Hipertansiyon
Kan basıncı, vücuttaki ana kan damarları olan vücut arterlerinin duvarlarına kan dolaştırılarak uygulanan kuvvettir. Hipertansiyon, kan basıncının çok yüksek olduğu zamandır.
Kan basıncı iki sayı olarak yazılır. İlk (sistolik) sayı, kalp kasıldığında veya attığında kan damarlarındaki basıncı temsil eder. İkinci (diyastolik) sayı, kalp atışlar arasında dinlendiğinde damarlardaki basıncı temsil eder.
İki farklı günde ölçüldüğünde, her iki günde sistolik kan basıncı okumaları ≥140 mmHg ve / veya her iki gündeki diyastolik kan basıncı değerleri ≥90 mmHg ise hipertansiyon tanısı konur.
Hipertansiyon için risk faktörleri nelerdir?
Değiştirilebilir risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme (aşırı tuz tüketimi, doymuş yağ ve trans yağ bakımından yüksek bir diyet, düşük meyve ve sebze alımı), fiziksel hareketsizlik, tütün ve alkol tüketimi ve aşırı kilolu veya obez olmak yer alır.
Değiştirilemeyen risk faktörleri arasında ailede hipertansiyon öyküsü, 65 yaş üstü ve diyabet veya böbrek hastalığı gibi eşlik eden hastalıklar yer alır.
Hipertansiyonun yaygın semptomları nelerdir?
Hipertansiyona "sessiz katil" denir. Hipertansiyonu olan çoğu insan sorunun farkında değildir çünkü hiçbir uyarı belirti veya semptomu olmayabilir. Bu nedenle tansiyonun düzenli olarak ölçülmesi önemlidir.
Semptomlar ortaya çıktığında, sabahın erken saatlerinde baş ağrıları, burun kanamaları, düzensiz kalp ritimleri, görme değişiklikleri ve kulaklarda uğultu içerebilir. Şiddetli hipertansiyon yorgunluk, mide bulantısı, kusma, kafa karışıklığı, anksiyete, göğüs ağrısı ve kas titremelerine neden olabilir.
Hipertansiyonu tespit etmenin tek yolu, bir sağlık uzmanının kan basıncını ölçmesini sağlamaktır. Kan basıncını ölçmek hızlı ve ağrısızdır. Bireyler ayrıca otomatik cihazlar kullanarak kendi kan basınçlarını da ölçebilirler, ancak bir sağlık profesyoneli tarafından yapılacak bir değerlendirme, risk ve ilişkili durumların değerlendirilmesi için önemlidir.
Kontrolsüz hipertansiyonun komplikasyonları nelerdir?
Diğer komplikasyonların yanı sıra, hipertansiyon kalpte ciddi hasara neden olabilir. Aşırı basınç, arterleri sertleştirerek kalbe kan ve oksijen akışını azaltabilir. Bu yüksek basınç ve azalan kan akışı şunlara neden olabilir:
- Göğüs ağrısı, anjina olarak da adlandırılır.
- Kalbe kan akışı engellendiğinde ve kalp kası hücreleri oksijen eksikliğinden öldüğünde meydana gelen kalp krizi. Kan akışı ne kadar uzun süre engellenirse, kalbe verilen hasar o kadar fazla olur.
- Kalp diğer hayati organlara yeterince kan ve oksijen pompalayamadığında ortaya çıkan kalp yetmezliği.
- Ani bir ölüme neden olabilen düzensiz kalp atışı.
Hipertansiyon ayrıca beyne kan ve oksijen sağlayan arterleri patlatabilir veya bloke ederek felce neden olabilir.
Ek olarak, hipertansiyon böbrek hasarına neden olarak böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Düşük ve orta gelirli ülkelerde hipertansiyon neden önemli bir konudur?
Hipertansiyon prevalansı, DSÖ bölgelerine ve ülke gelir gruplarına göre değişir. DSÖ Afrika Bölgesi en yüksek hipertansiyon prevalansına (% 27) sahipken, DSÖ Amerika Bölgesi en düşük hipertansiyon prevalansına (% 18) sahiptir.
Mevcut eğilimler incelendiğinde, hipertansiyonlu yetişkin sayısının 1975’te 594 milyondan 2015’te 1.13 milyara yükseldiğini ve bu artış büyük ölçüde düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldüğünü gösteriyor. Bu artış, esas olarak bu popülasyonlarda hipertansiyon risk faktörlerindeki artıştan kaynaklanmaktadır.
Hipertansiyon yükü nasıl azaltılabilir?
Hipertansiyonu azaltmak, kalp krizi, felç ve böbrek hasarının yanı sıra diğer sağlık sorunlarını da önler.
Önleme
- Tuz alımının azaltılması (günlük 5 g’dan daha az)
- Daha fazla meyve ve sebze yemek
- Düzenli olarak fiziksel olarak aktif olmak
- Tütün kullanımından kaçınmak
- Alkol tüketimini azaltmak
- Doymuş yağ oranı yüksek gıdaların alımını sınırlamak
- Diyetteki trans yağların ortadan kaldırılması / azaltılması
Yönetim
- Zihinsel stresi azaltmak ve yönetmek
- Düzenli olarak kan basıncını kontrol etme
- Yüksek tansiyonu tedavi etmek
- Diğer tıbbi durumların yönetimi
Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) cevabı nedir?
2016 yılında, DSÖ ve Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, hükümetleri kardiyovasküler hastalıkları önlemek ve tedavi etmek için desteklemek için Küresel Kalp Girişimi’ni başlattı.
Global Hearts Initiative’i oluşturan beş teknik paketten HEARTS teknik paketi, hipertansiyon tespiti ve yönetimi dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve yönetimini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. HEARTS teknik paketinin beş modülü (Sağlıklı yaşam tarzı danışmanlığı, Kanıta dayalı tedavi protokolleri, Temel ilaçlara ve teknolojiye erişim, Ekip tabanlı bakım ve izleme sistemleri) dünya genelindeki ülkelerde kardiyovasküler sağlığı iyileştirmek için stratejik bir yaklaşım sağlar. .
HEARTS teknik paketini on beş ülke (Barbados, Butan, Kolombiya, Şili, Çin, Küba, Etiyopya, Hindistan, İran, Fas, Nepal, Filipinler, Tacikistan, Tayland ve Vietnam) uygulamaya başladı. Protokol tabanlı yönetimi ölçeklendirerek, ilaçlara ve teknolojilere erişimi iyileştirerek ve sonuçları daha iyi ölçerek başarılar şimdiden elde ediliyor.
Kaynakça: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension