İşitme Sorunu ve Duyma Konusunda Ağır Zorluk Yaşayan Öğrenciler için Dil Terapisi

İşitme Sorunu ve Duyma Konusunda Ağır Zorluk Yaşayan Öğrenciler için Dil Terapisi

Herkese selam! Benim adım Greta Abbott, ve ben Georgia’da çalışan bir dil ve konuşma terapistiyim. Bu benim Dkt olarak dördüncü yılım ve şimdiden çok çeşitli öğrenci profilleri gördüğüm için kendimi şanslı hissediyorum. Bugün size kendi deneyimlerime dayanarak, işitme engelli veya duyma konusunda ağır zorlukları olan okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinin dil becerilerini arttırma konusunda bazı fikirler ve ipuçları vermek istiyorum.

 

1) Kelime Bilgisi

Pekala, öncelikle işitme sorunu olan öğrencilerimin IEP’lerinde gördüğüm bazı dil hedeflerini gözden geçirmek istedim. İşitme sorunu olan öğrencilerimin çoğu için kelime hazinelerini genişletmek adına hedefler var. Okul öncesi ve anaokulu öğrencilerim çoğunlukla isim ve sıfatlar üzerinde çalışıyorlar. Bir kitabla oyun oynarken ya da kitaplara bakarken, onlar için elimden geldiğince fazla şeyi etiketlemeyi seviyorum. Genellikle bir isim kullanırım, ama aynı zamanda bir sıfatla genişletmeyi de severim. Örneğin, “kuş” diyebilirim ve bunu yazabilirler ancak cevap olarak “mavi kuş” yazıp geri bildirim yaparım. Ayrıca, koridorda gördüğümüz ilan panoları hakkında sık sık konuşmalar yaparım. Yolda gördüğümüz harfleri, renkleri ve ortak nesneleri tartışırız. Onlarla harcadığım her dakikayı en iyi şekilde kullanmak harika bir strateji!

Ben tam anlamıyla bir iletişim okulunda çalışıyorum, bu yüzden konuşulan kelimelerle birçok bulguyu birleştiriyoruz. Küçük çocuklarla mümkün olduğunca fazla dil kullanmayı seviyorum, özellikle de seanslarımız çok çabuk bitiyormuş gibi hissediyorum!

İşitme sorunu olan öğrencilerim ile çoğunlukla işaret aracılığıyla iletişim kurarım ve bu öğrencilerin hem alıcı hem de ifade edici dil becerilerini geliştirmek adına birçok görsel ve dokunsal materyal / strateji kullanıyorum.

2) Dilbilgisi

1. sınıftan 5. sınıfa kadar ki öğrencilerimin çoğunlukla cümle yapısı için hedefleri vardır. Birçoğu öncelikle ASL aracılığıyla iletişim kurduklarından, konuştukları sırada belirli morfemler, bağlaçlar veya makaleler üzerinde eksiklikleri olabilir. Yazma becerileri bu ihmal edilen işaretlerin bir sonucu olarak acı çekiyor.

Yapılarını iyileştirmeye yardımcı olmak için, daha küçük yaştan “konu + fiil” tarzı ifadeler veya cümleler üzerinde çalışmaya başlıyoruz ve oradan inşa etmeye başlıyoruz. Bu formatı öğrendiklerinden sonra, cümlelerini geliştiren sıfatları ve diğer kelimeleri ekleriyoruz.

Dilbilgisi hedeflerini ortaya çıkarmak için birçok video veya fiil fotoğraf kartı kullanıyorum. “Konu + fiil” yanıtlarını ortaya çıkarmak için birçok “ne” sorusunu soruyorum. Ayrıca birçoğunun, her bir cümle içinde söyledikleri ve / veya yazdıkları şekilde ezmesi için hamur paspasları kullanıyoruz. Dokunsal girdi bazen bu cümleleri ifade etmek için ihtiyaç duydukları eksik yapboz parçası gibidir!

3) Favori Malzemelerim ve Aktivitelerim

İşitme sorunları olan öğrencilerimin dili öğrenmelerine yardımcı olmak için oturumlarımda çok fazla tekrar kullanıyorum! Seanslarımın monoton hale gelmesini engellemek için kullandığım malzemeleri karıştırmayı seviyorum. İşte en çok (ve en iyiyi) ortaya çıkarmamda bana yardımcı olacak, kullandığım En İyi On Favori Malzeme ve Etkinlik listesi.

 

  1. YouTube videoları: Videolar, resimdeki işlemlerden daha somut olduğu için özellikle fiiller hedeflemek için harika.
  2. Sessiz Sinema: Eylemleri hedeflemek için bir başka harika dokunsal strateji.
  3. Oyun Nesneleri: Çocukların çoğu, hemen hemen her oturumda bunları kullanmak istiyorlar! İsimleri, sıfatları, fiilleri ve daha fazlasını hedeflemek için kullanılabilirler.
  4. Play-Doh: Kelime hazinesi veya dilbilgisi için paspaslar ile birlikte kullanılır veya öğrenciler kartlarda veya kitaplarda gösterilen nesne modellerini yapabilirler ve bunları tanımlayabilirler.
  5. İyi Ol’un Boya Kalemleri ve İşaretçileri: Bir resim çizmelerini ve size tarif etmelerini sağlayın. İşitme sorunu olan çocuklarımın bazıları, desteklemeyi sevdiğim inanılmaz sanatsal becerilere sahip.
  6. Gerçek Yemek! Deneyim ne kadar özgün olursa, o kadar iyidir. Nesneleri tanımlama, eylem ve etiketleme için birçok fırsat yaratır. Öğrencilerinizin yiyeceklere alerjileri olmadığından emin olun!
  7. Küçük Insanlar Çiftliği: Hayvan isimlerini ve seslerini, edatlarını, tanımlarını ve eylemlerini öğrenmek için yaygın olarak talep edilen bir başka nesne.
  8. Hedbanz: Büyük yaştaki öğrencilerim bu oyunu alıcı ve ifade edici betimleme hedefleri için seviyorlar. Tabii ki oyuna katılmaktan her zaman zevk alırım!
  9. Resimli / Sözsüz Kitaplar: Öğrenciler etiketleme, sıralama ve anlatı dilleri üzerinde çalışabilirler. Ayrıca gruptaki herkes için oldukça eğlenceli olan hayal güçlerini de kullanabiliyorlar!
  10. Fotoğraf Kartları: Etiketleme, açıklama ve kategoriler dahil olmak üzere kelimeleri hedeflemek için kullanabileceğimiz, ortak nesnelerin iyi kalitede fotoğraflarına sahip kart setlerine sahibim. Eylemdeki insanların fotoğrafları da fiilleri hedeflemede etkilidir.

Umarım hepiniz bu yazıdan yararlı bir şeyler çıkartabilirsiniz!

Kaynakça: http://speechymusings.com/2016/10/07/language-therapy-deaf-hard-hearing-students/