İşitsel Recruitment Nedir?

İşitsel Recruitment Nedir?

İşitsel Recruitment Nedir?

İşitme kaybı, yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiler. Bir kişi, sesleri daha kötü duyar ve insanların konuşmaları mırıldanma gibi gelir. Kişi yavaş yavaş çevredeki dünyayla bağlantısını kaybeder.

Tedavi edilmediği için başka fizyolojik ve psikolojik sorunlar gelişir. Bu nedenle işitme kaybına dikkat edilmelidir. En kısa sürede yardım istemek gereklidir.

İşitme sorunu olan insanlarla yaşayan birçok insan, genellikle beklenmedik davranışlara dikkat çeker. Sevdiklerinin işitme sorunu vardır ancak aynı zamanda seslerin çok yüksek olmasından şikayet ederler. Ses seviyesinde veya çevredeki seslerde hafif bir artış, ağrılı hislere neden olabilirler. Bu mümkündür. Bu duruma işitsel recruitment denir.

İşitsel recruitment, özellikle sensörinöral tip işitme kaybı olan kişilerde yaygın bir olgudur. Bu durum şu şekilde kendini gösterir; dinleyiciye bir şey söylemeye çalışırsınız ama o sizi duymaz ya da anlamaz. Daha yüksek sesle ve daha yüksek sesle konuşmalısınız ve bir noktada, dinleyici sert ve beklenmedik bir şekilde tepki verir, kulaklarını elleriyle kapatır ve çok yüksek sesle bağırdığınızdan şikayet eder. Bazen acı çekebilir. En rahat duyma seviyesi’ni (MCL) belirlemek oldukça zordur.

Bu fenomenin diğer bir adı işitsel distorsiyondur. Her durumda, ek sorunları beraberinde getirir. Sonuçta insanlar iyi duymazlar ve her an bazı seslerden acı verici hissiyatı alabilirler.

İşitsel Recruitment Nedenleri Nelerdir?

Bir kişinin aynı anda hem kötü işitmesi hem de seslerin çok yüksek olmasından şikayet etmesi nasıl mümkün olabilir? Soruyu cevaplamak için recruitment ile işitme kaybının nedenlerini anlamamız gerekir.

Dış sesleri iç kulağımızdaki tüy hücreleri sayesinde algılarız. Bunlar kırılgan hücrelerdir. Hasar durumunda geri iyileşemezler. Birçok faktör onlara zarar verir. Bu faktörlerden ilk ikisi, uzun süreli bir gürültü maruziyeti (iş yerinde gürültü, yüksek sesle müzik dinlemek vb.) ve yaşa bağlı değişikliklerdir. Bu nedenle, işitme uzmanları sıklıkla yaşa

bağlı işitme kaybı olan kişilerde ve belirli mesleklerde (müzisyen, inşaatçı vb.) recruitment teşhisi koyar.

Ses, desibel (dBA) cinsinden ölçülür. 75 desibel ve altı, uzun süreler için bile güvenli kabul edilir. Daha yüksek seviyelerde hasar mümkündür. 85 dBA’daki seslere uzun süre ve tekrar tekrar maruz kalmak işitme kaybına neden olabilir. Ses ne kadar yüksek olursa, hasara neden olmak için o kadar az gürültüye maruz kalma gerekir.

Bu durumda, olumsuz etkiler ve hasar nedeniyle saç hücreleri artık ses dalgalarına normal tepki veremez. Sonuç olarak, kişinin işitmesi kötüleşir. Bununla birlikte, bu hücreler eşit olmayan bir şekilde bozulur. Bazı hücreler normal şekilde çalışmaya devam eder. Bir kişi sizi duymadığında ve aniden yüksek sesle konuşma veya seslerden şikayet etmeye başladığında, sağlam hücrelerin çalışması beklenmedik bir etkiye neden olur.

Recruitment ile Hiperakuziyi Karıştırmayın

Bunlar tamamen farklı işitsel problemlerdir. Farklı tedavi yaklaşımları gerektirirler.

Hiperakuzi, günlük konuşmaların, seslerin ve cihazların çalışmasının bile dayanılmaz derecede yüksek ve bazen acı verici hale geldiği seslere karşı artan hassasiyettir. Ne yazık ki, bugüne kadar hiperakuzi gelişim mekanizması tam olarak kurulmamıştır. Bu alanda çalışmalar devam ediyor.

Hiperakuzisi olan kişilerde çeşitli şikayetler vardır: sıradan seslerden kaynaklanan hafif rahatsızlıktan, kulak ve kafadaki dayanılmaz ağrıya kadar. Seslere karşı artan hassasiyet işitme kaybı ile birlikte görülmez. Hiperakuzisi olan kişilerin kural olarak işitme ile ilgili sorunları yoktur.

Aynı zamanda, çalışmalar, kulak çınlaması olan kişilerin %80’inden fazlasının ses toleransının ihlali şikayeti olduğunu göstermektedir. Ayrıca otizm ve işitsel işlemleme bozukluğu olan çocuklar belirli seslere karşı çok hassas olabilirler.

İşitme Kaybı ve Recruitment Nasıl Tedavi Edilir?

Recruitment şikayetinden muzdaripseniz, hoş olmayan semptomların kendiliğinden kaybolmasını beklememelisiniz. Kendiliğinden geçmezler. Üstelik bugün etkili bir tedavi vardır ve işitme kaybı veya recruitment ile başa çıkmaya yardımcı olur. Bu, işitme cihazlarının günlük kullanımıdır. İşitme uzmanları, özel ihtiyaçlarınıza uygun olacak belirli bir aralıkta ses kompresyon cihazlarınızı yapılandırabilir.

Uzmanlara göre, işitme amplifikatörleri, recruitment tedavisi için uygun değildir. İşitme amplifikatörleri, karşılık gelen ses aralıklarının kompresyonu için gerekli olanaklara sahip değildir. Bu nedenle tek doğru tedavi işitme cihazı kullanmaktır.

Tedavi için kilit nokta doğru teşhistir. Odyolog doğru tanı koymalıdır. Bunun için özel testler vardır. Ayrıca, işitme uzmanı, bir kişinin seslere karşı artan duyarlılığına neyin neden olduğunu belirlemek için yeterli deneyime sahip olmalıdır.

Yaşa bağlı işitme kaybı gibi işitsel bozulmanın kademeli olarak gelişebileceğini belirtmek önemlidir. Bir kişi herhangi bir zamanda seslere karşı artan hassasiyete sahip olabilir. Halihazırda işitme cihazı takıyorsanız ve benzer belirtiler hissediyorsanız, mutlaka bir işitme uzmanına başvurun. Doktora yeni sorunlarınızdan bahsedin. Odyolog tedaviyi doğru bir şekilde ayarlayacak ve size ek önerilerde bulunacaktır.

Temel şey, yardım talebiyle gecikmemek. Bir uzmana ne kadar erken başvurursanız, ek zorluk çekmeden çevredeki sesleri o kadar hızlı duyarsınız.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Benzer Makaleler

Sizin için seçilmiş güncel içerikler

Deneyimimizi geliştirmek için çerezler kullanıyoruz