İlk Yıllarda Dinleme Becerilerinin Geliştirilmesi
İletişim danışmanı Kate Freeman, büyüleyici sesleri keşfetmenin iyi dinleme becerileri geliştirmeye nasıl yardımcı olabileceğini açıklıyor…
Çoğu çocuk iyi işiterek doğar; ancak tüm çocukların sesleri dinlemeyi ve bunlara odaklanmayı öğrenmesi gerekir. Bunlar, sözlü kelime yoluyla iletişim kurmayı öğrenmek için temel becerilerdir. Bu nedenle, çocuklarımızın iyi iletişimciler olmasını istiyorsak, dinlemeyi öğrenmelerine yardım etmeliyiz.
Doğuştan beş yaşına kadar olan çocuklar için bu etkinlikleri deneyerek ortamınızdaki çocukların dinleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Küçük bebekler için (doğumdan itibaren)
Ortamınızdan farklı malzemeler seçin. Bu, sıkıştırıldığında iyi bir ses çıkaran herhangi bir şey olabilir.
● Malzemeleri bebeğe gösterin ve ezmeye ve bükmeye başlayın – çıkardıkları sesler hakkında konuşun.
● Bebek malzemeleri kendi kendine tutabiliyorsa, siz farklı sesler hakkında bir yorum sunarken sesler çıkarmasına izin verin.
● Bebeğin ne yaptığı hakkında yorum yapın – ‘ses’ ve ‘gitti’ gibi tekrarlayan kelimeler kullanın. Kelimeleri yüz ifadenizle pekiştirin. Bu yüzden bebek gürültü yaptığında yüzünüzü buruşturun ve "gürültülü!" Deyin. Bu, bebeğin hareketlerini bir oyuna dönüştürür.
Daha büyük bebekler için (18 aya kadar)
Birkaç farklı kap seçin, örneğin margarin kapları; kaseler; bardaklar ve bunlara koyulacak farklı şeyler, örneğin tahta bloklar, buruşturulmuş kağıt, su…
● Seçtiğiniz öğeleri kaplara koymak için biraz zaman ayırın.
● Bebek farklı kapları doldurmaktan ve içindekileri birinden diğerine dökmekten keyif alacaktır.
● Bebekle farklı sesleri dinlemek hakkında konuşun – ‘dinlemek’ hakkında konuşurken elinizi kulağınızın etrafında tutun. İçeriğin nasıl ses çıkardığı hakkında konuşun, örneğin; "Bardağa dökerken suyu duyabiliyor musun?"
Yeni yürümeye başlayan çocuklar için (18 ay – 3 yaş)
Müzikli bir oyuncak veya çalar saat seçin (yüksek ses çıkaran bir oyuncakla başlayın ve daha sessiz bir oyuncağa geçin).
● Oyuncağı odada oldukça açık bir yere saklayın.
● Çocuğu sesini dinleyerek oyuncağı bulması için teşvik edin. "Dinle, gürültüyü duyabiliyor musun? Nerede?"
● Diğer çocuklar, bir çocuğun sırası geldiğinde sessiz kalarak yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda gözlem ve sıra alma becerilerini de teşvik eder.
Okul öncesi çocuklar için (3-5 yaş)
● Çocukların iyi bildiği favori bir hikaye seçin. Onlara belirli bir kelimeyi her söylediğinizde bir eylemi tamamlamalarını istediğinizi söyleyin.
● Eylemi kelimeye uygun hale getirin. Öyleyse, Bir Ayı Avına Gidiyoruz hikayesinde, "ayı avı" dediğinizde bir ayı gibi homurdanmalarını isteyin. Hikayeyi normal bir şekilde anlatın, ancak anahtar kelimeyi her söylediğinizde duraklayın, böylece çocuklar eylemi tamamlayabilir.
● Bitirdiklerinde onları övün ve ses / görsel efektlerden ne kadar hoşlandığınızı söyleyin. Bu aktivite çok zorsa, anahtar kelime söylendiğinde eylemi kendiniz tamamlayarak çocukları harekete geçirin. Çok kolaysa, daha az ara bırakın, böylece çocuk gerçekten kelimelere konsantre olmalıdır.
● Çocukları sessiz olmaya ve çevrelerini gerçekten çok dinlemeye teşvik edin. Normalde kapattığımız arka planda sesler olması muhtemeldir – bunlar bir köpek havlaması, önünden geçen otobüsler veya diğer odalarda konuşan insanlar olabilir.
● Duyabileceğiniz sesler hakkında konuşun ve hangi seslerin nerede duyulabileceğinin kaydını tutun.
● Binanın çevresinde (dışarıda veya içeride) bir yürüyüşe çıkın ve sesleri dinleyin. Sesler daha önce duyduklarınıza benzer mi yoksa farklı mı?
● Daha büyük çocuklar için, dinlememize gerek olmayan sesleri nasıl bastıracağımızı öğrendiğimizden bahsedin. Çocuklar bunu zor buluyorlarsa, isimlerini söyleyerek ya da bir ‘dinleme’ sinyali, örneğin el çırparak yardımcı olabilirsiniz.
Çocukların gün boyunca dinlemelerini destekleyin – aynı anda dinleyecekleri çok fazla şeyin olmadığından emin olun. Çocukların duymaları gereken seslere odaklanabilecekleri daha sessiz bir ortam yaratmak için arka plan müziğini kapatarak onlara yardımcı olun.
Kaynakça: https://www.teachearlyyears.com/learning-and-development/view/listening-skills