İzolasyonun Çocukluk Gelişimine Etkisi

İzolasyonun Çocukluk Gelişimine Etkisi

Çoğu çocuk, ergen ve genç, okul, spor ve diğer etkinlikleri en önemli sosyal platformlar olarak görürler. Çevrimiçi olarak arkadaşlarıyla bağlantı kurabilmelerine ve akranlarına erişebilmelerine rağmen, bizzat sosyal ilişkiler kurmak için bu etkinlikler önemlidir.

Sosyal uzaklaşmanın olduğu bu günlerde, çocukların bu etkinlikleri yapması zorlaştığı için, ebeveynler, kardeşler ve diğer aile üyeleri yüz yüze gerçek sosyal temas için tek çıkış noktası haline geldiler. Aileyle daha fazla zaman geçirmenin faydaları tartışılmaz olsa da, çocuklarımız sosyal izolasyonun etkilerini hissedeceklerdir.

Sosyal İzolasyon ve Çocukluk Gelişimi

Genel olarak, birkaç ay boyunca sosyal uzaklığın çocuklar üzerinde minimum etkisi olmalıdır. Küçük ve büyük çocuklar için ortaya çıkabilecek risk türü, daha uzun izolasyon süreleri olasılığıdır.

Sosyalleşme çocuğun gelişiminde hayati bir süreçtir. Çocuklar, akranlarıyla günlük etkileşimlerini etkileyen becerileri bu şekilde geliştirirler.

Dr. Barbara Nosal, “Sosyal gelişim dönemlerinde, bir çocuk bu becerileri geliştirme fırsatından mahrum bırakıldığında, sosyo-duygusal gelişimini potansiyel olarak geciktirebilir,” demiştir.

Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, okulların kapanmasının çocuklar ve ergenler, özellikle de zihinsel sağlık yardımına ihtiyacı olan ve özel ihtiyaçları olan çocuklar üzerindeki etkisi incelendi. Akıl sağlığı yardım kuruluşu olan YoungMinds, 25 yaşına kadar olan 2111 katılımcıyı zihinsel bir geçmişle araştırdı. Ankete katılanların %83’ünün COVID-19 salgınının koşullarını daha da kötüleştirdiğini bildirdi.

Ayrıca, %26’sının sosyal izolasyon nedeniyle zihinsel sağlık desteğine erişemediğini bildirdi. Bu salgın devam ettikçe araştırmacılar, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirttiler. Ayrıca, uzun süreli okul kapanmalarının, sıkı sosyal uzaklaşma önlemlerinin ve pandeminin kendisinin bir sonucu olarak gençlerin zihinsel sağlık durumunun uzun vadede izlenmesinin önemini vurguladılar.

Sosyal İzolasyonun Farklı Yaş Gruplarına Etkileri

Her yaştan çocuğun bu özel dönemi hayatında nasıl hatırlayacağını söylemek zordur. Ebeveynler, eğitimciler ve diğer bakıcılar olarak, COVID-19 sırasında sosyal izolasyondan nasıl etkilenebileceklerini tahmin etmek için, önceden yaşanmış olan bir pandemi süreci deneyimimiz ne yazıkki yoktur.

Bazı çocuklar durumun ciddiyetini tam olarak anlayabilecek kadar büyük olmasa da, Nosal çocukların çoğunun mevcut durumu önümüzdeki aylarda “yeni normal” olarak kabul edeceğini söylemektedir. Bunu göz önünde bulundurarak, her yaş grubu için dikkate alınması gereken bazı şeyler şunlardır;

Okul Öncesi Dönemde Olan Çocuklar

Nosal, okul öncesi eğitimin çoğu zaman sosyal kalkınmanın temelini oluşturduğunu, özellikle de çocukların akranlarıyla nasıl etkileşime gireceklerini öğrenmeleri için ilk fırsat olabileceğini söylemektedir. Ayrıca Nosal, bu temeli kurma fırsatı olmadan, çocukların akran etkileşimleri, problem çözme ve davranışsal beklentiler gibi sosyal beceriler geliştirmede daha da zorlanacaklarını söylemiştir.

İlkokul Döneminde Olan Çocuklar

Nosal, ilköğretim yıllarında olan çocukların daha bağımsız hale geldiğini ve eylemler ve sonuçlar arasındaki ilişkiyi anlamaya başladıklarını söylemektedir. Ayrıca, “Küçük çocuklara benzer şekilde, ilkokul dönemindeki çocuklar, genellikle okuldaki akran etkileşimleri sırasında sosyal becerilerini geliştiriyorlar” demiştir.

Okul bir seçenek olmadığında, çocukların rutinlerindeki kesintileri telafi etmek için daha fazla ekran zamanını tercih edebilirler. Bu nedenle ebeveynler bir program uygulamalı ve çocuklarının faaliyetlerini izlemelidirler.

Sosyal izolasyonda, en büyük zorlukla karşılaşabilecek yaş grubu, ergenlik öncesi ve ergen grubudur.

Gençler

Eylemlerinin sonuçlarını ve izolasyonun etkilerini bir şekilde anlayacak kadar büyük yaşta olsalar da, Nosal gençlerin beyinlerinin gelişmeye devam ettiğini ve olgunlaşmak için sosyal etkileşime ihtiyacı olduğunu söylemektedir.

Gençler takım sporları ve mezuniyet gibi sosyal olayları benlik duygularının bir yansıması olarak görürler ve bunlar mevcut olmadığında, iptal edilen okul etkinlikleri ile birlikte farklı bir sosyal yaşama uyum sağlamakta zorlanabilirler. Bu olaylar tarafından sağlanan motivasyon olmadığında, uzun vadede gençler işlevlerini etkileyebilecek depresyon ve anksiyete belirtileri yaşayabilirler.

Peki güzel haber nedir? Evde eğitim gören çocukların çoğunun sosyalleşme üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı göz önüne alındığında, Nosal, ebeveynlerin çocuklarının sosyalleşme eksiklerine karşı koymanın yollarını uygulayabileceklerini söylemiştir.

Ebeveynler için İpuçları ve Stratejiler

Çocuklar, ergenler ve gençler değişime ve geçişlere yetişkinlerden çok daha kolay uyum sağlayabilirler. Bununla birlikte, ebeveynler bu süre zarfında çocuklarının zihinsel ve duygusal sağlığını desteklemede kritik bir rol oynayabilirler.

İletişim Önemlidir

Çocukların soru sorabilecekleri ve izolasyon zamanlarında etkinliklerin ve düzenli rutinlerin kaybı ile ilgili endişelerini ve hayal kırıklıklarını paylaşabilecekleri güvenli bir alan oluşturun. Bu aynı zamanda çocuğunuza sosyal mesafenin önemi ve onları güvende tutmak için geçici evde kalma kurallarının nasıl verildiği konusunda eğitmek için de geçerlidir.

Bu süreci, çocuğunuzu şefkatle dinleyerek ve hayal kırıklığı, öfke veya üzüntü olsa bile duygularını doğrulayarak kolaylaştırabilirsiniz. Nosal, “Anlaşmak, çocukların duygularını daha sağlıklı bir şekilde işlemelerine yardımcı olabilir” demiştir.

Bağlantıda Kalma Hakkında Onlarla Bağlantı Kurun

Sosyal uzaklaşma sosyal izolasyon anlamına gelmez. Çocuklar teknolojiyi kullanarak arkadaşları, öğretmenleri, koçları ve hayatlarında rol oynayan diğer akranları ile temas halinde kalabilirler.

Bu süre zarfındaki rolünüz, canlı video konuşma, mesajlaşma ve telefon görüşmeleri yoluyla arkadaşlarıyla sosyal ağlarda nasıl etkileşim kurabilecekleri konusunda açık ve istekli olmaktır. Arkadaşlarınızla iletişim kurarken elektronik ile ilgili beklentiler hakkında sık sık konuştuğunuzdan emin olun.

Rutini Koruyun

Nosal, bu artan belirsizlik ve kaygı döneminde esneklik ve benlik duygusu ile yapılandırılmış ve öngörülebilir bir rutinin sürdürülmesinin önemli olduğunu söylemektedir.

“Çocuklarıyla evde yaşayan ebeveynler bunu aile ilişkilerini yeniden bağlama ve yeniden tanımlama zamanı olarak görebilirler” demiştir. Fikirler dahilinde her gece aynı saatte yapılan aile yemeklerine, çocukların planlamaları ve yardımları da dahil edilmelidir.

Ayrıca, fiziksel aktivitelere veya tüm ailenin yapabileceği bulmacalar ve masa oyunları gibi interaktif aktivitelere katılmak, çocukların bağlantıda kalmalarına ve desteklendiklerini hissetmelerine yardımcı olabilir.

Hayal Kırıklığı Seviyelerine Dikkat Edin

Hem çocuklar hem de ebeveynler bu süre zarfında hayal kırıklığı seviyelerinde bir artış yaşayacaklardır. Beklentilerinizde esnek olmanız iyidir. Nosal, “Aile üyelerini mola almaya, mahremiyete ve yalnız zamana saygı göstermeye teşvik edin ve duyguları düzenlemeye yardımcı olmak için meditasyon, yoga veya yürüyüş gibi aktiviteler önerin” demiştir.

Kaygı Seviyenizi Kontrol Edin

Nosal, kendi stresinizi, korkunuzu ve endişenizi yönetmenin çocuklarınızın yönetiminden daha da önemli olduğunu söylemektedir. Çocuklar ipuçlarını ebeveynlerden alıyorlar ve eğer pandemi hakkında takıntılı ve açık bir şekilde endişeleniyorsanız veya faaliyetlerin iptal edildiğinden ne kadar üzüldüğünüzden sürekli bahsediyorsanız, çocuklarınız endişenizi üstlenecektir.

Nosal, en önemli şey olarak, şu anda elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı, ayrıca yalnız olmadığınızı ve hepimizin aynı belirsizlik duygusunu hissettiğimizi bilmenizi istiyor.

Veywell’den Bir Söz

Tüm çocukların farklı olduklarını ve sosyalleşme için farklı ihtiyaçlara sahip olduklarını belirtmek önemlidir. Çocuğunuz kötü ruh haliyle mücadele ediyor gibi görünüyorsa veya davranış değişiklikleriyle ilgili bir şeyler fark ederseniz, yardım için uzmanlarla iletişime geçin. Çocuklar, hayatlarındaki büyük kesintiler ve sosyalleşme eksikliği nedeniyle zihinsel sağlık sorunları geliştirebilirler.

Çocuk doktorunuzla konuşun veya endişeleriniz varsa bir terapiste başvurun. Birçok terapistin şu anda çevrimiçi terapi yürüttüğünü unutmayın.

Kaynakça: https://www.verywellfamily.com/impact-of-isolation-on-childhood-development-4843122