyin

 

Gençlere, gönüllü davranmaya hazır olduklarında istekli olarak daha fazla özgürlük hakkı vermelisiniz. Kazandıkları her hak için, onunla birlikte gelen bir sorumlulukları vardır. Öneriler şunları içerir:

 

  • Çocuğunuzla görüşerek herkes için uygun ev kurallarını belirleyin. Örneğin, Cumartesi gecesi için belirli bir sokağa çıkma yasağı için birlikte karar verin.
  • Gençlerle ev kuralları görüşürken uzlaşmaya hazır olun.
  • Durun ve bir isteğe "hayır" demeden önce düşünün. Çocuğunuz belki de artık ona “evet” demeniz için yeterince olgundur.
  • ‘Hayır’ derseniz, onlara nedenini de söyleyin. Fakat unutmayın ki, bir klişe olarak “çünkü öyle” demek sadece bir tartışmaya neden olur! Durumun güvenliliği, gibi iyi sebepler verin.
  • Kendileri için özen ve sorumluluk almalarına yardımcı olun.

 

 

Daha Fazla Dinleyin ve Daha Az konuşun

 

Dinlemek için zaman ayırın. Eğer gerçekten dinlendiklerini hissederlerse, gençlerin size ne kadar güvendiklerini görünce şaşırabilirsiniz. Öneriler şunları içerir:

 

  • Sizinle konuştuklarında onları gerçekten dinleyin. Örneğin yaptığınız işe bir süre ara verin, gözlerinin içine bakın ve lafının arasına girmeyin.
  • Kızgın veya sabırsız vücut dilinden kaçının. Örneğin, gözlerinizi yuvarlamayın veya iç çekmeyin.
  • Çocuğunuzun farklı bir dünya görüşüne sahip olduğunu takdir edin. Onlara bir arkadaş gibi davranın ve onların fikirlerine saygı gösterin. Sadece sizinkinden farklı, çok iyi düşünülmüş düşüncelere sahip olabilirler.
  • “Siz” ifadeleri yerine “ben” ifadelerini kullanın. Örneğin, şunu söylemeyin: “Çok düşüncesizsiniz, bana nereye gittiğinizi asla söylemiyorsunuz”. Bunun yerine, şunu söyleyin: “Nerede olduğunuzu bilmediğimde, sizin için endişeleniyorum”.
  • Alaycılıktan, eleştirmelerden ve bağırmaktan kaçının.
  • Varsayımları düşünmeyin ya da akıl okumayın. Yalnızca onları dinleyin.
  • Saygıyla dinlemezseniz, gençler sizinle konuşmayı bırakacaktır.

 

 

Profesyonel yardım

 

Sizin ve çocuğunuzun zorluk yaşadığınız konularda yardımcı olacak profesyonel hizmetler mevcuttur. Bir uzmana danışmak, bilgi ve tavsiye için iyi bir başlangıç noktasıdır.

 

 

Kaynakça: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/teenagers-and-communication

 

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94