İfade Edici Dil Gecikmesi Nedir?
İfade edici dil gecikmesi, bir çocuğun dili herhangi bir şekilde veya biçimde kullanmakta sorun yaşadığı anlamına gelen geniş bir tanımdır. Bu teşhis çok geniş olduğu için, bu teşhisi olan her çocuk birbirinden farklıdır. Bazıları cümleleri oluşturmak için kelimeleri bir araya getirmekte zorlanırlar. Bazıları da doğru kelime dağarcığını ve kelimeleri kullanmakta güçlük çekerler.
Diğerleri ise bilgiyi mantıklı bir şekilde sıralamakta zorluk çekerler. Her türlü farklı ifade edici dil semptomu vardır ve her birine
oldukça farklı şekillerde tedavi şekli uygulanır.
İfade Edici Dilde Gecikme Yaşayan Çocuklar İçin
Diplomalı bir dil ve konuşma terapisti, ifade edici dil gecikmeleri olan çocuklar için oldukça etkili ve faydalı olabilir. Sebep ne olursa olsun, bu çocuklar dilin belirli bir bölümünü öğrenmekte zorlanmaktadırlar ve bu beceriyi kazanmak için ek yardıma
ihtiyaçları vardır.
Bununla birlikte, ifade edici dil gecikrme terapisinde herkese uyan tek bir yaklaşım yoktur. Her çocuğun ifade edici dil kategorisindeki kendine özgü sorunları ele alınmaktadır. Çocuğun eksik olduğu her beceri açık bir şekilde öğretilir. Çocuğun dilin o kısmını kendi başına öğrenip öğrenmeyeceğini görmek için beklemek yerine, dil ve konuşma terapisti devreye girer ve sorunu çözmek için terapi sağlar.
Geç Konuşan Çocuklar
Konuşmaya geç başlayan bir çocuk, ifade edici dil gecikmesine sahip olarak tanımlanabilir. Henüz konuşmayan küçük çocuk için ifade edici bir dil yoktur (işaret dili veya başka bir alternatif yol kullanmadığı sürece), bu nedenle terapi, dili iletişim kurmak için kullanma yeteneğini artırmaya odaklanır.
- Sıralama: İfade edici dil gecikmeleri olan birçok çocuk, söylediklerini mantıklı kılmak için dillerini organize etmekte sorun yaşar. Bir hikaye anlatırken veya bir aktiviteye mantıklı bir sırayla adımlar atarken geçmiş olayları sıralamakta
zorlanabilirler. Bu, konuşmalarını takip etmeyi zorlaştırabilir. - Tanımlayıcıları Kullanma: İfade edici dil gecikmesi olan çocuklar, tanımlayıcıları doğru kullanmakta zorluk
çekebilirler. Sıfatlar ve zarflar gibi tanımlayıcılar dilimize renk katabilir ve amacımızı daha açık ve daha ilginç bir şekilde yapmamıza yardımcı olabilir. İfade edici dil gecikmesine sahip çocuklar bu kelimeleri bir arada ya da yanlış
kullanabilirler. - Dilbilgisi Becerileri: İfade edici dil gecikmesi olan birçok çocuk, doğru dilbilgisini kullanmakta da sorun yaşar. Dilbilgisi işaretlerini atlayabilir veya yanlış kullanabilirler. Bunlar, anlamlı cümleler oluşturmak için daha büyük kelimeleri bir araya getiren daha küçük kelimeler ve kelime parçalarıdır. Bu kelimeler olmadan, çocuğun konuşması
telgrafik veya değişken gelebilir. Doğru dilbilgisi öğretmek, çok kısa cümlelerle konuşan bir çocuk için cümle uzunluğunu artırmanın harika bir yoludur. - Pragmatik / Sosyal Beceriler: Bir çocuk, pragmatik olarak da bilinen sosyal becerilerde sorun yaşıyorsa, ifade edici dil gecikmesine sahip olarak tanımlanabilir. Bu çocuklar, diğer çocuklarla uygun şekilde etkileşim kurmak için kullanacaklarını dili bilmekte zorluk çekebilirler.
Soruları Cevaplamak ve Sorular Sormak
Soruları doğru cevaplama yeteneği, oldukça fazla dil becerisi gerektirir. İlk olarak, çocuk sorulan sorunun ne anlama geldiğini anlamalıdır. Daha sonra çocuk bu soruyu işlemeli ve bir cevap formüle etmelidir. Son olarak, çocuk bu cevabı mantıklı bir şekilde söylemelidir. İfade edici dil gecikmesi olan çocuklar genellikle bu süreçte zorluk yaşarlar. Ayrıca doğru kelime sırasına göre ve tutarlı bir şekilde soru sormakta zorlanabilirler.
- Kelime haznesi: İfade edici dil gecikmesi olan çocuklar da yeni kelimeler öğrenmek ve kelime dağarcıklarını genişletmede zorluk yaşayabilir. Bu çocuklar kelimeleri öğrenmek, kelimeleri hatırlamak ve kullanmaları gerektiğinde onları hatırlamak için ekstra yardıma ihtiyaç duyabilir.
- Figüratif Dil: Dil gecikmesi olan çocuklar genellikle deyimler, benzetmeler ve metaforlar gibi mecazi dilleri anlamakta ve kullanmakta zorluk çekerler.
- Çıkarım Yapmak: Dil gecikmesi yaşayan çocuklar, çevrelerinde neler olup bittiğine veya ne zaman okuduklarına dair çıkarımlar yapmakta genellikle zorluk çekerler.
- Selektif Mutizm: Seçici mutizm, bir çocuğun konuşma yeteneğine sahip olması ve en az bir ortamda (genellikle evde) konuşacağı, ancak başka bir ortamda (genellikle okulda ve/veya toplum içinde) konuşmayı reddetmesidir. Seçici mutizm tedavisi, diğer konuşma ve dil gecikmelerinin tedavisinden daha farklıdır.
Kaynakça
Bu makale Speech and Language Kids tarafından yazılmıştır. Orjinal metni buradan okuyabilirsiniz.