Git oyna! Erken Çocuklukta Sembolik Oyunun Önemi

Git oyna! Erken Çocuklukta Sembolik Oyunun Önemi

Otizm spektrumundaki birçok çocuk, oyuncakları işlevsel olmayan veya tekrarlayan şekilde kullanır. OSB’li çocukların ebeveynlerinden bana çocuklarının oyunundan bahsetmelerini istediğimde sık sık “oyuncakları nasıl uygun şekilde kullanacağını bilmiyor!” Diyorlar. Sonra bana çocuğun dönen nesnelere bakarken arabanın tekerleklerini nasıl çevirebileceğini anlatıyorlar. Bana çocuğun oyuncaklarıyla bir rutin gerçekleştirmek için kullandığı belirli senaryolardan ve rutin bozulursa sonraki öfke nöbetlerinden bahsediyorlar. Ebeveynler, oyundaki bu eksikliğin akranlarıyla etkileşim kurma veya boş zamanlarını uygun şekilde kullanma yeteneklerini nasıl etkilediğini fark ederler.

Sembolik oyun, çocuk diğer nesneleri veya eylemleri temsil etmek için nesneleri veya eylemleri kullandığında ortaya çıkar. Örneğin, bebeği bebeği olarak kullanan ve uyumak için sallayan bir çocuk sembolik bir oyun eylemi gerçekleştirmektedir. Oyuncak bebek gerçek hayatta yok ama çocuk onunla bir bebeği temsil ediyor. Bu beceri, OSB’li çocuklarda temel bir eksikliktir. Bu, oyuncakları başka şeyleri temsil etmek için “doğal olarak” veya kolaylıkla kullanamadıkları anlamına gelir. Sembolik oyunun gelişimi, erken gelişimde çok önemlidir ve sonraki sayısız beceriye bağlıdır:

Dil: sembolik oyun, dil gelişimi ile oldukça ilişkilidir. Bu, çocuğun temsili oynama becerisi ne kadar iyi olursa, çocuğun dil becerilerinin de o kadar iyi olduğu anlamına gelir. Ayrıca, sembolik oyunun dil ile nedensel bir ilişkisi olduğunu destekleyen yeni kanıtlar da mevcuttur.

Sosyal Gelişim:  Nörotipik çocuklar sembolik oyun  yoluyla öğrenmeye devam etmekteyken, OSB’li çocuklar genellikle akranlarıyla ilişki kurmakta ve oyun planlarını anlamakta zorlanırlar. OSB’li bazı çocuklar, akranlarını yalnızca fiziksel oyunla (sembolik oyun yerine) meşgul edebilir veya tanıdık oyun senaryolarını kullanarak tek başlarına oynamayı tercih ederler.

Bakış açısı edinme:  sembolik oyun, çocuğa erken fırsatların başka bir varlığın perspektifini almasına izin verir. Bir çocuk korsan gibi davranırsa, bir korsanın isteyebileceği / yapabileceği şeyler hakkında konuşmak ve düşünmek zorundadır. Perspektif alma ile bu erken uygulama, çocuğun akranları ve yetişkinlerle etkileşimde bulunurken bu beceriyi kullanmasına izin verir.

Meta-biliş ve Problem Çözme Becerileri: Üst-biliş, kişinin kendi düşüncesi hakkında düşünme yeteneğidir. Bu, sorunları çözerken ve kişinin zamanını planlarken önemli bir beceridir. Oyun sırasında çocuklar oyuncaklarıyla engeller ve aksilikleri planlar, organize eder ve bilişsel olarak işlerler.

Duygusal Gelişim:  Sembolik oyun yoluyla çocuklar, yarattıkları sahneler aracılığıyla duyguları ifade etme pratiği yapabilirler. Ayrıca, bu erken uygulamanın duygu anlayışına ve empatiye katkıda bulunduğunu gösteren bazı kanıtlar da bulunmaktadır.

Açıkçası, çocukların büyüme ve gelişme için oyuna ihtiyaçları var. Bununla birlikte, OSB’li çocuklar için sembolik oyunun gelişimi zor olabilir.

Sembolik oyundan çıkan sayısız beceri göz önüne alındığında, OSB’li çocukların ebeveynlerini oyuncak oyununun önemini düşünmeye çağırıyoruz. Çocuğunuzu sembolik oyuna dahil etmek için zaman ayırın ve çaba gösterin. İlk başta genellikle kolay değildir! Bir aksiyon figürü alıp onu kötü adamlarla savaşmak için kullanalı onlarca yıl geçmiş olabilir, ama çocuğunuzla pratik yapın.

Ebeveynler, çocuklarının okumayı ve temel matematik işlemlerini öğrenmelerine yardımcı olmanın kendilerinin bir görevi olduğunu bilirler. Zor oldukları için çocuklarının bu görevlerden kaçmasına izin vermezler. Lütfen OYUNUN çocuğun gelişimi için aynı derecede önemli ve gerekli olduğunun da farkına varın. Başlangıçta işe yaramasa bile, çocuğun sizinle oynamasında ısrar edin ve zamanla, sadece oyuncak oyununda değil, aynı zamanda diğer birçok önemli gelişim alanında da gelişmeler olabilir.

İçerisinde Şehir ve Park temaları bulunan Çılgın Resmin İçindeki Resimleri Bul oyununda eğlenceli resimli kartlar çekip çocuk ile birbirinize sorular sorabilirsiniz: “Canlı mıdır?”, “Yüzebilir mi?”, “Uçabilir mi?”, “Yenir mi?” Çocuk eğlenirken hem soru sorup sorgulamayı öğrenir  hem de birçok alanda kelime bilgisi kazanır.

Oyun Evi’ndeyse birlikte bodrum kattan çatı katına kadar eğlenceli bir resim avına çıkabilirsiniz. Çocuğa aile kavramı ve günlük rutinleri öğretip dil gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Kaynakça: https://difflearn.com/blogs/news/go-play-the-importance-of-symbolic-play-in-early-childhood