İşitme Kaybına Ne Sebep Olur?

İşitme Kaybına Ne Sebep Olur?

İşitme kaybına neden olabilecek pek çok durum bulunmaktadır. İşitme ile ilgili sorunlarınıza katkıda bulunabilecek 3 çeşit işitme kaybı kategorisi vardır:

1) İletim tipi işitme kaybı, sıvı veya kulak kiri oluşumu gibi bir tür tıkanma nedeniyle ses dalgaları iç kulağa ulaşamadığı durumlarda meydana gelmektedir. Bu tür işitme kaybı genellikle tedavi edilebilmektedir.

  • Kulakta sıvı, aktif bir kulak enfeksiyonu olduğunda veya olmadığında meydana gelebilir. Çocuklarda sık görülür ve herhangi bir belirti göstermeyebileceğinden dolayı teşhis edilmesi zor olabilmektedir. Kulağında sıvı bulunan birisi kulakları tıkalıymış gibi hissedebilir.

Bu tür işitme kaybı tersine çevrilebilir ve genellikle işitme tüpünü açan ve sıvının akmasına izin veren sentetik kulak tüplerinin yerleştirilmesiyle tedavi edilir.

  • Kulak enfeksiyonları, özellikle kulakta sıvı ile birlikte olduğunda işitme kaybına neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir.
  • Barotravma, bir uçak kalktığında veya tüplü dalış yaptığınızda olduğu gibi, ortamın basıncında hızlı değişiklikler olduğunda ortaya çıkar.
  • Kulak kirinin tıkanması, kulak kanalını tıkayarak işitme seviyenizi azaltabilir. Kulak kirinin temizlenmesi işitme duyunuzu normale döndürmektedir.

2) Sensörinöral işitme kaybı, iç kulak yapısında veya kulaktan beyne bilgi aktaran sinirlerde hasar oluştuğunda meydana gelmektedir. Ne yazık ki sensörinöral işitme kaybı kalıcıdır. Ancak birçok sensörinöral işitme kaybı türü kalıcı olsa da, sensörineral işitme kayıplarının kendiliğinden düzeldiği durumlar vardır.

  • Gürültüyle uyarılmaya bağlı işitme kaybı, yüksek sesten kaynaklanan hasarın sonucu olarak iç kulakta meydana gelen bir hasarla ilgilidir.
  • Yaşlanma (presbycusis) yaşlandıkça ortaya çıkar ve yaygın bir durumdur. Ne kadar kaybettiğiniz ve bunu hayatın ne kadar erken döneminde kaybettiğiniz kalıtsal bir durumdur.
  • İyi haber ise, yaşam kalitenizi büyük ölçüde artırabilecek tedaviler bulunmaktadır.
  • Bulaşıcı hastalıklar işitme kaybına neden olabilmektedir.
  • Yaralanmalar, özellikle travmatik kafa yaralanmaları işitme kaybına neden olabilmektedir.
  • İlaçlar, bazı antibiyotikler de dahil olmak üzere ilaçlar işitme kaybına neden olabilmektedir. Bu ilaçlar "ototoksik" olarak adlandırılmaktadır.

3) Karma tip işitme kaybı, hem iletim hem de sensörinöral işitme kaybını birleştiren faktörlere sahip olduğunduğunda meydana gelmektedir.

Konjenital (Doğuştan) İşitme Kaybı

Doğuştan işitme kaybı, kısmen veya tamamen sağır doğduğunuzda ortaya çıkmaktadır. Buna neden olabilecek tam anlamıyla yüzlerce koşul (400’den fazla) bulunmaktadır, örneğin, kulağınızda işitme için gerekli olan üç kemiğin bir kısmı veya hiçbiri olmadan doğmak olasıdır. Doğuştan işitme kaybı, Down Sendromu, Usher Sendromu, Hain Collins Sendromu ve Mikrotia gibi belirli sendromlarla da ilişkilidir. Tamamen genetik olabilir ve bir bebeğin erken doğduğu (kulaktaki yapılar tam olarak gelişmeden önce)  durumlarda da ortaya çıkabilir. Toksemi ve bazı enfeksiyonlar dahil olmak üzere hamilelikteki komplikasyonlar da doğuştan işitme kaybına neden olabilir.

Duruma bağlı olarak, doğuştan işitme kaybı kalıcı olabilmekte veya olmayabilmektedir. Bu tür sağırlığa sebep olan birçok doğum kusuru normale döndürülemezken, koklear implantlar doğuştan işitme kaybı olan birçok çocuğun tekrar işitmesini mümkün kılmaktadır.

 

Kaynakça

Bu makale Kristin Hayes tarafından yazılmıştır. Orijinal metni buradan okuyabilirsiniz.