Hamileliğin Yirmiikinci Haftası

Hamileliğin Yirmiikinci Haftası

Birçok kadın bu aşamada hamileliklerinden heyecan duyuyor, çünkü sevimli yuvarlak yumrular gerçekten görülmeye başlıyor. Bebeğiniz veya yumruğunuzun büyüklüğü hakkında endişeleriniz varsa ebenize veya doktorunuza söyleyin – sizi rahatlatmaya yardımcı olabilirler.

 

Normal kıyafetleriniz artık uymuyorsa hamile kıyafetleri veya daha gevşek kıyafetler kullanılabilir.

 

Hamilelik Sağlık Sorunları

Hamileliğin daha az güzel olan yan etkilerinden bazıları artık sizin için başlıyor olabilir:

 

  • Sırt ağrıları
  • Özellikle geceleri uzanırken, kalça ağrıları
  • Bacak ve ayak krampları
  • Aktif bir günün sonunda şişmiş ayak bilekleri
  • Varisli damarlar
  • Kabızlık ve hemoroid.

 

Bu hamilelik sağlık sorunlarının çoğu oldukça iyi yönetilebilir. Benzer durumlar yaşıyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.

 

  1. Hemoroidler sizi rahatsız ediyorsa, diyetinizdeki lif alınımını artırın ve daha fazla su için. Daha hafif egzersizler yapmak da iyi bir fikirdir. Egzersiz, hemoroidleri daha da kötüleştiren kabızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, sorunu tedavi edebilecek sağlık uzmanınızla da görüşün.

 

Stres ve Hamilelik

 

Hamilelikte stres oluşumu normaldir, ancak uzun süre ve devam eden şiddetli stres sizin veya bebeğiniz için iyi değildir.

 

İlişkilerde görülen tartışmalar ve şiddet gibi stresli olayların hamileliğiniz ve refahınız üzerinde kötü etkisi olabilir. Kendinizi çok stresli hissediyorsanız, hamilelik randevularınızda doktorunuz ile bu konu hakkında konuşun.

 

Strese girebileceğiniz konuları, güvendiğiniz biriyle tartışmak iyi bir fikirdir.

 

Stresin etkilerini azaltmak adına, bebeğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek yardımcı olabilir. Doğum veya ebeveynlik eğitimlerine katılabilrsiniz, doktorunuzla konuşabilirsiniz, eşiniz, aileniz veya arkadaşlarınızla bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

 

Doğum Öncesi Eğitimi Almak

 

Doğum öncesi, doğum eğitimi veya doğum öncesi sınıflar, hepsi aynı anlama gelmektedir. Bu eğitimler, size ve partnerinize hamilelik, doğum, emzirme ve erken ebeveynlik için hazırlanmanıza yardımcı olacak ayrıntılı bilgiler verir.

Çevrimiçi ortamda çok fazla araştırma yapmış veya başkalarıyla konuşmuş olsanız bile, doğum öncesi eğitimlerde sorularınız ve endişeleriniz hakkında bir uzmanla konuşabilirsiniz. Doğum öncesi eğitimler, diğer anne babalarla tanışmak için harika bir fırsattır.
Hafta içi genellikle akşam saatleri olacak şekilde birkaç hafta boyunca doğum öncesi eğitim derslerine katılabilirsiniz veya bir hafta sonu eğitime katılabilirsiniz. Sınıflar hızlı bir şekilde dolabilir, bu nedenle doktorunuz aracılığıyla rezervasyon yaptırmanız gerekebilir.
Aktif doğum, hypno-birth ve sakin doğum gibi başka özel eğitimlere de katılabilirsiniz. Eğer bunlarla ilgileniyorsanız, bölgenizde bu eğitimin verilip verildilmediğini görmek için çevrimiçi olarak aramalar yapabilirsiniz veya daha fazla bilgi için doktorunuzdan, doğum uzmanınızdan yardım isteyebilirsiniz.

 

Hamileliğinizin Yirmi ikinci Haftasında Bebeğiniz

Bebeğinizin bazı gelişimleri bu aşamada artık tamamlanmıştır:

 

  • Bebeğiniz baştan aşağıya yaklaşık 19 cm uzunluğundadır ve ağırlığı 460 gramdır.
  • Bebeğinizin iç kulağı bir yetişkininkiyle aynı boyuttadır.
  • Bebeğinizin gözlerindeki retinalar tamamen gelişmiştir. Alanı henüz geniş olduğu için bebeğiniz çok fazla hareket eder.
  • Bebeğinizin tercih ettiği pozisyon muhtemelen “enine” dir – karnınızın üzerinde uzanır – ancak her zaman pozisyonuna dönebilir.

Kaynakça: https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/22-weeks

 

Bu yazı Ebe ve Fizyoterapist Ferda Saraçoğlu tarafından çevrilmiştir.

Ücretsiz Danışma Hattı: (0541) 910 69 10