Görsellerle Nesne Fonksiyonu Öğretimi

Görsellerle Nesne Fonksiyonu Öğretimi

Mezun olduktan sonra birkaç kez iş değiştirdim. Çeşitli yaş ve seviyelerdeki çocuklarla çalıştım, ancak nesne işlevini her zaman bir şekilde hedef alıyor gibi görünüyorum. Tüm öğrencilerim daha iyisini yapıyor, daha hızlı öğreniyor ve görseller kullandığımda kavramları daha iyi kavrıyorlar. Nesne işlevini öğretmek ve cümleleri oluşturmak için bu beceriyi kullanmak adına hızlı ve kolay bir görsel sistemi paylaşmak istedim.

Başlamak için temel nesne işlevi eşleşmesini öğreterek başlıyorum.

 

""

 

Nesne Fonksiyonunun Öğretilmesi

Nesne işlevini öğretirken görselleri kullanmak için, resimleri kullanarak bir işlevi eşleştirmeye çalışıyoruz. 5 temel öğelerin resmi göz önüne alındığında, öğrencileriniz onları bir istemi / işlevi ile eşleştirebilir mi? Bu, “neden” soruları üzerinde de çalışmak için harika bir etkinlik. Neden yataklarımız var? Neden kurabiyelerimiz var? Neden kalemlerimiz var?

Öğrencilerim bunu rahat bir şekilde yapmaya başladıktan sonra, resim seçimi olmadan işlevleri tanımlayabileceklerinden eminim.

Sonrasında, cümle formülasyonuna ve daha fazla NE sorusuna yöneliyorum! Belirli nesneleri kimin kullandığı ve onlarla ne gibi eylemler yaptığı hakkında konuşuyoruz. İnsanları, nesneleri vs fiilleri sıralıyoruz.

Yapışkan notlar ile bilgi veriyoruz (aşağıda gösterildiği gibi).

 

""

Bunu yaptığımız süre boyunca bu üçgen görselini kullanırım.

 

""

Öğrencilerime, üçgen için ilk satırı çizerken bir kişiyle cümle kurmalarını öğretiyorum.

Çizgiyi aşağı doğru yaptıkları gibi, eylemi adlandırırlar ve bağlantı çizgisini yukarı doğru çekerken öğeyi adlandırırlar. Bu tam anlamıyla bir cümle yaratıyor. Öğrencilerim genellikle geçiş kelimelerini çıkarırlar, bu yüzden geri dönüp eklemeler yaparız ve cümlenin anlamlı olduğundan emin oluruz. Genellikle mavi rengi (ne yapar), turuncu rengi de (ne ile) yapar şeklinde uygulardım.

Öğrencilerim bunu çözdüğü zaman, bir üçgeni çizerek 3 bölümden de tam cümleler kurmalarını seviyorum. Hatta ev ödevlerinde veya sınıf ödevlerinde üçgenler çizebilir ve cümle formülü içeren aktarımlar görebilirim. Öğrencilerimden bazıları cümle formülasyonu için kullanılan bu nesneyi, nesne fonksiyonlarını tanımlamanın ötesinde kullanıyor! Parçaları değiştirebilirsiniz, ancak aynı 3 parçalı düzeni korumalısınız. Kişi + aksiyon + yer şeklinde yapabiliriniz ama bu üç parçalı üçgen işaretini mutlaka koruyun.

Bunun size terapi için yeni fikirler vermeye yardımcı olacağını umuyor! Öğrencimin başarısını ve sınıfa katılımını artırmak için her zaman yeni ve farklı fikirler aradığımı biliyorum.

Kaynakça: http://speechymusings.com/2017/03/09/teaching-object-function-visuals/