Grup Aktivitelerinin Önemi

Grup Aktivitelerinin Önemi

Yetişkinler olarak, bilmemiz gereken en önemli şeylerden birinin başkalarıyla birlikte nasıl iyi çalışmak olduğu açıktır. Bu kişisel ve profesyonel yaşamımızda her gün kullandığımız bir beceridir. Birlikte çalışmayı kolaylaştırmak için diğer kişilerin yeteneklerine ve görüşlerine nasıl saygı göstereceğimizi bilmemiz gerekir. Bu, kişisel dünyadan kişilerarası dünyaya geçiş hareketidir ve sosyal ve duygusal becerilerimizle sağlanır. Araştırmalar, başkalarıyla işbirliği yapmanın mutluluğumuza katkıda bulunduğunu göstermiştir.

Çocuğunuz büyüdükçe oyun stili ve tecrübesi değişecek ve başkalarıyla oynamaya daha fazla ilgi göstermeye başlayacaktır. İkinci yaş doğum gününde, birkaç arkadaşını adıyla benimsediğini ve onlarla birlikte dolaşmaktan zevk aldığını fark edeceksiniz. Oynamak için arkadaş sahibi olmayı sevmesine rağmen, temel oyun stili hala tek başına olabilir. Onun ve arkadaşının birbirleriyle oynadığı paralel oyunların farkına varabilirsiniz ancak oyun esnasında her biri kendi işini yapar. Çocuğunuz gerekli duyusal bilgileri toplaması, öğrenmesi ve gelecekteki becerilere hazırlanması için birlikte oynamak önemlidir.

 

Çocuğunuz 3 yaşındayken, bir arkadaşıyla diğer çocuklar arasında ayrım yapabilecektir. Ayrıca onlarla oynamak kendi başına oynadığı oyunlardan daha heyecanlı olacaktır. Çocuğunuzla arkadaşı arasında tam etkileşimli bir oyun olmasa da, aynı şeyi oynamak istediklerini ve oyuncaklarını paylaşmaktan heyecan duyduklarını göreceksiniz. Bu süreç, çocuğunuzun etrafındaki insanlarla iletişim kurmaya başladığı süreçtir. Diğer çocukların yaptığı şeyleri beğenip beğenmediğini ve herkesin duygularının ve bakış açılarının farklı olduğunu fark etmeye başlayacaktır.

Çocuğunuz 4 yaşına geldiğinde, tam etkileşimli bir oyunda diğer çocuklarla aktif olarak işbirliği yapabilecektir. Örneğin, aynı hedefe doğru ulaşmayı gerektiren oyunlarda bu işbirliği görülür. Bu noktada ekip çalışmasının önemini anlamaya başlayacaktır. Bu onun sosyal ve duygusal gelişiminde temel bir adımdır. Bu beceriyi geliştirmek, paylaşma, arkadaşça olma ve başkalarının görüş ve duygularını anlamanın temelini oluşturur ve aynı zamanda empati becerisinin temelidir. Grup faaliyetleri aynı zamanda fiziksel, problem çözme ve dikkat becerilerini geliştirir.

Bu sebepten dolayı çocuklarınızın grup etkinlikleri sırasında yaptığı sosyal ve duygusal bağlantıları teşvik etmek ve güçlendirmek önemlidir. Diğer çocuklarla oynarken, kendini nasıl ifade edeceğini ve diğer insanlarla işbirliğinin önemini öğrenecek, yakın ve besleyici ilişkiler geliştirecektir.

İşte Grup Çalışmaları İçin Size Yardımcı Olacak Fikirler

 

  • Birbirlerinin hareketlerini ve ifadelerini taklit etme: Bu aktivite, dikkat, hafıza ve beden bilinci için mükemmeldir.
  • Kağıt ve boya kalemi ile sıra alarak boyama: Her çocuk sırayla kağıdı boyamalı ve diğer kişi tarafından izlenmelidir. Kalem, boya kalemi ve çıkartma gibi materyalleri birleştirerek aktiviteyi eğlenceli hale getirin.
  • Baloncuk aktiviteleri: Çocuklar birbirlerinin baloncuklarını patlatmaya çalışacak. Bu aktivite paylaşmayı teşvik edecek ve çocuğunuza durumun bakış açısını her iki yönden deneyimleme şansı verecektir.
  • Denge oyunları: Çocuğun gözleri kapalıyken sayması ve gözlerini açtığı zaman diğer çocukların bir ayağın üzerinde durması veya başlarının üzerindeki bir kitabı dengede tutmaları gibi aktiviteler yapılabilir.
  • Engelli parkur: Evin içinde engellerden oluşabilecek bir alan yaratın ancak çocukları el ele tutuşmaya ve engelleri aşmak için onları bir ekip olarak çalışmaya teşvik edin.

Bu aktivitelerle çocuğunuz güzel zaman geçirmenin yanı sıra ödün vermeyi, paylaşmayı ve ekibin bir parçası olmayı öğrenir.

Kaynakça: https://blog.kinedu.com/the-importance-of-group-activities/