İşlevsel İletişim Nedir?
İşlevsel iletişim, iletişim becerilerinin en temelini ifade eder. Bu tür bir iletişim, kişinin "bunu istiyorum", "yaralandım" veya "banyoyu kullanmam gerekiyor" gibi temel istek ve ihtiyaçlarının bilinmesini sağlar. Bunlar karmaşık düşünceler değildir ve genellikle çocukların iletişim kurmaya başladığı ilk mesaj türleridir.
Çoğu çocuk için işlevsel iletişim yaşamın ilk yılında jestlerle ortaya çıkmaya başlar ve sonraki yıllarda kelimeler ve daha sonra basit cümlelerle genişler ancak konuşma ve dil gecikmeleri olan çocuklar için bu çok daha sonra olabilir. Önemli dil bozukluğu olan çocuklar, çok daha büyük olduklarında hala işlevsel iletişim elde etmek için çalışıyor olabilirler.
İşlevsel İletişim Üzerinde Kimin Çalışması Gerekir?
Bu ihtiyaçlarını başkalarına ileterek temel istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan her çocuk, işlevsel iletişim üzerinde çalışmaktan fayda sağlayacaktır. Bu, sözlü olmayan veya mesajını iletmek için yeterli kelimeye sahip olmayan bir çocuk olabilir. Bazen bir çocuk, konuşmaya çalıştığı ancak anlaşılamayacağı kadar zayıf konuşma üretimine sahip olabilir. Bu çocuklara ayrıca, hayal kırıklığını azaltmak ve onlara alternatif bir iletişim aracı sağlamak için bir tür işlevsel iletişim sistemi kullanmaları öğretilmelidir.
İşlevsel İletişim Üzerine Nasıl Çalışıyorsunuz?
Fonksiyonel iletişim en iyi şekilde bir konuşma ve dil terapisti tarafından ele alınır. Çocuğunuz temel istek ve ihtiyaçlarını iletmekte zorlanıyorsa, yardım için sertifikalı bir konuşma ve dil terapistini aramalısınız. Bununla birlikte, aşağıda bir konuşma ve dil terapistinin iletişim ihtiyaçları olan bir çocuk için neler yapabileceğine dair genel bir bakış sunulmaktadır:
Birinci Adım: Uygun Bir İletişim Yolu Bulun
"İletişim araçları", bir çocuğun iletişim kurmak için ne kullandığını ifade eder. Dünyadaki çoğu yetişkin, birbirleriyle iletişim kurmak için sözlü konuşma, jest ve vücut dilinin bir kombinasyonunu kullanır. Bu bizim iletişim araçlarımızdır. Belirgin bir konuşma veya dil gecikmesi olan bir çocuk, bunun konuşma kısmı ile ilgili sorun yaşayabilir. Bu durumda, diğer iletişim araçları uygun alternatifler olarak düşünülmelidir.
Bu noktada birincil odak noktası, ne olursa olsun onlara bazı iletişim araçları vermektir. Çocuğun öğrenmesi ve kullanması ve çevresindeki yetişkinlerin anlaması kolay olmalıdır. Anahtar bir yerden başlamaktır ve daha sonra çocuğun iletişimini daha karmaşık sistemlere dönüştürmek için çalışabiliriz.
İşte işlevsel iletişim üzerinde çalışan bir çocuk için uygun olabilecek farklı iletişim araçlarının bir listesi. Bunlar biraz hiyerarşik bir sırayla düzenlenmiştir, yani en kolay yöntemler en üstte ve daha karmaşık yöntemler en altta yer alır. Bir konuşma ve dil terapisti, her çocuk için en uygun yöntemin hangisi olduğunu belirleyebilecektir:
- Hareketler ve Beden Dili: Çocuk ne istediğini ve nasıl hissettiğini iletmek için jestleri ve beden dilini kullanabilir. Çocuk istediği nesnelere işaret edebilir veya onlara ulaşabilir veya bir yetişkini istediğine yönlendirebilir. Hoşnutsuzluğunu kaşlarını çatarak veya çökerek bir şeyle iletebilir, gülümsemeler ve kahkahalar yoluyla neşeyi iletebilir. Bu, iletişimin en temel şeklidir ve kesinlikle bu çocuklar için kabul edilmelidir, böylece hiçbir iletişim yolu olmadan kapana kısılmış gibi hissetmesinler.
- İşaret Dili: Konuşamayan çocuklar, temel istek ve ihtiyaçlarını iletmek için genellikle basit işaretler kullanabilir. Bunların çocuğa ve o çocukla iletişim kuracak yetişkinlere öğretilmesi gerekecektir.
- Resim Değişim İletişim Sistemi (PECS): Bu, bir çocuğun istediğinin resimlerini kullanarak iletişim kurmasını sağlayan başka bir alternatif iletişim yöntemidir.
- İletişim Panosu: İletişim panosu, çocuğun iletişim kurmak isteyebileceği şeylerin resimlerinin bir tahtaya yerleştirildiği ve çocuktan istediğinin resmini göstermesinin istendiği basit bir alternatif / artırıcı iletişim (AAC) cihazıdır.
- Ses Çıkış Cihazı: Bir çocuğun bir düğmeye bastığında bir mesaj söyleyerek iletişim kurmasına yardımcı olacak birçok cihaz (ve şimdi uygulamalar) var. Bu tür cihazlar birçok farklı kelimeyi ve mesajı saklayabilir, böylece çocuk için daha çeşitli seçenekler sunarlar.
İkinci Adım: Öğretilecek Yeni Kelimeler Seçin
Bir çocuk için uygun bir iletişim aracı seçtikten sonra, ona bu iletişim araçlarını kullanmayı öğretmek isteyeceksiniz. Çocuk henüz fazla iletişim kurmuyorsa, sadece bir veya iki kavramı öğreterek başlamak isteyeceksiniz.
En sevdiği bir yemek veya oyuncak ya da gıdıklama, zıplama veya sallanma gibi çocuğun gerçekten zevk aldığı sosyal etkileşim gibi çocuğu çok motive eden şeyleri seçin.
Üçüncü Adım: Yeni Kelimeleri Modelleyin
Artık bir kelime seçtiğinize göre, onu mümkün olduğunca onun için modellemek isteyeceksiniz. Çocuk için kelimeyi defalarca söylemenizi istiyorum. Sözcüğü, farklı aktiviteler veya günün farklı saatleri gibi çeşitli farklı bağlamlarda kullanın. Kelimeyi tek başına defalarca söyleyin ve ardından nasıl kullanılabileceğini göstermek için iki kelimelik kombinasyonlar halinde söyleyin.
Kelimeyi söylerken, aynı zamanda çocuğun bu kelimeyi kullanmasını beklediğiniz yolu da göstermelisiniz. Örneğin, çocuğun kelimeyi ifade etmesini istiyorsanız, aynı anda ifade edip kelimeyi söylemelisiniz. Veya çocuğun kullanması için bir ses çıkış cihazınız varsa, konuşmacıdaki düğmeye basarken kelimeyi söylemelisiniz.
Çocuğun söylemesini beklemeden önce, çocuk için çok,çok,çok kelimesini söylemeli ve modellemelisiniz. Çocukların öğrenmeleri için birçok kez duymaları gerekir ve dil gecikmesi olan çocuklarda daha da uzun sürer. Sabırlı olun!
Dördüncü Adım: Sözü Söylemesini Sağlayın
Artık çocuğunuz kelimeye defalarca maruz kaldığına göre, çocuğu kelimeyi kullanmaya teşvik edecek cazibeler yaratmaya başlamalısınız. Örneğin, çocuklarının görebilmesi ama ulaşamaması için o öğeyi yüksek bir rafın üzerine koyun.
Çocuk ona ulaştığında ya da işaret ettiğinde kafası karışmış görünüp “ne? Ne istiyorsun?". Çocuğa kendi başına söylemesini görmek için bekleme süresi verin. Yeterince uzun süre beklediğini anlamak için kafanızda 10’a kadar saymayı deneyin.
Biraz bekleme süresi verdikten sonra, çocuk için kelimeyi bir soru olarak modelleyin. "Topu istiyor musun? Top mu? ”. Çocuğunuz siz söylerken kullanmasını istediğiniz iletişim araçlarını kullandığınızdan emin olun, örneğin resmi işaret etmek gibi. Sonra kafanızda tekrar 10’a kadar sayın. Bekleme süresi anahtardır.
Beşinci Adım: Sabırlı Olun
Bunlar temel adımlar. Çocuk iletişim yöntemini kullanana kadar bunu yapmaya devam etmeniz yeterlidir. Bunu bir süredir şanssız bir kelime üzerinde yaptıysanız, farklı bir kelime deneyin ve buna geri dönün. Sadece denemeye devam edin, sonunda sizinle iletişim kurmaya hazır olabilirler.
Kaynakça
Bu makale Speech and Language Kids web sitesi tarafından yazılmıştır. Orijinal versiyonu burada bulabilirsiniz.