İfade Edici Dil Becerilerini Geliştirmek İçin 10 Etkinlik

İfade Edici Dil Becerilerini Geliştirmek İçin 10 Etkinlik

Bazen “Keşke çocuğumun daha fazla konuşmasına yardımcı olabilsem” diyebilirsiniz. Aslında yapabilirsiniz. İfade edici dil becerileri birkaç farklı yolla ortaya çıkarılabilir. Evinizde hâlihazırda sahip olduğunuz oyuncakların veya etkinliklerin çoğu, çocuğunuzun daha fazla konuşmasına ve ifade edici dil becerilerini kullanmasına yardımcı olabilir.

İfade Edici Dil Becerileri İçin 10 Etkinlik

Kitaplar: Kitaplar çocuklarda ifade edici dili ortaya çıkarmanın harika bir yoludur. Çocuğunuzla birlikte kitap okurken hatırlamanız gereken önemli nokta açık uçlu sorular sormaktır. Bu biraz pratik gerektirir, ancak çocukların daha fazla konuşmasına yardımcı olmanın en iyi yolu onlara kendi cevaplarını nerede üretecekleri sorusunu sormaktır. Örneğin, “Ne yapıyor?” “Nasıl hissediyor?” “Bu resimde neler oluyor?”. Bunlar evet ya da hayır cevapları istemeyen açık uçlu ya da tek kelime cevaplı sorulardır.

Yazısız kitaplar: Yazısız kitaplar, ifade edici dil becerilerini geliştirmek için çalışan küçük çocuklar için harikadır. Çocuğunuza kitaptaki resimleri göstererek “Bu nedir?” veya “Bu ne renk?” gibi doğrudan sorular sorabilirsiniz. Çocuğunuzun yanıtlarını, “Haklısın. Bu bir kedi. O bir kara kedi.” gibi ifadelerle destekleyip, genişletebilirsiniz. Bu, çocuğunuzun model diline yardımcı olacak ve çıktı üzerinde çalışmanın yanı sıra ona iyi bir girdi sağlayacaktır.

Rol Yapma Oyunları: Rol yapma oyunları, daha yüksek düzey ifade edici dil becerilerini hedefleyebilir. Bir senaryoyu oynarken veya senaryo oluştururken, çocuğunuz hikâye anlatımı ve sıralama faaliyetleri üzerinde çalışır. Rol yapma oyunu sırasında çocuğunuza her zaman açık uçlu sorular sorun. Bu, dilini tek bir kelime ile sınırlamak yerine senaryo ve yol oluşturarak soruları cevaplamasını sağlar sağlar. Bazı soru örnekleri “Sonra ne olacak?” veya “Nereye gitmeliyiz? Kim bizimle gelmeli?” gibi sorular olabilir.

Oyuncak Yemekler: Yemek pişirme, sıra alma ve izleme yoluyla ifade edici dili hedeflemenin harika bir yoludur. Çocuğunuzun verdiğiniz tarifin adımlarını anlatmasını sağlayın. Bu, tüm malzemelere bakmasını sağlayarak (kelimeleri okuyarak veya önünde gördüklerini adlandırarak) yapılabilir. Daha sonra onlardan ne yaptığınızı veya ne yapmanız gerektiğini izlemesini ve anlatmasını isteyebilirsiniz.

Oyun Hamurları: Oyun hamurları, manzara, hayvanlar, yiyecek veya herhangi bir bağlam oluşturmak için kullanılabilir. Çocuğunuzun ne yaratmak istediğini ya da ne yapmanızı istediğini ifade etmesine izin verin. Hamur kesiciler veya diğer kalıplar, çocuğa oyun hamuruyla bir şeyler oluşturmak için hayal gücünü kullanmada sorun yaşadığında yardımcı olabilir. Bu, “…. istiyorum.” veya “….. ihtiyacım var.” ifadeleriyle çocuğunuzun daha fazla veya farklı bir oyun hamuru istemesi için harika bir fırsattır.

Oyuncak Hayvanlar: Oyuncak hayvanlar, oyunu taklit etmek için kullanılabilir. Yine, açık uçlu sorular sorduğunuzdan emin olun. Bu aynı zamanda çocuğunuzun “…. istiyorum.” veya “….. ihtiyacım var.” ifadelerini kullanması için başka bir fırsattır. Çocuğunuzdan hayvanların ne yaptığını / yapması gerektiğini anlatmasını veya ifade etmesini isteyin.

Oyuncak Taşıtlar: Arabalar ve trenler, oyuncak hayvanların kullandığı şekilde kullanılabilir. Arabalar veya trenler bazen pist veya rampalarla birlikte satılabilirler. Rampalarınız yoksa bir masa veya başka bir mobilya parçası kullanarak doğaçlama yapabilirsiniz. Çocuğunuzun “tekrar git” veya “yukarı / aşağı” ya da “hazır… ayarla… git” ifadelerini kullanması için bu parkurları veya rampaları kullanabilirsiniz.

Giyinme: Giyinme, rol yapma oyununa veya kendi başına bir etkinliğe dâhil edilebilir. Çocuğunuza ne giymek istediğini veya ne giymenizi istediğini ifade etmesini sağlayabilirsiniz. Etkinlik sırasında çocuğunuza “Hepimiz giyiniyoruz şimdi nereye gitmeliyiz?” gibi açık uçlu sorular sormayı unutmayın.

Yemek Yapma Oyunu: Çocuğunuz size yemek pişiriyormuş veya size yemek servisi yapıyormuş gibi davranabilir. Size ne yemek istediğinizi sormalarını veya ne pişirdiklerini, nasıl pişirdiklerini ve kimin için pişirdiklerini ifade etmelerini sağlayın. Çocuğunuzla birlikte yemesi için bir kukla kullanabilirsiniz. Çocuğunuzdan kuklayı beslemesini isteyebilirsiniz. Yiyeceklerin tadını abartılı bir şekilde çıkarıyormuş ya da beğenmiyormuş gibi davranarak çocuğunuzu konuşmaya teşvik edebilirsiniz. Kuklanın yemeklerden hoşlandığını veya beğenmediğini de düşünmesini isteyebilirsiniz.

Kabarcıklar: Kabarcıklar küçük çocuklarla kullanmak için harika bir araçtır. Kabarcıkları üfleyin ve sonra durun. Eğer baloncukları kendisi çıkaracak kadar büyükse, çocuğunuzdan “Daha fazla kabarcık!” veya “Benim sıram.” Demesini isteyin.

İfade edici dili etkinlikler veya oyuncaklar aracılığıyla hedeflerken, aşağıdaki noktaları unutmayın:

  • Açık uçlu sorular kullanın.
  • Çocuğunuza vermeden önce daima o eşyayı istemesini sağlayın.
  • Çocuğunuza sıra verin.
  • Çocuğunuzun ne yaptığını ya da sizden ne yapmanızı istediğini anlatmasını isteyin

Bu ipuçlarıyla herhangi bir oyuncağı veya etkinliği ifade edici dil görevine dönüştürebilirsiniz!

Kaynakça: https://www.nspt4kids.com/parenting/10-activities-develop-expressive-language/