Kardeş Rekabetini Yönetmek için 10 İpucu

Kardeş Rekabetini Yönetmek için 10 İpucu

Kardeş Rekabetini Yönetmek için 10 İpucu

 

Bazen bir ebeveynden çok hakem gibi hissediyor musunuz? İşte size, ailenizdeki kardeş rekabetini yapıcı bir şekilde yönetmek için bazı ipuçları:

 

  1. Her çocuğa eşit davranın. İki çocuğunuzda aynı yaşta veya aynı cinsiyette olduğunda, kardeş rekabeti görülmesi oldukça normaldir. Çocuklara farklı davranırsanız veya birini diğerinden daha çok tercih ederseniz durumu daha kötü bir hale getirebilirsiniz.
  2. Her çocuğa bölünmemiş dikkatinizle bir geri dönüş verin. Her çocukla ayrı şeyler yapmak için onlara zaman ayırın, böylece sizinle bire bir etkileşim kuracaklardır.
  3. Her çocuğun güçlü yönlerine odaklanın. Sadece daha fazla rekabete yol açabileceği için çocuklar arasında karşılaştırma yapmayın.
  4. Çocuğunuzun zor duygularını yönlendirin. Onları öfke, kıskançlık ve kızgınlık duygularıyla tanıştırın ve bu konuları konuşun.
  5. Çocuğunuza, çatışmayı siz yanında olmadan nasıl yöneteceğini öğretin. Onlara problemlerin nasıl çözüleceğini veya alay etme gibi durumlarla nasıl başa çıkacaklarını gösterin.
  6. Çocuklarınız birlikte iyi oynadıklarında onları övün. Olumlu dikkatiniz, birbirilerine karşı nazik olmalarını teşvik edebilir.
  7. Adil olun. Her çocuğun ayrıcalıklardan ve ev işlerinden eşit bir pay aldığından emin olun.
  8. Olumlu davranışları güçlendirin. Bir ödül ve ceza sistemi kurun. Örneğin, tartışma olunca oyuna ara verin, fakat uyumlu bir şekilde oyun oynadıklarında onlara biraz daha fazla zaman verin.
  9. Çocukların küçük farklılıkları kendileri halletmesine izin verin. Birbirleriyle uzlaşmanın yollarını bulmak, onları gelecekte sağlıklı ilişkiler kurmaya hazırlayacaktır.
  10. Tarafsız olun. Taraf tutmak ve onlar için kavgaları çözmek, çocuğunuzun gelecekteki tartışmaları nasıl çözeceğini öğretmeyecektir.

 

Kaynakça: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ten-tips/10-tips-for-managing-sibling-rivalry

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94