Kalça Ağrısının Nedenleri

Kalça Ağrısının Nedenleri

Kalça ağrısı, ağrıyan, keskin veya yanma olarak tanımlanabilen ve şiddeti hafif ila şiddetli arasında değişebilen yaygın bir semptomdur. Kırık veya eklem enfeksiyonu gibi ciddi olanlar ve artrit veya bursit gibi daha az (yine de potansiyel olarak zayıflatıcı olsa da) olanlar dahil olmak üzere kalça ağrısının birçok olası nedeni vardır.

Ağrınızın kaynağını bulmak için doktorunuz kapsamlı bir tıbbi öykü, fizik muayene ve muhtemelen görüntüleme testleri isteyecektir. Teşhis konulduktan sonra, siz ve doktorunuz bir tedavi planı oluşturmak için birlikte çalışabilirsiniz; bu plan ameliyat gerektirebilir, ancak daha yaygın olarak dinlenme ve buzlanma, ilaçla ağrı kontrolü ve fizik tedavi gibi kendi kendine bakım stratejilerini içerir.

Kalça Ağrısının Nedenleri

Kalça büyük bir "top ve yuva" eklemidir – "soket", asetabulum adı verilen bir pelvik kemiktir ve "top", uyluk kemiğinin üst kısmı olan femur başıdır. soket eklem kıkırdaktır – kemikleri yastıklayan ve kalçanın kolayca hareket etmesini sağlayan pürüzsüz, beyaz bir doku.

Kalça ekleminin kendi içindeki problemler, kalçanın iç kısmında ağrıya (ön kalça ağrısı) neden olma eğilimindedir. Öte yandan, kalça tarafında ağrı (lateral kalça ağrısı) veya kalçanın dışında ağrı kalça bölgesinin yakınında (arka kalça ağrısı) genellikle kalça eklemini çevreleyen kaslar, bağlar, tendonlar ve / veya sinirlerle ilgili sorunlardan kaynaklanır.

Kalça ağrısının çeşitli nedenlerini konuma göre -ön, yan veya arka – ayırt etmek, bu biraz karmaşık semptomu anlamanın belki de en iyi yoludur.

  • Ön Kalça Ağrısı: Kalça eklemindeki iltihaplanma, enfeksiyon veya kemik kırığı gibi sorunlar, ön kalça ağrısına, yani kalçanızın iç kısmında ve/veya kasık bölgenizde hissedilen ağrıya neden olabilir.
  • Kireçlenme: Kalçanın osteoartriti, kalça eklemindeki kıkırdak zamanla yavaş yavaş aşındığında ortaya çıkar. Kıkırdak zamanla yıprandıkça ve dejenere oldukça – genellikle artan yaşla veya önceki bir kalça yaralanmasının sonucu olarak – kemikler arasındaki eklem boşluğu. kalça eklemi daralır, bu nedenle kemik sonunda kemiğe sürtünür. Osteoartritin derecesine bağlı olarak ağrı donuk, ağrıyan veya keskin olabilir; Bununla birlikte, hemen hemen tüm vakalarda, kalça osteoartritinin ağrı ve sertliği aktivite ile kötüleşir ve dinlenme ile düzelir.
  • Inflamatuar Artrit: Çeşitli inflamatuar artrit türleri kalçayı etkileyerek romatoid artrit, ankilozan spondilit ve sistemik lupus eritematozus gibi donuk, ağrıyan ağrıya neden olabilir. Aktivite ile kötüleşen osteoartrit ağrısından farklı olarak, inflamatuar artritten kaynaklanan kalça ağrısı genellikle aktivite ile hafifler.
  • Kırık: Kalça kırığı veya uyluk kemiğinin üst çeyreğinde bir kırılma, dış-üst uyluk veya kasık bölgesinde hissedilen derin, sıkıcı bir ağrıya neden olur. Kalçaya düşme veya doğrudan darbe sonrasında kalça kırığı oluşabilir. Ayrıca stres yaralanmasının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Kalça stres kırıkları, yeme bozukluğu, adet düzensizlikleri ve kemik zayıflaması (birlikte kadın atlet üçlüsü olarak bilinen koşullar) olan kadın sporcularda en yaygın olanıdır. Steroid kullanımı, sigara içme öyküsü ve kemiği zayıflatan tıbbi durumlar (örn. kanser veya osteoporoz) ek risk faktörleridir. Bir stres kırığı ile, bir düşüşten tam bir mola yerine, bir kişi ağırlık taşıma ile kötüleşen kademeli bir ağrı başlangıcı yaşayabilir.
  • İliopsoas Bursit: Bursit, eklemler, kaslar ve tendonlar arasında bir yastık görevi gören küçük, sıvı dolu bir kese olan bir bursanın tahriş veya iltihaplanmasına dönüşür. Kalçanızın iç veya kasık tarafında bulunan bir bursa. iliopsoas bursa—iltihaplıysa ön kalça ağrısına neden olur. Koşucularda veya futbolcularda en yaygın olan İliopsoas bursiti, uyluk bölgesinin önüne veya kalça bölgesine yayılabilen ön kalça ağrısına neden olur. Bazen kalçada bir takılma, yakalama veya patlama hissi hissedilir. bu tür bursit ile.
  • Kalça Fleksör Gerilme: Kalça suşu, bir kasın veya ilişkili tendonun (veya her ikisinin) gerilmesi veya yırtılması anlamına gelir. İliopsoas kası veya rektus femoris kası gibi kalça fleksör kasları genellikle bir kalça suşunda yer alır. Bir kişi, aşırı kullanımdan (örneğin, bisikletçiler, dövüş sanatçıları veya futbolcular) veya bir temas sporu sırasında doğrudan bir vuruş gibi bir tür travmadan kalça fleksör suşu geliştirebilir. Ön kalça ağrısına ek olarak, kalça fleksör suşları şişme, kısıtlı hareket ve kas güçsüzlüğü ile sonuçlanabilir.
  • Kalça Osteonekrozu: Kalça osteonekrozu, kalça kemiğine yeterli kan verilmediğinde meydana gelir, bu da kemik hücrelerinin ölümüne ve kalça ekleminin tahrip olmasına yol açar. Vakaların büyük çoğunluğu kortikosteroid kullanımı ve aşırı alkol alımından kaynaklanır. Yürüme ile kötüleşen ön kalça ağrısı ve kasık ağrısının yanı sıra, kişi uyluk, kalça ve/veya dizlerde ağrı yaşayabilir.
  • Kalça Labrum Yırtılması: Kalça labrumunuz, kalça soketinizin dış kenarı çevresinde uzanan kıkırdak benzeri bir doku grubudur. Bu labrum eklemi desteklemeye ve soketi derinleştirmeye yardımcı olur. Bazen kalçanızın aşırı kullanımı veya yaralanması labrumunuzda yırtılmaya neden olarak ağırlık taşıma ile kötüleşen donuk veya keskin ön kalça ağrısına neden olabilir.
  • Femoroasetabular Sıkışma (FAI): Femoroasetabuler sıkışmada (FAI), kalça eklemi çevresinde kemik büyümeleri gelişir. Bu büyümeler hareketi kısıtlayabilir ve sonunda labrum yırtılmalarına ve kalça osteoartritine neden olabilir. Femoroasetabular sıkışmanın semptomları, kasık bölgesinde kalçanın dışına doğru hareket eden ağrıyan veya keskin bir ağrıyı içerir. Bu ağrı genellikle uzun bir süre oturduktan sonra ayakta kalındığında hissedilir. Sertlik ve topallama da yaygındır.
  • Enfekte Kalça Eklemi: Nadiren kalça eklemi enfekte olabilir (septik eklem olarak adlandırılır). Şiddetli ön kalça ve/veya kasık ağrısına ek olarak, şişlik, sıcaklık ve kısıtlı kalça hareketi tipik olarak mevcuttur. Ateş de sıklıkla ortaya çıkar, ancak yaşlı bireylerde olmayabilir.
  • Kemik Kanseri: Nadiren kemik kanseri (birincil veya metastatik) kalça ağrısına neden olabilir. Genellikle ağrı geceleri daha kötü olmaya başlar, ancak kemik tümörü ilerledikçe ağrı genellikle sabit hale gelir. Kalça bölgesinde şişlik, kilo kaybı ve olağandışı yorgunluk ile birlikte de oluşabilir. Kanserden kaynaklanan kemik zayıflaması nedeniyle kalça kırığı oluşabilir.
  • Yanal Kalça Ağrısı: Yanal kalça ağrısı, kalçanın önünde veya arkasında değil, kalça tarafında ağrıyı ifade eder.
  • Trokanterik Bursit: Trokanterik bursit, genellikle uyluk ve diz içine yayılan keskin yanal kalça ağrısına neden olur. Ağrı genellikle geceleri etkilenen kalça üzerinde uyurken ve yürüme veya koşma gibi fiziksel aktivitelerle uğraşırken daha kötüdür. Zamanla ağrı, kalçanın daha geniş bir alanına yayılan derin bir ağrıya dönüşebilir. Şişme ve topallama da oluşabilir.
  • Yapışkan Kalça Sendromu: Snapping kalça sendromu, bir sandalyeden kalkmak gibi yürüme veya diğer hareketlerle birlikte bir kopma veya patlama hissine ve muhtemelen lateral kalça ağrısına neden olur. Gerçek "çırpma", bir veya daha fazla sıkı kas, tendon veya diğer yumuşak doku hareketinden kaynaklanır. kalçanızdaki kemikli bir yapı üzerinde. Sıklıkla etkilenen "sıkı" veya tahriş olmuş dokulardan biri iliotibial banttır (IT bandı)—kalçadan başlayan ve dış uyluk boyunca uzanan kalın bir bağ dokusu topluluğudur.33Çatlama sesi, IT bandının geçtiği bölgeden kaynaklanır. büyük trokanter üzerinde (uyluk kemiğinin üst kısmı). Bu durum en çok, kalçalarını sık sık bükmelerine neden olan spor veya faaliyetlerle uğraşan kişilerde görülür ("dansçı kalçası" olarak da anılmasının bir nedeni).35
  • Arka Kalça Ağrısı: Kalça veya kalça bölgesinin dışında hissedilen ağrı olan arka kalça ağrısı, genellikle gerçek eklemin kendisinin aksine kalça eklemini çevreleyen kaslar, tendonlar veya bağlarla ilgili bir sorundan kaynaklanır.
  • Hamstring Kas Gerginliği: Kas gerilmeleri, kastaki hızlı bir bükülme veya çekmenin neden olduğu küçük mikro yırtıklardan kaynaklanır. Kalça eklemi çevresinde bulunan hamstring kaslarında bu meydana geldiğinde, kalça ağrısı ve/veya kalçanızın arkasında ağrı oluşur.
  • Sakroiliak Eklem Problemi: Sakroiliak (SI) eklem, alt omurgayı pelvise bağlar.Vücudunuzun her iki yanında bir tane bulunur. Eklem artriti, eklem enfeksiyonu ve eklem bağlarının yaralanması dahil olmak üzere SI eklemi ile ilgili çeşitli problemler arka kalça ağrısına neden olabilir. Keskin ve/veya yanan ağrı genellikle ayakta dururken ve yürürken daha kötüdür ve kalçadan bacağın arkasına doğru yayılabilir.
  • Piriformis Sendromu: Derin gluteal sendrom olarak da adlandırılan Piriformis sendromu, siyatik sinirin (belden kalça, kalça ve bacağa uzanan büyük bir sinir) kalçanın derinliklerinde bulunan piriformis kası tarafından tahriş olması veya sıkışması durumunda ortaya çıkar. , kalça ekleminin tepesine yakın. Piriformis sendromunun yanma veya ağrı olarak arka kalça ve kalça bölgesinde başlar ve uyluğun arkasından aşağı doğru hareket eder.

Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Kalça ağrınız aniyse, şiddetliyse, kötüleşiyorsa veya düştüyseniz veya kalçanızda başka bir travma yaşadıysanız derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.

Kapsamlı bir liste olmasa da, acil tıbbi müdahale gerektiren diğer belirtiler arasında şunlarla ilişkili kalça ağrısı yer alır:

  • Ateş
  • Ağırlık taşıyamama veya yürüyememe
  • Bacak veya ayak zayıflığı
  • Şişme
  • Morarma veya kanama
  • Kalça üzerinde sıcaklık


Kaynakça

Bu makale Laura Inverarity. Makalenin orijinal versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.