Görüşünüzü Nasıl İyileştirirsiniz?

Görüşünüzü Nasıl İyileştirirsiniz?

Göz sağlığını korumak, genel yaşam kaliteniz için önemlidir. Görme, iş yerindeki görevleri okumaktan ve gerçekleştirmekten başkalarıyla etkili bir şekilde iletişim kurma yeteneğinize kadar her şeyi etkileyebilir. Görme duyunuzla ilgili belirli sorunlar yaşıyorsanız, lens veya ameliyat olmadan görüşünüzü doğal olarak iyileştirmenin yolları vardır.

Hiçbir doğal çözüm miyop, ileri görüşlülük ve astigmatizma gibi durumları kalıcı olarak düzeltemezken, düzenli egzersiz yapmak ve daha besleyici bir diyet benimsemek gibi sağlıklı alışkanlıklar göz sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Sağlıklı Yaşam Tarzının Rolü

Görme ile ilgili sorun yaşamak çok yaygındır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 yaş ve üstü yaklaşık 12 milyon insan bir tür görme bozukluğu yaşarken, 18 yaşın altındaki çocukların yaklaşık %6,8’i teşhis edilmiş bir göz rahatsızlığıyla yaşıyor.

Sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini benimsemek, bazı görme sorunlarını çözmenin kolay bir yolu olabilir. Son araştırmalar, kalp sağlığına uygun bir diyet ve egzersiz yoluyla kardiyovasküler sağlığı iyileştiren kişilerin, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, glokom ve diyabetik retinopati gibi oküler hastalıkları geliştirme olasılıklarının daha düşük olduğunu göstermiştir.

Sağlıklı Beslenme

Glokom gibi dejeneratif, potansiyel olarak kör edici durumları önlemek için gözlerinizin vitaminlere ve besinlere ihtiyacı vardır. A, C ve E vitaminleri gibi antioksidan vitaminler ve mineral çinko, örneğin yaşa bağlı makula dejenerasyonunun ilerlemesini durdurmaya yardımcı olabilir.

Lutein ve zeaksantin, yeşil yapraklı sebzelerde ve yumurta gibi diğer gıda maddelerinde bulabileceğiniz besinlerdir. Maküler dejenerasyon ve katarakt riskini azaltmak için yardımcı oldukları gösterilmiştir. Omega-3 yağ asitleri, görsel gelişim ve gözün retina fonksiyonu için çok önemlidir.

Bu önemli besinlerin birçoğunu ortak gıda maddelerinde bulabilirsiniz:

  • Omega-3 yağ asitleri ceviz, soğuk su balığı ve keten tohumu bileşenleridir.
  • Çinko, kabuklu deniz ürünleri ve kırmızı ette bulunur.
  • A vitamini içeren bazı yiyecekler arasında kavun, havuç, mango ve tatlı patates bulunur.
  • C vitamini brüksel lahanası, brokoli ve portakalda bulunur.
  • E vitamini badem, ayçiçeği çekirdeği ve fıstık ezmesinde bulunur.

Düzenli Egzersiz Yapmak

Düzenli egzersiz genel sağlığınız, özellikle de gözleriniz için harikadır. Örneğin bir çalışmada, düzenli olarak orta düzeyde egzersiz yapan kişilerin glokom geliştirme olasılığı %25 daha azdı.

Egzersizin göz sağlığı için önemli olmasının bir başka nedeni de, fiziksel aktivite eksikliğinden ve kilo alımından kaynaklanabilecek sağlık koşullarının göz sağlığınız üzerinde önemli sonuçlar doğurabilmesidir. Bir örnek, diyabetli kişilerde görme kaybına ve körlüğe yol açabilen diyabetik retinopatidir.

Tip 2 diyabet, obezitesi olan kişilerde daha sık görülür. Şeker hastalığı olan kişiler, göz doktorlarının belirttiği şekilde, yılda bir kez veya daha sık olarak dilate göz muayenesi yaptırmalıdır. Diyabetik retinopatinin ötesinde, diyabet, katarakt olma olasılığınızı iki ila beş kat artırabilir ve açık açılı glokom riskini iki katına çıkarabilir.

Düzenli yürüyüşler yapmak, bisiklete binmek veya evde hafif egzersizler yapmak, daha aktif olmanın ve nihayetinde gözlerinizi korumanın yolları olabilir.

Sağlık Koşullarını Yönetmek

Bazı kronik durumlar göz sağlığınızı etkileyebilir. Kronik bir durumu yönetiyorsanız, doktorunuza bunun vücudunuzu bir bütün olarak nasıl etkileyebileceğini sormalısınız.

Göz sağlığını etkileyebilecek yaygın koşullar şunlardır:

  • Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet: Görme azalması veya körlüğün potansiyel bir nedeni olan diyabetik retinopatiye yol açabilir.6 Normal rutininizin bir parçası olarak fiziksel aktiviteyi benimsemek ve diyabet dostu bir diyet benimsemek, durumu yönetmenize ve diyabetten kaçınmanıza yardımcı olabilir. ilgili görme sorunları.
  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon): Bir kişinin felç ve kalp hastalığı riskini artırır, Amerika Birleşik Devletleri’nde önde gelen ölüm nedenlerinden ikisidir.8 Yüksek tansiyon, bulanık görme ve bulanık görmeye yol açabilen kan damarı hasarı olan hipertansif retinopatiye neden olabilir. hatta körlük. Tansiyonunuzu kontrol altında tutmak, bu göz rahatsızlıklarından kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Görüşünüzü etkileyebilecek diğer kronik durumlar arasında yüksek kolesterol, astım, kanser ve depresyon bulunur. Kronik sağlık durumları, bir tür görme bozukluğu olan yaşlı erişkinlerde, göz sağlığı daha iyi olanlara göre daha yaygın olma eğilimindedir. Giderek yaşlanan ABD nüfusu göz önüne alındığında, daha fazla insan kronik koşullarla birlikte görme bozukluklarını yönetirken, büyük bir halk sağlığı yükünün ortaya çıkması bekleniyor.

Görmenizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, özellikle göz problemleriyle bağlantılı kronik rahatsızlıklardan birine sahipseniz, göz doktorunuzla ve birincil doktorunuzla temas halinde olmanız önemlidir.

Göz Doktorunuzu Ziyaret Etmek

Kendinizi ani bulanık görme, çift görme, görme azalması, çevresel görme kaybı, göz ağrısı veya gözünüzün içinde veya çevresinde akıntı veya irin yaşarken bulursanız, acil tıbbi yardım almalısınız.

Vizyonunuz yavaş yavaş değişiyor gibi görünüyorsa, görüşünüzü değerlendirmek için göz muayenesi için optometristinizi veya göz doktorunuzu ziyaret edin. Daha ciddi bir altta yatan durumun belirtisi olup olmadığını belirleyebileceklerdir.

Aşağıdakiler hakkında göz doktorunuzla konuşun:

  • Bir kitapta küçük yazıları okumak zor mu?
  • Gözlerin ağrıyor mu?
  • Konjonktivit (pembe göz) belirtileriniz var mı?

Sağlığınızın diğer yönlerinde olduğu gibi, göz doktorunuza herhangi bir soru sormanız ve görüşünüzde yaşayabileceğiniz herhangi bir değişiklik hakkında onlara bilgi vermeniz önemlidir.

Genel olarak, göz hastalığı için herhangi bir risk faktörü olmayan yetişkinler, 40 yaşında ve 54 yaşına kadar her iki ila dört yılda bir başlangıçta göz muayenesi yaptırmalıdır. Göz için risk faktörü olmayan 55-64 yaş arası yetişkinler hastalık her bir ila üç yılda bir ve daha sonra bir veya iki yılda bir göz muayenesi olmalıdır.

Göz Korumasını Kullanma

Gözlerinizi zarardan korumak için elinizden geleni yapmak önemlidir. Güneşten gelen ultraviyole radyasyon (UV) gözlerimize büyük zarar verebilir.12 Güneş hasarının katarakt oluşumuna katkıda bulunabileceğine inanılmaktadır.

Sadece güneşli günlerde değil, dışarı çıktığınızda güneş gözlüğü takmalısınız.

%100 UV koruması sunan, çizilmeye karşı dayanıklı camları olan ve takarken görüşünüzü gerçekten engelleyebilecek kusurları olmayan güneş gözlükleri bulmanız önerilir. Ayrıca göz çevrenizin çoğunu kaplayan geniş bir çerçeveye sahip olmalıdırlar.

Katarakt ameliyatından sonra özellikle gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü takmak önemlidir.

Gözlerini Dinlendirmek

Arada bir gözlerinizi dinlendirmelisiniz. Astenopi veya göz yorgunluğu, özellikle bir bilgisayara veya telefon ekranına çok uzun süre baktıktan sonra gözlerinizin ağrılı, yorgun veya ağrılı olmasıdır. Göz hareketlerinizi kontrol eden kasları uzun süre kullandığınızda olabilir.

20-20-20 kuralını kullanarak gözlerinizi dinlendirmeyi deneyebilirsiniz: Her 20 dakikada bir, en az 20 saniye boyunca en az 20 fit uzaktaki bir nesneye bakmak için gözlerinizi değiştirin.

Ayrıca odanızdaki aydınlatmayı değiştirerek gözlerinizi dinlendirebilirsiniz. Birine bakarken ekrandan 25 inç uzakta durun.

Sigarayı Bırakmak

Sigara içmek sadece akciğer kanseri ve diğer hastalıklar için tehlikeli bir risk faktörü olmakla kalmaz, aynı zamanda görüşünüzü de bozabilir. Sigara içmek gözlerinizi özellikle kaşındırır, kızarır ve acıtır. Ayrıca katarakt gelişme şansını da artırır.

Sigara içmek bir dizi farklı göz hastalığına yol açabilir ve/veya onları daha da kötüleştirerek görme kaybına ve körlüğe yol açabilir.

Sigara içmek, daha yüksek glokom riskiyle bağlantılıdır.Sigara içenler ve sigarayı bırakanlarda yaşa bağlı makula dejenerasyonu gelişme olasılığı daha yüksektir, ayrıca diyabeti olan sigara içenlerde diyabetik retinopati için daha büyük risk vardır.

Hamileyseniz, sigara içmek bebeğinizin ciddi bir beyin enfeksiyonu olan bakteriyel menenjite yakalanma olasılığını beş kat artırır.

Göz Egzersizleri İşe Yarar mı?

Göz egzersizleri rahatsızlığı veya tahrişi hafifletebilir, ancak göz hastalıklarını iyileştirmez veya görüşü düzeltmez.

Optometristler bazen görsel becerileri geliştirmek veya keskinleştirmek veya insanların görsel bilgileri işleme şeklini değiştirmek için görme terapisini tavsiye eder. Genellikle ofis ziyaretleri sırasında ve evde iki ay boyunca gerçekleştirilen egzersizlerden oluşur.

Durumunuza bağlı olarak, görüşünüzü test etmenize ve iyileştirmenize yardımcı olması için size eğitim gözlükleri, prizmalar, filtrelenmiş hedefler veya denge tahtaları da verilebilir.

Farklı görme terapisi türleri şunları içerir:

  • Ortoptik görme terapisi: Bunlar, birkaç ay boyunca haftalık olarak gerçekleştirilen bir dizi egzersizi içerir. Egzersizler binoküler fonksiyonu iyileştirmeyi amaçlar ve ofiste öğretilir ve evde yapılır.
  • Davranışsal/algısal görme terapisi: Görsel işlemeyi geliştirmek için göz egzersizleri yapılabilir.
  • Görme tedavisi: Bu egzersizler miyopinin (uzağı görememe) ilerlemesini engelleyebilir.

Kaynakça

Bu yazı Brian Mastroianni tarafından yazılmıştır. Makalenin orijinal versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.