Kanser Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kanser Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesine neden olur. Bu, tümörlere, bağışıklık sisteminde hasara ve ölümcül olabilecek diğer bozukluklara neden olabilir.

Amerika Kanser Topluluğunun 2018 raporuna göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1 Ocak 2016 itibarıyla tahmini 15,5 milyon kanser geçmişi olan insan yaşıyordu.

Kanser Nedir?

Kanser geniş bir terimdir. Hücresel değişikliklerin hücrelerin kontrolsüz büyümesine ve bölünmesine neden olduğu zaman ortaya çıkan hastalığı tanımlar. Bazı kanser türleri hızlı hücre büyümesine neden olurken, diğerleri hücrelerin daha yavaş büyümesine ve bölünmesine neden olur. Bazı kanser türleri, tümör adı verilen gözle görülür büyümelere neden olurken, lösemi gibi diğerleri ise sonuç vermez.

Vücut hücrelerinin çoğunun belirli işlevleri ve sabit ömürleri vardır. Kulağa kötü bir şey gibi gelse de hücre ölümü, apoptoz adı verilen doğal ve faydalı bir fenomenin parçasıdır. Bir hücre ölme talimatlarını alır, böylece vücut onu daha iyi işleyen daha yeni bir hücreyle değiştirebilir. Kanserli hücreler, onlara bölünmeyi bırakıp ölmelerini söyleyen bileşenlerden yoksundur.

Sonuç olarak, genellikle diğer hücreleri besleyen oksijen ve besinleri kullanarak vücutta birikirler. Kanserli hücreler tümör oluşturabilir, bağışıklık sistemini bozabilir ve vücudun düzenli çalışmasını engelleyen başka değişikliklere neden olabilir. Kanserli hücreler bir bölgede görünebilir ve ardından lenf düğümleri yoluyla yayılabilir. Bunlar, vücudun her yerinde bulunan bağışıklık hücreleri kümeleridir.

Nedenleri

Kanserin birçok nedeni vardır ama bazıları önlenebilirdir. 2014’te belirtilen bir rapora göre ABD’de her yıl 480.000.’den fazla kişi sigara içtiği için ölüyor.

Sigaraya ek olarak, kanserin risk faktörleri şunları da içerir:

  • Aşırı alkol tüketimi
  • Aşırı vücut ağırlığı
  • Fiziksel hareketsizlik
  • Zayıf beslenme

Kanserin diğer türleri önlenebilir değildir. Son zamanlarda en önemli önlenemez risk yaştır. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, ABD’deki doktorlar 50 yaş ve üstü insanlarda kanser vakalarının yüzde 87’sini teşhis ediyor.

Kanser Genetik mi?

Genetik faktörler kanserin gelişmesine katkıda bulunabilir. Bir kişinin genetik kodu, hücrelerine ne zaman bölüneceğini ve süresinin dolacağını söyler. Genlerdeki değişiklikler hatalı talimatlara neden olabilir ve kanserle sonuçlanabilir.

Genler ayrıca hücrelerin protein üretimini etkiler ve proteinler, hücresel büyüme ve bölünme için birçok talimat taşır. Bazı genler, genellikle hasarlı hücreleri onaran proteinleri değiştirir. Bu kansere yol açabilir. Bir ebeveyn bu genlere sahipse, değiştirilmiş talimatları yavrularına aktarabilir.

Doğumdan sonra bazı genetik değişiklikler meydana gelir ve sigara içmek ve güneşe maruz kalma gibi faktörler riski artırabilir. Kanserle sonuçlanabilecek diğer değişiklikler, vücudun belirli genleri nasıl dağıttığını veya "ifade ettiğini" belirleyen kimyasal sinyallerde gerçekleşir.

Son olarak, bir kişi, bir kanser türü için bir yatkınlığı miras alabilir. Bir doktor buna kalıtsal kanser sendromu olarak başvurabilir. Kalıtsal genetik mutasyonlar, kanser vakalarının yüzde 5-10’unun gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur.

Tedaviler

Yenilikçi araştırma, yeni ilaçların ve tedavi teknolojilerinin geliştirilmesini teşvik etti Doktorlar genellikle kanser türüne, teşhis sırasındaki aşamasına ve kişinin genel sağlığına göre tedaviler reçete eder.

Aşağıda kanser tedavisine yönelik yaklaşım örnekleri verilmiştir: 

  • Kemoterapi, hızla bölünen hücreleri hedef alan ilaçlarla kanserli hücreleri öldürmeyi amaçlar. İlaçlar aynı zamanda tümörlerin küçülmesine de yardımcı olabilir, ancak yan etkileri şiddetli olabilir.
  • Hormon tedavisi, belirli hormonların çalışma şeklini değiştiren veya vücudun onları üretme kabiliyetine müdahale eden ilaçların alınmasını içerir. Hormonlar, prostat ve meme kanserlerinde olduğu gibi önemli bir rol oynadığında, bu yaygın bir yaklaşımdır.
  • İmmünoterapi, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve onu kanserli hücrelerle savaşmaya teşvik etmek için ilaçlar ve diğer tedavileri kullanır. Bu tedavilerin iki örneği, kontrol noktası inhibitörleri ve uyarlayıcı hücre transferidir.
  • Hassas tıp veya kişiselleştirilmiş tıp, daha yeni ve gelişen bir yaklaşımdır. Bir kişinin belirli kanser görünümü için en iyi tedavileri belirlemek için genetik testlerin kullanılmasını içerir. Ancak araştırmacılar, tüm kanser türlerini etkili bir şekilde tedavi edebileceğini henüz göstermedi.
  • Radyasyon tedavisi, kanserli hücreleri öldürmek için yüksek dozda radyasyon kullanır. Ayrıca, doktor ameliyattan önce bir tümörü küçültmek veya tümörle ilgili semptomları azaltmak için radyasyon kullanılmasını önerebilir.
  • Kök hücre nakli, özellikle lösemi veya lenfoma gibi kanla ilişkili kanserli kişiler için faydalı olabilir. Kemoterapi veya radyasyonun yok ettiği kırmızı veya beyaz kan hücreleri gibi hücrelerin çıkarılmasını içerir. Laboratuvar teknisyenleri daha sonra hücreleri güçlendirir ve tekrar vücuda yerleştirir.

Bir kişinin kanserli bir tümörü olduğunda cerrahi genellikle bir tedavi planının bir parçasıdır. Ayrıca cerrah, hastalığın yayılmasını azaltmak veya önlemek için lenf düğümlerini çıkarabilir. Hedefe yönelik tedaviler, kanserli hücrelerin çoğalmasını önlemek için işlev görür. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirebilirler. Bu tedavilerin iki örneği, küçük moleküllü ilaçlar ve monoklonal antikorlardır. Doktorlar, etkinliği en üst düzeye çıkarmak için genellikle birden fazla tedavi türü kullanır.

Türler

Her yıl ülkede 40.000’den fazla kişiye aşağıdaki kanser türlerinden birinin teşhisi konulmaktadır:

 

  • mesane
  • kolon ve rektal
  • endometrial
  • böbrek
  • lösemi
  • karaciğer
  • melanom
  • non-Hodgkin lenfoma
  • pankreas
  • tiroid

Diğer formlar daha az yaygındır. Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre 100’den fazla kanser türü var.

Kanser gelişimi ve hücre bölünmesi

Doktorlar kanseri şu şekilde sınıflandırır:

  • vücuttaki konumu
  • içinde oluşturduğu dokular

 

Örneğin, sarkomlar kemiklerde veya yumuşak dokularda gelişirken, karsinomlar vücudun iç veya dış yüzeylerini kaplayan hücrelerde oluşur. Deride bazal hücreli karsinomlar gelişirken memede adenokarsinomlar oluşabilir. Kanserli hücreler vücudun diğer bölgelerine yayıldığında, bunun tıbbi terimi metastazdır. Bir kişi aynı anda birden fazla kanser türüne sahip olabilir.

Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesine neden olur. Aynı zamanda yaşam döngülerinin doğal noktasında ölmelerini de engeller. Tedaviler sürekli gelişiyor. Güncel yöntemlerin örnekleri arasında kemoterapi, radyasyon tedavisi ve ameliyat yer alır. Bazı insanlar kök hücre nakli ve hassas tıp gibi daha yeni seçeneklerden yararlanır. Kanserin teşhis ve ölüm oranları her yıl düşüyor.

Kaynakça: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323648#takeaway